22/2/09

Οι μειονότητες

Γιάννης Καρτάλης
Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαμπεργκ σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Και τούτο διότι ανατρέπει πλήρως τις...ελληνικές θέσεις για το εθνικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα και ζητεί την προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει ανταποκριθεί σε σειρά ομόφωνων καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί την περίοδο αυτή στην Ελλάδα ίσως το ζήτημα αυτό να μη συγκινεί κανέναν και πάντως να μην προκαλεί το γενικότερο ενδιαφέρον, δεν παύει όμως να έχει επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας (η οποία, ως γνωστόν, ιδιαίτερα σήμερα, δεν είναι και η καλύτερη) και να προκαλεί δυσχέρειες στον χειρισμό μιας αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής.
Η σοβαρότερη από τις διαπιστώσεις του επιτρόπου είναι η αμφισβήτηση της γνωστής ελληνικής θέσης ότι στη χώρα μας (με βάση της Συνθήκη της Λωζάννης) αναγνωρίζεται μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του για την άρνηση των αρχών να αναγνωρίσουν την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης μειονότητας (αναφέρεται μάλιστα ονομαστικά σε «μακεδονική μειονότητα» στη Δυτική Μακεδονία) και για τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να μην αναγνωρίσουν σωματεία μελών των μειονοτήτων. Καλεί έτσι την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα μέλη των μειονοτήτων να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Θεωρεί επιπλέον ασυμβίβαστη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα την εφαρμογή του Νόμου της Σαρία σε οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα από μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και ζητεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για την εκλογή των μουφτήδων με παράλληλο περιορισμό της δικαιοδοσίας τους σε αυστηρώς πνευματικά καθήκοντα.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες θετικές επισημάνσεις όπως η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (για την αφαίρεση της ιθαγένειας). Ο επίτροπος χαιρετίζει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και τις προτρέπει να αποκαταστήσουν αμέσως την ιθαγένεια των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας (που είχε αφαιρεθεί με το καταργηθέν άρθρο) που συνεχίζουν να παραμένουν στη χώρα. Για όσους παραμένουν στο εξωτερικό ζητεί να τους δοθεί αποζημίωση. Ολα αυτά δείχνουν ότι σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα των μειονοτήτων έχουν ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και προκαλούν την ιδιαίτερη προσοχή η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει προσηλωμένη σε δόγματα του παρελθόντος, αλλά είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις επιταγές της νέας εποχής. Μόνον έτσι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα καλώς εννοούμενα εθνικά της συμφέροντα, αποφεύγοντας να βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Σήμερα είναι in να είσαι αριστερός, πλούσιος δημοσιογράφος και να υποστηρίζεις τις μειονότητες, να έχεις παντρευτεί μια κοπέλα στην ηλικία της κόρης σου, να απαξιώνεις συνεχώς το κράτος και να υποβοηθάς τη διάλυσή του, να είσαι φυγόστρατος και επιπλέον να το παίζεις και Εισαγγελέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πειτε σ αυτό το έκτρωμα που λέγεται Τόμας Χάμαμπεργκ να αναφερθεί πρώτα σε αποζημιώσεις των Ελλήνων της Πόλης ,των Ελλήνων του Πόντου ,των Ελλήνων της Αν. Θράκης γενικά της μικράς ασίας , των βορειοηπειρωτών επίσης στην περιουσίας του πατριαρχείου στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων της τουρκίας, των σκοπίων και μετά στους μουσουλμάνους της θράκης.

    το έκτρωμα αυτό που έχει σχέσεις με την ομοσπονδία των τούρκων της Θράκης που εδρεύει στην Γερμανία και έχει σαν στόχο την επεκτατική πολιτική της τουρκίας στην θράκη,
    θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλα άρχισαν από τον διωγμό την Ελλήνων της Πόλης.το αρθρο 19 λειτουργούσε σαν αντισταθμευτής και όχι σαν καταπατητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε χορτάσει από ανθρωπάρια του τύπου Τόμας Χάμαμπεργκ κλπ "Ευρω-πέων" που "κόπτονται" για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες και τις κοινότητες και τις μπλε τις ....τσες. Ελεος ρε παιδιά. Μια ή ένας υπουργός εξωτερικών με ...... "τεράστια και μαλλιαρά" δεν υπάρχει για να τους βάλει στη θέση τους ; Που ανακάλυψαν "μειονότητα μακεδόνων" και συνδικάτα ; Ποσα μέλη έχει ρε με Ελληνική υπηκοότητα " ; 10 και όλα σε διοικητικές θέσεις.
    Ας υπενθυμίσει κάποιος σ΄αυτό το γελοίο υποκείμενο το τι έκαναν οι πατεράδες και οι παπούδες του στη Σμύρνη όταν καίγονταν. Κάθοταν και κοίταζαν τις σφαγές και τις καταστροφές από τα πλοία τους μήπως ; Η μήπως όταν πλησίαζε ελληνική βάρκα έκοβαν και τα χέρια των ανθρώπων του άπλωναν. Τότε που ήταν όλοι αυτοί που κόπτονται και σήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ;
    Τι κάνουν όλοι οι "Ευρω-πέοι" όταν ζητάνε καταφύγιο λαθρομετανάστες ; Μήπως βυθίζουν τις βάρκες ή τους αφήνουν αβοήθητους στ'ανοιχτά όπως οι Ιταλοί τους Αλβανούς ;
    Τι νόμους ωραίους ψηφίζουν οι "Ευρω-πέοι" Ολλανδοί για τους μετανάστες ;
    Ας υπενθυμίσει κάποιος σ' αυτόν τον όρθιο πίθηκο την καταγωγή του και μετά ξανασυζητάμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.