19/12/08

Συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Αλί Μπαμπατζάν και Μπρουνό Λε Μερ στις Βρυξέλλες

Αλλα δύο «ανώδυνα» κεφάλαια...
Βρυξέλλες
Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη ζήτησαν εκ νέου από την Τουρκία η γαλλική προεδρία και η Κομισιόν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατά το άνοιγμα άλλων δύο «ανώδυνων» κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση που κινείται με βήμα σημειωτόν.
Με το άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν στην «ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου» και την «κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης» φθάνουν τα δέκα σε σύνολο 35 τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέσα σε τρία χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005.
Μετά την ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, με τη συμμετοχή από τουρκικής πλευράς του υπουργού εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, τόσο ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίς Μπρουνό Λε Μερ, όσο και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, ζήτησαν να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.
Ο κοινοτικός επίτροπος Ρεν τόνισε ότι «αναμένεται από την Τουρκία η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κάτι που εάν συμβεί θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις».
Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εν συνεχεία, και αφού εκφράστηκε ικανοποίηση για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην κρίση του Καυκάσου, ζητήθηκε ακόμη από την Αγκυρα να επιταχυνθούν κατά τον επόμενο χρόνο οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας προς την κοινοτική.
Ο Όλι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης αναμένεται από την Τουρκία να υιοθετήσει νομοθεσία για τη λειτουργία των συνδικάτων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί»
Ο Μπρουνό Λε μερ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τόνισε από πλευράς του ότι το 2009 θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με «ομαλό» τρόπο, υπενθυμίζοντας όμως παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι σήμερα η Τουρκία δεν πληροί σήμερα τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμετακίνητη η Τουρκία για το Πρωτόκολλο
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, υποστηρίζοντας πως στο θέμα αυτό υπάρχει μια διαφορετική νομική ερμηνεία της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΕΕ και ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.
Σύμφωνα με τον Αλί Μπαμπατζάν, η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να είναι τμήμα μιας μερικής αλλά μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της πρωτοκόλλου συνδέεται με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Επανέλαβε ακόμη τη θέση της Τουρκίας για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι ελπίδες για λύση μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την ίδια βούληση που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή.
*Το Δεκέμβριο του 2006 η ΕΕ «πάγωσε» οκτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της άρνησης της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση στα τέλη του 2009 με ορατό το ενδεχόμενο να «παγώσει» περισσότερο κεφάλαια.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία «δεν έχει προχωρήσει στην οδό της εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία» και ζήτησαν να σημειωθεί επειγόντως πρόοδος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.