23/12/08

Προς τους θιασώτες των έγχρωμων επαναστάσεων

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός, Γιούσενκο και Τιμοσένκο, που από «πορτοκαλί» σύντροφοι, έγιναν άσπονδοι εχθροί (φωτ. Reuter)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
«Πορτοκαλί» και χρεοκοπημένη
ΜΟΣΧΑ, Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Σε όλο και βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση βυθίζεται η Ουκρανία, το εθνικό νόμισμα της οποίας, η γκρίβνα, έχει υποτιμηθεί τους τελευταίους μήνες περισσότερο από 70%, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Γιούσενκο και η πρωθυπουργός Τιμοσένκο, άλλοτε συμμαχητές στην «πορτοκαλί επανάσταση», αλληλοκατηγορούνται ζητώντας ο ένας την παραίτηση του άλλου.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός, Γιούσενκο και Τιμοσένκο, που από «πορτοκαλί» σύντροφοι, έγιναν άσπονδοι εχθροί (φωτ. Reuter)
Η Μόσχα με τη σειρά της απειλεί να...διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις αρχές της χρονιάς, αν δεν εξοφληθούν τα συσσωρευμένα χρέη, και καλεί την Ε.Ε. να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είναι δική της ευθύνη εάν διαταραχθεί η παροχή του δικτύου, εφόσον οι ουκρανικές Αρχές καταφύγουν -όπως έχει συχνά συμβεί στο παρελθόν- στην κατακράτηση ποσοτήτων αερίου που προορίζεται για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Η πρωτότυπη από κάθε άποψη πολιτική ζωή της Ουκρανίας εμπλουτίστηκε τα τελευταία 24ωρα από την ομολογία του προέδρου Γιούσενκο ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το δικό του προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου είχαν προκηρυχθεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Ασαφείς είναι οι απαντήσεις του Βίκτορ Γιούσενκο και ως προς την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να προκηρυχθούν ώς τις αρχές του 2010, αν και οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί εκ των πραγμάτων πολύ νωρίτερα.
Στο πλευρό του προέδρου βρίσκεται η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που κατηγόρησε για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την εσωτερική οικονομική κρίση την κυβέρνηση της Γιούλιας Τιμοσένκο. Η πρωθυπουργός με τη σειρά της δήλωσε ότι περνά πλέον στην αντιπολίτευση προς τον πρόεδρο της χώρας, κατηγορώντας τον ίδιο και την Κεντρική Τράπεζα ως «εγκληματική συμμορία», που διευκολύνει τον πλουτισμό ορισμένων επιχειρηματιών. Η φιλόδοξη Γιούλια, που κατηγορείται από τους πρώην συμμάχους της ότι ερωτοτροπεί με τη «φιλορωσική» γραμμή για να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι ντρέπεται που στήριξε τον Γιούσενκο «σε πλατείες και πεζοδρόμια», μάλιστα είναι τόση η ντροπή της, που δεν θέλησε καν να προφέρει το όνομά του.
Βλέποντας προφανώς σε βάθος χρόνου και σε μια προσπάθεια να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διάλεξε αυτήν ακριβώς την εποχή να προχωρήσει στην ίδρυση αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, όπου εδρεύει ώς το 2017 ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας και ότι ο ρωσικός στόλος πρέπει να αποχωρήσει, άποψη που βρίσκει προφανώς αντίθετο το Κρεμλίνο, που αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει κάθε επιρροή σε μια ιστορική για τα ρωσικά συμφέροντα περιοχή.
avgerino@online.ru
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/2008

7 σχόλια:

