24/2/09

Η στάση Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, mignatiou@aol.com
Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ είναι σίγουρα δικαιολογημένη. Ποιος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, που έχει αισθήματα για τους συνανθρώπους του, δεν θυμώνει, όταν βλέπει τα εγκλήματα εναντίον παιδιών και γυναικών; Ποιος δεν γίνεται θηρίο ανήμερο, όταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι, κάθε φορά που οι Ισραηλινοί ηγέτες δίνουν εντολή απογείωσης των φονικών αεροπλάνων τους, «φυτρώνουν» όπως τα μανιτάρια;
Βέβαια, ο κ. Ερντογάν είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μίας χώρας που συνεργάστηκε στενά με το Ισραήλ, και που μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα κάλυπτε όλες τις πράξεις των Ενόπλων Δυνάμεων του εβραϊκού κράτους. Και απ’ ό,τι γνωρίζω, παρά τη δημόσια οργή του, που έγινε παγκόσμιο θέμα και θέαμα, δεν έχει ακυρώσει την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η οποία προβλέπει και σύμπραξη εναντίον των κοινών εχθρών σε περίοδο πολέμου. Αρα, και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Διαβάσαμε πολλές αναλύσεις, που αναζητούσαν την απάντηση στο ερώτημα: Γιατί τώρα η επίθεση εναντίον του Ισραήλ; Θα έλεγα πως οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές. Διότι, ξεχνούν τον παράγοντα που εξόργισε τον κ. Ερντογάν, ή αν δεν τον ξεχνούν, απλά δεν τον γνωρίζουν. Και σίγουρα δεν είναι η... αγάπη του για τους άμοιρους Παλαιστίνιους.
Πριν ακόμα από τον πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, το κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική συνεργασία με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Οι μυστικές υπηρεσίες των Κούρδων είναι εικόνα και ομοίωση της Μοσάντ, και ο κουρδικός στρατός, που θεωρείται αξιόμαχος, είναι δημιούργημα Ισραηλινών αξιωματικών. Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιχειρηματίες, έχουν οργανώσει τα κουρδικά υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και Εργασίας.
Οι Τούρκοι πιστεύουν πως η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη που παρατηρείται στο ιρακινό Κουρδιστάν, οφείλεται στην ισραηλινή βοήθεια και υποστήριξη. Με λίγα λόγια, στα σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν, δημιουργείται ένα «δεύτερο Ισραήλ», με τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι αυτό το γεγονός, που αποτελεί πραγματική απειλή για την Τουρκία, και το οποίο εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν. Πριν αναχωρήσει για το Νταβός, έλαβε λεπτομερειακό σημείωμα από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, οι οποίες λίγο-πολύ, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «χάνεται το παιχνίδι»...
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, προχώρησε σε μία κίνηση, που περιέχει και ρίσκο. Η επίθεση εναντίον του Ισραήλ, τον ανύψωσε περιστασιακά στα μάτια των πολιτών της Μέσης Ανατολής. Οι Παλαιστίνιοι έκαναν τις φωτογραφίες του εικόνισμα και κρατούσαν ψηλά τις τουρκικές σημαίες.
Ομως, υπάρχουν και αυτοί που δεν ξεχνούν ότι η Αγκυρα δεν μίλησε, δεν συγκινήθηκε, δεν έριξε ούτε ένα δάκρυ, όταν ο Γιασέρ Αραφάτ και οι σύντροφοί του έφευγαν ταπεινωμένοι από τη Βηρυτό και γύρω από το ελληνικό πλοίο που τους μετέφερε στη σωτηρία, έπεφταν οι οβίδες όπως το χαλάζι.
Ισραηλινοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του κ. Ερντογάν. Και ποια νομίζετε πως είναι τα επιχειρήματά τους. Ο Στίβεν Πλάουτ, αφού περιλούζει τον Τούρκο πρωθυπουργό με κοσμητικά επίθετα, γράφει στην εφημερίδα Jewish Press, για την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και για τις δολοφονίες των Κούρδων από τις τουρκικές ορδές. Επιστρέφουν, δηλαδή, στον κ. Ερντογάν τις εμετικές επιθέσεις που εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ.
«Θα το... ξεπεράσουν», μου είπε ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος. «Χώρες και άνθρωποι με τα ίδια ανομήματα, όπως είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, στο τέλος πέφτουν ξανά ο ένας στην αγκαλιά του άλλου»... Γι’ αυτό, ας μην πανηγυρίζουμε... Αλλωστε, πρόκειται για δύο κράτη-τρομοκράτες, που δολοφονούν παιδιά, για να επιβιώσουν. Για πόσο, όμως;

Πηγή: Ημερησία

10 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του παραπάνω φίλου (στρατιωτικού;). Τα λάθη της επίσημης ελλαδικής ηγεσίας στο Κυπριακό δεν έχουν αρχή και τέλος.

