23/12/08

Κυπριακό: Σε διπλό ταμπλό το παίζουν οι ξένοι


Φόρμουλα-σχέδιο Τύπου Ανάν επεξεργάζονται Ηνωμένα Έθνη και Αγγλοαμερικανοί, οι οποίοι γνωρίζοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα καταλήξουν, θα το παρουσιάσουν την κατάλληλη στιγμή.
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Διπλωματική πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι οι ξένοι το παίζουν σε διπλό ταμπλό, εφαρμόζοντας την πολιτική της ασάφειας. Η ίδια πηγή μάς αποκάλυψε ότι η φόρμουλα της ασάφειας επιχειρήθηκε να περάσει από τον τέως Γ.Γ. των Η.Ε. Κόφι Ανάν και την οποία μας περιέγραψε με έναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο.
Ο Ανάν είπε στον Κληρίδη:...«Θα λες ότι αυτό που προέκυψε είναι συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σου δώσω τα επιχειρήματα. Θα λες ότι η Κύπρος έμεινε στα Ηνωμένα Έθνη, έμεινε στην Ε.Ε., έμεινε στον ΟΑΣΕ και έμεινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Απλώς άλλαξε όνομα και ταμπέλα». Στους Ντενκτάς-Ταλάτ είπε: «Εσείς θα λέτε ότι είναι νέο κράτος και θα σας δώσω και σας μερικά επιχειρήματα. Θα λέτε ότι αυτό που θα προκύψει έχει καινούργια σημαία και νέο εθνικό ύμνο, άρα είναι νέο κράτος».
Η διπλωματική πηγή επισήμανε το γεγονός ότι πουθενά δεν θα γράφει ότι είναι νέο κράτος, αλλά ούτε και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε, «στις συνομιλίες δεν θα προκύψουν τέτοια θέματα ούτε είναι δυνατό να περιέχονται ως στοιχειό της λύσης. Αν επιμένουν να γραφτεί στη λύση, τότε δεν θα υπάρξει λύση, απλούστατα».
Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι από τη μια οι δημόσιες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, περί δύο κρατών και παρθενογένεσης, και από την άλλη ο σχολιασμός αυτών των δηλώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, όπως π.χ. ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζουν ότι «αυτό που έχει σημασία είναι τι λέγει στις διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, σε μια περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ξεκάθαρα, και όχι πλαγίως, ότι ο Ταλάτ «άλλα λέγει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και άλλα δημόσια». Επί τούτου, η διπλωματική πηγή τόνισε και αυτή εμφαντικά ότι μέσα στην αίθουσα, πέραν της τελετής έναρξης, ο Ταλάτ δεν έθεσε ποτέ θέμα παρθενογένεσης και δύο κρατών. Όπως μας λέχθηκε, αν ο Ταλάτ πει αυτά που λέγει δημόσια μέσα στην αίθουσα, θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι αυτά που λέγει ο Ταλάτ δημόσια είναι για εσωτερική κατανάλωση. «Είναι εντελώς φυσιολογικό να λες κάτι για τη δική σου κοινή γνώμη και να διαπραγματεύεσαι διαφορετικά», σημείωσε με νόημα.
«Το θέμα αυτό που λένε παρθενογένεση και ύπαρξη δυο κρατών, ούτε κατά διάνοια μπορούμε να το συζητήσουμε εμείς, εφόσον έχουμε κοινή βάση τις δυο κοινότητες, τους δυο ηγέτες, οι οποίοι εργάζονται για μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική με ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε η διπλωματική πηγή, η οποία τόνισε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που πετύχαμε μέχρι στιγμής.
Την ίδια ώρα οι ξένοι -με εξαίρεση μια δύο χώρες- οι οποίοι καραδοκούν στη γωνιά, παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από τις θέσεις της ε/κ πλευράς και το δηλώνουν στις συναντήσεις που έχουν με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Χριστόφια. Σ’ ό,τι αφορά τη Βρετανία, η οποία θεωρείται ένας από τους διεθνείς παίκτες του Κυπριακού, πάνω στην ουσία του προβλήματος δεν έχει υιοθετήσει καμιά θέση των Τούρκων. «Αντίθετα, οι Άγγλοι μας διαβεβαίωσαν, από την εποχή που πήγαμε στο Λονδίνο με το Χριστόφια, ότι δεν θα δεχθούν μόνιμες αποκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο (derocation) και πως δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε παρθενογένεση», σημείωσε η ίδια πηγή, για να προσθέσει πως «το γεγονός ότι δεν βγήκαν να το πουν σε άλλους δημοσίως είναι άλλη ιστορία». Σε επισήμανσή μας γιατί δεν το λένε, για να τερματιστεί και η αδιαλλαξία των Τούρκων, μας λέχθηκε και πάλι ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.