  1. Ο Γιουσένκο προσπαθεί να φέρει την Ουκρανία κοντά στην δύση, αλλά έχει αγνοήσει το ρωσικό πληθυσμό που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας.Η δημοτικότητα του έχει πατώσει και έχει γαντζωθεί στις εξουσίες που του δίνει το ουκρανικό σύνταγμα.Με ποσοστό αποδοχής κάτω του 5% άλλος θα τα είχε ήδη παραιτήσει, αλλά από ότι φαίνεται έχει την υποστήριξη των Αμερικανών.Είναι μαριονέτα ο άνθρωπος όπως και ο Σακασβίλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προφανές ότι κάποιοι στην Ουάσιγκτον έχουν επιλέξει. Για την περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ίσως και την ίδια την Ρωσική Ομοσπονδία. Πρώτον την επιβολή δια δυναμικών μειοψηφιών της πολιτικής τους («Πορτοκαλί Επαναστάσεις»). Δεύτερον σε περίπτωση που αποτύχουν οι «Πορτοκαλί Επαναστάσεις». Επιβολή της πολιτικής τους διά της αστάθειας. Η αστάθεια όμως δεν επιβάλλεται από μόνη της αλλά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ισχύος του κράτους που υφίσταται τις επιβουλές. Ένας βασικός παράγοντας ισχύος ενός κράτους είναι και ο πατριωτισμός των ανθρώπων που αποτελούν το έθνος αυτού του κράτους. Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας. Δεν μπορεί να επιβληθεί αστάθεια αν δεν το επιτρέψει η ομοψυχία των πολιτών. Και δεν θα το επιτρέψουν οι πολίτες αν έγκαιρα κατανοήσουν τους στόχους αυτής της πολιτικής καθώς και τα μέσα επιβολής της αστάθειας που χρησιμοποιούνται. Σκοπός όλων μας θα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη κατάδειξη αυτών των επιβουλών και η επισήμανση των κινδύνων που μόνο τυφλός πλέον δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι και στην περίπτωσή μας υπάρχει εφαρμογή «μαλακής ισχύος» που δεν ενέχει βέβαια άμεση απειλή στρατιωτικής βίας. Αλλά είναι το ίδιο βάρβαρη με μια στρατιωτική κατοχή γιατί δείχνει την ίδια περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Ας επιμείνουμε λοιπόν με σθένος να καταδεικνύουμε στόχους του αντιπάλου και τους πιθανούς κινδύνους για το έθνος μας και δεν θα καταφέρουν τίποτα…

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Για όσους αναρωτιούνται για την σύνδεση Ελλάδας – Ουκρανίας – Ρωσίας. Δυστυχώς είμαστε στην περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτό δεν αλλάζει ότι πολιτική και αν επιλέξουμε εντός των συνόρων μας. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις oι αποφάσεις έχουν πλέον παρθεί στις ΗΠΑ. Μόνο μια πιθανή αποτυχία τους θα τους κάνει να αλλάξουν πολιτική.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ουκρανια, το νεο πεδιο πειραματισμων του imperium, ο νεος πορτοκαλι παραγοντας, των "επαναστασεων" ειναι πιο τοξικος απο τον χημικο της εποχης του Βιετναμ.

    Ευχομαι να ζησουμε τη δημιουργια του μετα-αμερικανικου κοσμου στη γενια μας.Το 408μ.Χ. ο Αλαριχος και οι βαρβαροι του οργωσαν τη Ρωμη και ικανοποιησαν το αιτημα αιωνων, δεκαδων εθνων.Την ιδια μοιρα ειχε η αρχαια Βαβυλωνα.Ευχομαι και στη γενια μας να δουμε την εκθεμελειωση της νεας ρωμης, της νεας βαβυλωνας.Και να εκφωνησουμε το Αποκαλυπτικο " επεσε, επεσε η Βαβυλωνα,η π... η μεγαλη".
    Σαββα δε θελω να αισχρολογησω, περαν των πολιτικων μεθοδευσεων και εκβιασμων της συγκεκριμενης χωρας ( Ηπα) αναφερσου μια φορα στο πως η υποκουλτουρα τους της μαζικοτητας και του καταναλωτισμου κατεστρεψε τοσους πολιτισμους.Η οικονομικη κριση οι επερχομενες αλλαγες ισορροπιας και δυναμης παγκοσμιως ισως βοηθησουν στο να γινει μια νεα παρτιδα αναδιανομης ισχυος προς τα ανατολικα.Στην δημιουργια, δια πυρος και σιδηρου κι οχι ειρηνικα, της μετα-αμερικανικης εποχης θα ειναι η φετινη μου προποση.Ειθε οι καιροι που ζουμε να ειναι ενδιαφεροντες και ιστορικοι πατριωτη Σαββα.Καλη χρονια.