    Δεν συμμερίζομαι όμως την αρνητική γνώμη για την ανάλυση του κυρίου Ιγνατίου. Καταρχάς, το άρθρο περιέχει μια πολύ σημαντική πληροφορία: ότι ο Ερντογάν παρέλαβε λίγο πριν το Νταβός λεπτομερειακό σημείωμα από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, οι οποίες λίγο-πολύ, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «χάνεται το παιχνίδι». Ο κ. Ιγνατίου δεν είναι σαλτιμπάγκος και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πληροφορία που μας δίνει. Οφείλω να πω ότι η πληροφορία αυτή συμπίπτει και με δική μου εντελώς αυθαίρετη υποψία για κάτι ανάλογο.

    Αν λοιπόν ισχύει η πληροφορία που μας δίνει, το γεγονός ότι η Τουρκία διατήρησε τη συμμαχία με το Ισραήλ, παρά το "πικάρισμα" της σχεδόν ανοιχτής υποστήριξης στο κουρδικό κράτος. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία δεν έχει πολλές επιλογές. Το αντιδυτικό λόμπυ που είχε αποκτήσει σημαντική δύναμη μέσα στον Τουρκικό στρατό αποδυναμώθηκε πολύ με την υπόθεση της Εργκένεκον. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι επιλογές της Τουρκίας και ότι αυτή ήδη περιέρχεται σε μία κατάσταση μερικού ελέγχου του στρατού από τις ΗΠΑ, όπως περίπου ήταν ο ελληνικός στρατός λίγο πριν την εισβολή στην Κύπρο.

    Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικά υπόψιν και οι προσπάθειες ειρήνευσης του Ισραήλ με τη Συρία. Αν ο στόχος αυτός ευοδωθεί για το Ισραήλ, τότε η συμμαχία με την Τουρκία θα χάσει τη σημασία που έχει σήμερα.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς φαίνονται οι μασώνοι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Υπενθυμίζεται ότι στις πυρκαγιές στο Τρόωδος το 2006, το Ισραήλ είχε συνδράμει την Κυπριακή Κυβέρνηση με πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα<
    Kαι στην Ελλάδα συνέδραμαν τουρκικά συνεργεία και στους σεισμούς και στις πυρκαγιές, όπως κι εμείς στην Τουρκία. Και λοιπόν;

    > Λέμε, εάν η Ελλάς είχε αναγνωρίσει de jure το Ισραήλ από το 1960 και φρόντιζε ως αντάλλαγμα Ισραηλινής Βάσης στην Κρήτη, την αεροπορική κάλυψη της Νήσου Κύπρου από την Ισραηλινή Αεροπορία, θα τολμούσε η Τουρκία να επιτεθεί το 1974;<
    Γιατί όχι; Τι ενδιέφερε το Ισραήλ η διένεξη Ελλάδος-Τουρκίας; Εκτός του ότι δεν βλέπω τον λόγο να είχαμε δώσει βάσεις, όπως κακώς έχομε δώσει και στους Αμερικανούς.

    > Δεν σας κάνει εντύπωση πως ενα κράτος Μουσουλμανικό όπως η Τουρκία συνεργάζεται με τους "αιμοβόρους και αυτούς που έχουν πάντα άδικο" Εβραίους και δεν συνεργάζεται με τους καλούς, αθώους,τίμιους και δημοκρατικούς ανθρώπους που ακούνε στο όνομα Άραβες;<
    Η Τουρκία δεν συνεργάζεται με τους Άραβες; Ε, όχι κι έτσι, βρε παιδιά!!! Ίσα-ίσα που συνεργάζεται και πολύ στενά μάλιστα και αυτό είναι η επιτυχία της. Συνεργάζεται και με το Ισραήλ και με τους Άραβες. Και με τους Αμερικανούς και με τους Ρώσους. Και στα Βαλκάνια είναι φίλα προσκείμενη σ’ αυτήν η Αλβανία (ενώ τρώει από την Ελλάδα ψωμί) και η πΓΔΜ.

