22/2/09

Περιοδεία με νόημα της Χίλαρι στην Ασία

Με κλειστά χαρτιά η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ άρχισε την πρώτη της επίσημη περιοδεία στην Ασία

The EconomistH Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί με επιφύλαξη το ξεκίνημα μιας δύσκολης θητείας υπό συνθήκες που ουδείς θα ζήλευε. Την περασμένη εβδομάδα, η Χίλαρι Κλίντον άρχισε την πρώτη της επίσημη περιοδεία στην Ασία, επιλέγοντας να επισκεφτεί μια περιοχή βυθισμένη στην οικονομική κρίση. Η κρίση (σε ορισμένες ασιατικές χώρες τουλάχιστον) αποδεικνύεται πολύ πιο οδυνηρή απ’ ό,τι στην...Αμερική ή την Ευρώπη. Η Ιαπωνία, πρώτος σταθμός στο δρομολόγιο της κ. Κλίντον, είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 13% τους τελευταίους μήνες του 2008. Το πολιτικό της σύστημα επίσης δεν αποδίδει καρπούς. Η επίσκεψη της κ. Κλίντον, με τις επίσημες τελετές της και τις διαβεβαιώσεις ότι η Ιαπωνία και η Αμερική θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι, απέσπασε την προσοχή από άλλα δυσάρεστα ζητήματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Ιάπωνες οικοδεσπότες ότι η Ιαπωνία είναι «ακρογωνιαίος λίθος» για την αμερικανική διπλωματία σε μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο σημαντική. Σε ό,τι αφορά δυσεπίλυτα ζητήματα, όπως αυτό της Βόρειας Κορέας, η Αμερική και η Ιαπωνία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά.
Η κ. Κλίντον επισκέφτηκε επίσης οικογένειες των οποίων συγγενείς έχουν απαχθεί προ καιρού από πράκτορες του βορειοκορεατικού καθεστώτος, με την υπόθεσή τους να αποτελεί μελανό σημείο για την Ιαπωνία, καθώς συμμετέχει στις εξαμερείς (Κίνας, Αμερικής, Ν. Κορέας, Β. Κορέας, Ιαπωνίας, Ρωσίας) διαπραγματεύσεις με την Πιονγκ Γιανγκ. Φήμες λένε ότι η Βόρεια Κορέα, που προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει την προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, μπορεί να προχωρήσει σύντομα σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Οσοι παρακολουθούν την κ. Κλίντον θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πώς ασκεί την πολιτική της, αλλά και οποιοδήποτε σημάδι για τις σχέσεις της με τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άμεσοι προκάτοχοί της, Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, εξήλθαν μειωμένοι από τη δυναμική προσέγγιση του Λευκού Οίκου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα από τον πρώην αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι. Ο κ. Πάουελ ήταν γνωστό ότι υποστηρίζει μόνο πολέμους στους οποίους η Αμερική εμπλέκεται με πολύ μεγάλη δύναμη και σαφή στρατηγική εξόδου. Ωστόσο, θα τον θυμούνται κυρίως για την υποστήριξη της εισβολής στο Ιράκ. Η κ. Ράις, ακαδημαϊκός και οπαδός του «ρεαλισμού» της ισορροπίας δυνάμεων, βρέθηκε να υποστηρίζει το σχέδιο εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής.
Πάντως, το παρελθόν της πολιτικής αντιπαλότητας της κ. Κλίντον με τον Μπαράκ Ομπάμα και η αναγκαστική ενασχόληση του τελευταίου με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να σημαίνουν ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Εάν είναι έτσι πράγματι, πώς θα κινηθεί; Εως τώρα έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά. Επιλέγοντας, όμως, να περιοδεύσει στην Ασία –αντί να διεξάγει μια πιο παραδοσιακή εναρκτήρια περιοδεία στη Μέση Ανατολή για παράδειγμα ή την Ευρώπη– η κ. Κλίντον διαμηνύει ότι οι σύμμαχοι σε αυτήν την ήπειρο θα είναι όλο και πιο σημαντικοί. Επιπλέον, πρέπει να χειριστεί τις σχέσεις μεταξύ παλαιών συμμάχων (Ιαπωνία και Νότια Κορέα), προσεγγίζοντας παράλληλα μια αναδυόμενη μεγάλη δύναμη, την Κίνα. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, άφησε να εννοηθεί ότι η πιο σημαντική διμερής σχέση της Αμερικής αυτόν τον αιώνα θα είναι η σχέση με την Κίνα. Για να επιτευχθεί πρόοδος στο Βορειοκορεατικό, για παράδειγμα, θα χρειαστεί η ανάμιξη του Πεκίνου. Καθώς το Ιράκ δεν προκαλεί πλέον τόσο μεγάλο προβληματισμό, επίσης, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η ανάγκη αντιμετώπισης των μαχητών στο Πακιστάν θα στρέψουν την προσοχή της Αμερικής προς τα ανατολικά.
Στη διάρκεια της κούρσας για την προεδρία, η κ. Κλίντον μίλησε γενικά για τις εμπειρίες της και τις φιλίες της σε όλον τον κόσμο. Εκείνο που εννοούσε είναι ότι μπορεί να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει την εικόνα της Αμερικής, μέσω της πολυμέρειας και με μια υπεύθυνη πολιτική αποχώρησης από το Ιράκ. Η διαδικασία έγκρισης του διορισμού της ήταν εντυπωσιακά ομαλή για μια προσωπικότητα τόσο μισητή από τη δεξιά. Η ίδια υιοθέτησε ρεαλιστικές και παραδοσιακές θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος: προσεκτική έξοδος από το Ιράκ, προθυμία για διαπραγματεύσεις με το Ιράν, σκληρά λόγια για την κυβέρνηση του Σουδάν, αλλά καμία υπόσχεση για δράση στο θέμα του ανθρωπιστικού εφιάλτη του Νταρφούρ. Τέτοιου είδους δηλώσεις ελάχιστα αποκαλύπτουν για τις μελλοντικές επιδόσεις της κ. Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών. Με το πέρασμα των ημερών, όμως, η εικόνα μπορεί να ξεκαθαρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.