Καμία πρόοδος επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων
Σ’ Ο,ΤΙ αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ούτε ένα κεφαλαίο. Όπως μας λέχθηκε, η τ/κ πλευρά νομίζει ότι για την έλλειψη προόδου μπορούν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Χριστόφια, επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό. «Την ίδια ώρα, η φυγή από τις διαπραγματεύσεις θα έχει κόστος, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει κανένας. Σου λένε να κάτσεις να κουβεντιάσεις μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εφόσον υπάρχει ημερησία διάταξη», παρατήρησε η ίδια πηγή. Όπως μας λέχθηκε, εκτός από την κεντρική κυβέρνηση που έχουμε απόλυτη διαφωνία, στα αλλά σημεία υπάρχει ταυτότητα απόψεων κατά 60%. «Όταν, όμως, τα Ηνωμένα Έθνη, ως ουδέτερος παρατηρητής, γράψουν στο τέλος του κεφαλαίου ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και λέγαμε εμείς ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόοδος, θα ενίσχυε εκείνους που λένε ότι θα πρέπει να φύγουμε από τις συνομιλίες. Κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές συνέπειες και θα επέρριπταν την ευθύνη σε μας, την ώρα που ετοιμαζόμαστε για το περιουσιακό», υπέδειξε η διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (δηλώσεις Ντάουνερ), τα Ηνωμένα Έθνη απλοποιούν την κατάσταση, λέγοντας ότι όλα βαίνουν ομαλά, γεγονός που δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, αφού στις συνομιλίες, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος. «Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία σε κάποια θέματα δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι πρόοδος. Διότι όταν τα θεμέλια είναι σαθρά, είναι σαθρή ολόκληρη η οικοδομή. Ακόμη είμαστε στα εύκολα», τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο η ίδια πηγή. Όπως μας λέχθηκε, «δεν υπάρχει τέτοια ταύτιση απόψεων, που να μπορεί ένας να ξεχάσει ότι έχουμε έντονες διαφωνίες στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και στο θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων».

Διάβημα συμφερόντων
ΟΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, όπως αποκαλύπτεται, μετά την παρενόχληση του πλοίου που διεξήγαγε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ανοικτά της Πάφου, προέβησαν σε διαβήματα για αλλότρια συμφέροντα. Σύμφωνα με έκθεση της διπλωματικής μηχανής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, όταν βρέθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον πήρε στην εκλογική του περιφέρεια και χωρίς τους φανατικούς που τον περιστοιχίζουν, του τα είπε ένα χεράκι. Ότι, δηλαδή, δεν μπορούν να έχουν αυτή τη στάση για το θέμα της θαλάσσιας ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης. Όπως μας λέχθηκε από την ίδια πηγή, τόσο η Αγγλία όσο και οι ΗΠΑ έκαναν διαβήματα για άλλο λόγο. Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι ότι το πλοίο που χρησιμοποιούμε είναι κατά το ένα τρίτο αμερικανικών συμφερόντων.
Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Γλ. Κληρίδης: Διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν

    Διαπραγματεύσιμο χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ο πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι τελικός κριτής θα είναι ο κυπριακός λαός.

    Για να μην ξεχναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.