    Σε βασικές γραμμές και άσχετα με τις παραπάνω παρατηρήσεις μου, έχω πολλάκις υποστηρίξει κι εδώ κι αλλού ότι αυτή η μονόχνοτη εξωτερική μας πολιτική, η προσκείμενη μάλλον στους Άραβες, μάλλον ζημιά μας έχει κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με καθε σεβασμό για την ατυχή επιλογή του ονόματος της προηγούμενης δημοσιευσης θα ηθελα να ξεκαθαρίσω καποια πράγματα σε σχεση με τη δημοσιευση την ιδια:
    1. Μάλλον ειναι υπερ της παραχώρησης μέρους της Ελληνικής επικράτειας και Εθνικής κυριαρχίας στο Ισραήλ με την απαραδεκτη αναφορά σε παραχώρηση βάσης της Κρήτης στο Ισραήλ(κάτι παρόμοιο πρότεινε αν δεν κάνω λάθος στο Διδακτορικό της η Ραις-η πρωην ΥΠΕΞ του Μπους-για τα Δωδεκάνησα που κακώς ελεγε παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την ενσωματωση).Πάγιο καρδιοχτύπι των Ισραηλινών η νήσος Κρήτη και γνωστό σε όσους ξερουν.
    2. Η "ελπίδα" περί προστασίας (εστω κ τοτε) της νησου "Κ(υπρου)" από την ομπρέλα της Ισραηλινής αεροποριας ισως προέρχεται από το "ενθαρρυντικό" γεγονός ότι Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύουν τα στραβάδια τους απέναντι (http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/05/blog-post_2161.html) κ συμμετέχουν μαζί τους σε παραβιάσεις και εμπλοκές με τα συνήθη για αυτούς αποτελέσματα (πάλι όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν(http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_2_30/05/2003_30213 και http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/05/2003_29809)).
    3. Στο ίδιο μήκος κύματος πρέπει να εντάσεται και η διαπίστωση οτι η Συρια ειναι αυτη που στοχοποιειται απο τη συμμαχια Τουρκιας-Ισραηλ και οχι η Ελλαδα. Καμια απολυτως υποχρεωση δεν εχει το Ισραηλ απεναντι στην πατριδα μας, τουναντιον ειναι πολυ πιθανο να συνδραμει τη γειτονα σε επιθετικες ενεργειες εναντιον της Ελλάδος.
    4. Τωρα τα περι βοηθειας στις φωτιες και νοσηλειας Ε/Κ στρατιωτη απο το Ισραηλ ειναι πυροτεχνηματα για τον απλουστατο λογο οτι ουτε η Ελληνο-Τουρκικη συνεργασια στις καταστροφες των σεισμων ουτε η νοσηλεια των ακριτων μας σε νοσοκομεια της γειτονος λογω απουσιας του υδροκεφαλου Ελληνικου κρατους, εμποδισαν την Τουρκια στις μονομερεις διεκδικησεις της απεναντι στη χωρα μας και στις απανθρωπες τακτικες της.
    5. Οσο για την πολεμικη βιομηχανια, η Ελλας διαθετει πρώτες ύλες οπως χρώμιο, βοξύτη και άλλα ορυκτα τα οποια εξαγει (πχ στη Γαλλια) και τα οποία πολλές χωρες θα ηθελαν να τα διαθετουν. Ας μη γελιώμαστε. Μονη της η χωρα μας πρεπει να πορευθει στον τομεα αυτο χωρις να υπολογιζει ειδικα στους Ισραηλινούς που ειναι παπαγαλακια της Αγκυρας, δυστυχως ομως καποιοι πολιτικοι σε διατεταγμενη υπηρεσια ειναι αυτοι που δεν αφηνουν τη χωρα να κανει τα βηματα που πρεπει.
    Αποριας αξιο ειναι ομως και το "ποιοι" ειναι αυτοι που ανεβαζουν τετοιες παραπλανητικες -αν μη τι αλλο- δημοσιευσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ "Φιλοι της Αρχαιας Σπαρτης" 25 Φεβ 2009, 4:15μμ.

    Εμενα μ' αρεσει ο τιτλος. Ρε σεις εβραιοι θα σας μπερδεψουμε με τους Χρυσαυγιτες. Προς Θεου βρητε καμμια αλλη ταμπελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφωνώ ριζικά με την άποψη πως όλοι είμαστε Έλληνες.

    Αυτός που θα έλεγε πριν από 40 χρόνια να "δώσουμε Ελληνική γή σε Τούρκους" θα χαρακτηριζόταν αμέσως ως προδότης. Σήμερα;;;

    Υπάρχουν οπωσδήποτε προδότες συνειδητοί και ασυνείδητοι!

    Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ορισμένοι δεν είναι Έλληνες! Τίποτε δεν είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από όσα γνωρίζω στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλες Βρετανικές Βάσεις και γίνονται διευκολύνσεις σε πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού.Επίσης γίνεται μεταστάθμευση Γαλλικών Πολεμικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Πάφου.Αυτό συνεπάγεται ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας είναι προδότες και έχουν παραχωρήσει έδαφος ή ότι προσπαθούν μέσα από τις διευκολύνσεις αυτές να διαφυλάξουν το Εθνικό τους συμφέρον;
    Επίσης και στην Ελλάδα υπάρχουν Βάσεις Ξένων Κρατών, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι προδότες ή ότι και αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν μέσω διεθνών συμφωνιών να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά ωφέλη από τη λειτουργία των Βάσεων;
    Συμφωνώ ότι υπάρχουν προδότες συνειδητοί ή ασυνείδητοι όπως και υπάρχουν και κάποιοι που κοιμούνται ξαπλωτοί ή όρθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ανωνυμε 12:26 σε πηραμε γραμμη.
    Βαλε καλυτερα την προηγουμενη ταμπελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.