21/2/09

Σλοβενία: Υπογραφές για ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ

Αρχίζει, σήμερα, στη Σλοβενία η συλλογή υπογραφών με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβενίας, κ. Πάβελ Γκάνταρ. Η προθεσμία για τη συλλογή των απαιτούμενων 40.000 υπογραφών λήγει στις 26 Μαρτίου.
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρότειναν δύο εξωκοινοβουλευτικές εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των συνοριακών διαφορών με τη Σλοβενία.
Το δημοψήφισμα φαινόταν...απίθανο ενδεχόμενο, μετά τη συνεδρίαση της σλοβενικής Βουλής την Τετάρτη και την υιοθέτηση δήλωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «απορρίπτονται όλοι οι κροατικοί όροι που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Σλοβενίας». Η δήλωση ικανοποίησε μία από τις δύο ομάδες, το «Institute for June 25», το οποίο υπαναχώρησε από το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το άλλο, μικρότερο κόμμα, το Κόμμα του Σλοβενικού Λαού (SSN) αποφάσισε να προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος του SSN, κ. Ζντένκο Βίνκοβ Βίντσετς, διαφώνησε με την απόφαση αυτή και παραιτήθηκε.
Η σλοβενική κυβέρνηση και μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, που επικύρωσαν την περασμένη εβδομάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Κροατίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.
Και τα 26 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από τη Σλοβενική Βουλή θα ακυρωθεί, αν η πλειοψηφία των Σλοβένων ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα.Η Σλοβενία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πρόβαλε στα μέσα Δεκεμβρίου βέτο στην προσπάθεια της Κροατίας να ενταχθεί στην Ε.Ε,. λόγω των διαφορών για μία λωρίδα γης και τα θαλάσσια σύνορα στην Αδριατική, τα οποία είναι αντικείμενο διαμάχης από τότε που οι δύο χώρες, πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1991.
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβενίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα για δημοψήφισμα θα αποσυρθεί τελικά. «Η ανάκληση του αιτήματος είναι η μόνη λογική διέξοδος», είπε.
«Αν οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος αποτύχουν να συγκεντρώσουν υπογραφές, η Σλοβενία θα έχει χρόνο να ολοκληρώσει την επικύρωση της ένταξης τη Κροατίας στο ΝΑΤΟ πριν από Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στη διάρκεια της οποίας η Κροατία θα γίνει μέλος της», πρόσθεσε.
«Σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να δεχθούν στους κόλπους της Συμμαχίας την Κροατία στη Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο στις 3-4 Απριλίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής.
Στη δήλωση που υιοθέτησε η σλοβενική Βουλή αναφέρεται ότι η Σλοβενία θα αποκρούσει τις προσπάθειες «παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητάς της και αλλαγής των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων».
Επιπλέον, τονίζεται ότι η Κροατία, παρά τη συμφωνία της 25ης Ιουνίου του 2005, «υιοθέτησε νομοθετικές πράξεις που αλλάζουν το εδαφικό στάτους κβο».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενίας, κ. Άλες Ζάλαρ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι μοναδικός τρόπος να διακοπεί η συλλογή υπογραφών είναι να υπάρξει γραπτή δήλωση από τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος ότι παραιτούνται από την προσπάθεια.
NAFTEMPORIKI

3 σχόλια:

  1. ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- με τη δυνατότητα που δίνει τι σύνταγμά τους να κάνουν δημοψηφίσματα για πολλά θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου- ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ-αν και γνωρίζουν ότι η θέληση του λαού είναι διαφορετική χωρίς να του δίνουν τη δηνατότητα να εκφραστεί άμεσα.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑ Ή ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα γιατί δεν προχωράει σε δημοψηφίσματα; Π.χ. θα μπορούσε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την εισαγωγή των σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.Επίσης για την Τουρκία!
    Καθαυτό τον τρόπο θα δυνάμωνε η δημοκρατία και η θέση της κυβέρνησης απέναντι στους "συμμάχους"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε καταντήσει όχι απλώς χειρότεροι από τους Σλοβένους αλλά χειρότεροι και από Καννίβαλους στον Ειρηνικό που κι εκεί τουλάχιστον πιστεύω ότι ψηφίζουν για το "ποιον και αν θα τον φάνε".
    Οι κ.κ. κυβερνώντες μας αυτά τα έχουν λυμένα. Ψηφίζουν αυτοί αντί για εμάς. Γιατί να μας τραβάνε μέχρι τα εκλογικά κέντρα να ψηφίζουμε. "Παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας". ΡΕ ΟΥΣΤ, ΡΕ ΟΥΣΤ, ΡΕ ΟΥΣΤ !!!!
    Οι άνθρωποι δεν τους βλέπετε ; Τρέμουν στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και δεν βγει κάποιος και μείνουν χωρίς κουτάλα μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι και σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με προεδρο τον .... Σημίτη έβγαλαν. ΜΠΡΡΡΡΡ !!!! Ακουσον, άκουσον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.