24/2/09

Η Αλβανία δίνει λιμάνι στο Κόσοβο

Η Αλβανία πρόκειται να επιτρέψει στο Κόσοβο, που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα, να χρησιμοποιεί το λιμάνι Σενγκίν στην Αδριατική, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα. «Ναι στην αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, λέει ο Μπερίσα...
Ο Σ.Μπερίσα και ο υπουργός Μεταφορών του Κοσόβου, Φ.Λιμάι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να μελετηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης του λιμανιού του Σενγκίν που βρίσκεται κοντά σε δρόμο που τώρα κατασκευάζεται και θα μειώσει την απόσταση μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας.
«Το Κόσοβο και η Αλβανία πρέπει να εργαστούν από κοινού για την έναρξη και ενσωμάτωση πρακτικών σε διαφόρους τομείς ώστε να καταστεί ευκολότερη η ζωή των πολιτών», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Η Αλβανία και το Κόσοβο –το οποίο αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά όχι όλα τα μέλη της ΕΕ– σχεδιάζουν ακόμη σιδηροδρομική σύνδεση, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτιστικά και ...επιμορφωτικά προγράμματα, τουρισμό στα βουνά των περιοχών των δύο χωρών και κοινό δίκτυο τελωνειακών ελέγχων για την διευκόλυνση των μεταφορών.
Το ζήτημα της διόδου στη θάλασσα είχε εγείρει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σε επιστολή που είχε στείλει στον Σάλι Μπερίσα πριν από ένα μήνα. Η συμφωνία για το λιμάνι «θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου», έγραφε.

Θετικός στην εγκατάσταση αντιπυραυλικής
«Η Αλβανία θα δεχτεί την πρόταση εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος, αν αυτό το ζήτημα τεθεί από την Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Ιtar Tass.
Ο κ.Μπερίσα διευκρίνισε ότι δεν έχει διατυπωθεί ακόμη σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ, όμως η κυβέρνηση του «ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, η Αλβανία θα απαντήσει θετικά στο ζήτημα αυτό και η πράξη αυτή θα αποτελούσε τη συμβολή της χώρας μου στην παγκόσμια ασφάλεια».
Η Αλβανία έχει γίνει δεκτή στο NATO και τους επόμενους μήνες θα ενταχτεί επίσημα στη Συμμαχία.
Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στη Τσεχία και την Πολωνία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.