    -Να δωσει ο Θεος φιλε Σαββα το επερχομενο γηρας σου να σε βρει στην ελευθερη προγονικη σου γη,πρεσβειων του γεροντος Παισιου.
    Στο ζωναρι τα εχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η φιλόδοξη Γιούλια, που κατηγορείται από τους πρώην συμμάχους της ότι ερωτοτροπεί με τη «φιλορωσική» γραμμή"

    Ααααχ και να ήμουνα ... φιλορωσσική γραμμή... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 8:13 δεν είσαι και ο μόνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέσα στην θύελλα των πτωχεύσεων των τραπεζών και του πολέμου στην Ν Οσσετία, οι εξελίξεις στην Ουκρανία περνούν απαρατήρητες και χωρίς την δέουσα προσοχή.

    Η Ουκρανία αποτέλεσε σημείο σιωπηλής αντιπαράθεσης και περιζήτητη νύφη τα τελευταία 10 χρόνια. Η περίφημη νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision και η μετέπειτα διοργάνωση της στο Κίεβο , αποτέλεσε τον προάγγελο της Πορτοκαλί «επανάστασης» του διδύμου Γιουτσένκο – Τιμοσένκο. Η αντιρωσική πολιτική του Γιουτσένκο κορυφώθηκε κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ν Οσσετία , με την παροχή όπλων και χειριστών , ακόμα και αφού είχαν αρχίσει οι επιχειρήσεις του Γεωργιανού στρατού.

    Αυτό ίσως να αποτέλεσε και την αφορμή για την αίτηση διαζυγίου από την Τιμοσένκο , από τον ήδη διαλυμένο γάμος τους, διάλυση που προήρθε από την γκρίνια της ανέχειας και της ελλειμματικής ανάπτυξης, καθώς πληθώρα οικονομικών προβλημάτων συσσωρεύονται και εξανεμίζουν την ευφορία των πρώτων «επαναστατικών» χρόνων.

    Η Ουκρανία αποτελεί βαθιά διαιρεμένη χώρα. Διαίρεση που δεν συνεπάγεται απαραίτητα συγκρούσεις , κυρίως λόγω της κοινής ιστορίας, αλλά η διαίρεση αυτή υπάρχει υποβόσκουσα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, οικονομικό, πολιτισμικό , γλωσσικό , θρησκευτικό. Πιθανή προσπάθεια συμμετοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σαν αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα , την διαίρεση της χώρας στο Β. Δυτικό ( φιλοδυτικό) και στο Ν. Ανατολικό ( φίλο Ρωσικό) κομμάτι , κομμάτι που περιλαμβάνει περιοχές από την Οδησσό , την Κριμαία , και το Βιομηχανικό Ντονέτσκ.

    Οι εξελίξεις λοιπόν στην Ουκρανία, αποτελούν σήμερα τις πιο σημαντικές στο Ευρωπαϊκό ( και όχι μόνο) επίπεδο

    http://garizo.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ανάλυση του Ελευθέριου Β. με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Δυστυχώς ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε την επιφάνεια των γεγονότων αλλά κάτω από την επιφάνεια αυτών που συμβαίνουν. Με λίγη έρευνα και συσχετισμούς γεγονότων και δηλώσεων μπορεί ο καθένας να καταλάβει αρκετά πράγματα για αυτά τα οποία συμβαίνουν τόσο στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και για αυτά τα οποία σχεδιάζονται για πατρίδα μας. Οι πολιτικοί μας σίγουρα πρέπει να κρατήσουν ισορροπίες και αυτός είναι ο λόγος που φαίνονται ότι δεν δρουν κατά το συμφέρον της Ελλάδας. Επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων είναι << η φαγωμάρα>> η οποία τόσο πολύ μας έχει στοιχήσει. Ας κοιτάξουμε όλοι πολιτικοί και πολίτες την ιστορία και ας διδαχτούμε από αυτήν.
    Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία χαρά και ευτυχία. Είθε ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για όλο τον κόσμο
    IKapet

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.