28/12/08

Το κλαδί που πριονίζουμε...

Η φασιστικού τύπου ενοχοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΛΑΣ και η παθητική αντιμετώπιση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία των φαινομένων εξευτελισμού και βίας εναντίον των αστυνομικών, έχει πλήξει το ηθικό και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας.

«Δεν μπορώ να εξευτελίζομαι από 15χρονους που με φωτογραφίζουν με γουρουνοκεφαλές. Τι να πω στα παιδιά μου; Παραιτούμαι...»
Δυσαρέσκεια και επαπειλούμενες παραιτήσεις
«Εμένα η δουλειά μου δεν είναι να φυλάω φάτνες και Αγιοβασίληδες. Ούτε να τρώω μπογιές,αβγά και αλεύρια στο πρόσωποχωρίς να με αφήνουν να αντιδράσω. Δεν μπορώ να εξευτελίζομαι από 15χρονους που με φωτογραφίζουν με γουρουνοκεφαλές. Τι να πω στα παιδιά μου; Παραιτούμαι...». Δεκάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στην...Υποδιεύθυνση Μέτρων και Αποκατάστασης Τάξης της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες τη σχεδόν παθητική αναχαίτιση των διαδηλωτών και κυρίως των ομάδων αντιεξουσιαστών με αυτά τα λόγια, λίγο πολύ ίδια για όλους, προειδοποιούν τους προϊσταμένους τους ότι σκέφτονται σοβαρά το μέλλον τους στην Αστυνομία.
Οι ένστολοι αναφέρουν ότι η εντολή «κάτω τα χέρια» την οποία έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο κι αν το διαψεύδει στα λόγια, τους έχει ταπεινώσει. Η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε η ηγεσία τις σφαίρες που δέχτηκε η γεμάτη άνδρες των ΜΑΤ αστυνομική κλούβα στου Γουδή, μιλώντας επί ώρες όχι για πυροβολισμούς και σφαίρες αλλά για κρότους και αλλοιωμένα μεταλλικά κυλινδρικά αντικείμενα που έμοιαζαν με βίδες ή παξιμάδια, ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αστυνομικοί της κλούβας επέμεναν από το πρωί ότι άκουσαν ριπές, ανώτεροι αξιωματικοί έλεγαν ότι είναι βέβαιοι για τους πυροβολισμούς, ωστόσο η Αστυνομία δεν ανακοίνωνε επισήμως τίποτε ώσπου να βγουν αργά το μεσημέρι τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης.
«Η Αστυνομία περνάει τη χειρότερη κρίση από τη Μεταπολίτευση» λένε αστυνομικοί, προειδοποιώντας ότι αυτή η κατάσταση «θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα ανεπανόρθωτες ζημιές». Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται μάλιστα ότι σε αυτές τις συνθήκες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος την επόμενη χρονιά ο αριθμός των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές. Πραγματικός αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των 2.000 αστυνομικών- συνθέτουν 50 διμοιρίες και το υπόλοιπο προσωπικό υποστήριξης - των Υποδιευθύνσεων Μέτρων Τάξης και Αποκατάστασης Τάξης (ΥΜΕΤ και ΥΑΤ αντιστοίχως). «Πολλοί από εμάς είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν.Οταν δεχθήκαμε πριν από μερικές ημέρες επίθεση έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδραςπήγαμε στο πίσω μέρος του κτιρίου και πετάξαμε τις ασπίδες μας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον εξευτελισμό» εξομολογούνται αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στις δύο υπηρεσίες.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Μιχ.Τολίκας το επιβεβαιώνει: «Η καταρράκωσή μας από αυτές τις επιθέσεις έχει δημιουργήσει τάσεις φυγής σε πολλούς συναδέλφους.Οι μεγαλύτεροι ψάχνουν πότε συμπληρώνουν συντάξιμα χρόνια.Αλλοι λένε ότι θα αναζητήσουν άλλη δουλειά». Την τελευταία διετία υπήρχαν ήδη κρούσματα μαζικής φυγής αστυνομικών (περίπου 3.000-5.500 κάθε χρόνο) λόγω του συνταξιοδοτικού προβλήματος. Τώρα, μετά την τελευταία κρίση, όλοι περιμένουν νέο κύμα «εθελουσίας» εξόδου.
Τα ίδια αναμένονται και με τους υποψηφίους. Το 2007 οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Αστυνομία ήταν 12.000, το 2008 μειώθηκαν σε 7.000 και, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, «σε λίγο θα παρακαλάμε στα πανεπιστήμια να έλθει κανείς και προς την Αστυνομία».
Εκπρόσωποι των υπηρεσιών καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν από την ηγεσία να αλλάξει στάση στον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών, αλλά και να φροντίσει να εξασφαλιστεί στοιχειώδης ανάπαυση των αστυνομικών που συμμετέχουν σε διμοιρίες: «Υποτίθεται ότι εργαζόμαστε 64 ώρες την εβδομάδα και εμείς εργαζόμαστε 100χωρίς καμία άλλη αμοιβή.Παλιά φρόντιζαν έπειτα από 1-2 κουραστικές ημέρες να μας δίνουν ρεπό.Τώρα πια ούτε αυτό» λένε και απειλούν να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Οι προϊστάμενοι του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισαν προ μερικών ημερών να δώσουν σε κάθε αστυνομικό που συμμετέχει σε αυτές τις υπηρεσίες «αιχμής» έκτακτη αμοιβή 500 ευρώ αντί παλαιότερης οφειλής για υπερωρίες.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ποιοί εἶναι αὐτοί πού θέλουν νά ἐξαφανίσουν τήν πατρίδα μας ἀπό προσώπου γῆς;
    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που κάποτε είπαν πως ο 'ελληνας πρέπει να χτυπηθεί σε ιστορία, γλώσσα και θρησκεία-οικογένεια...
    ότι είναι στρατηγικός αντίπαλος στην Αν. Μεσόγειο και ελέγχει την πολιτική ζωής μας εδώ και καιρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.