13/12/08

Παραχωρούμε πεδίο βολής και εναέριο χώρο στην Τουρκία


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση υπέκυψε τελικώς στο μόνιμο τουρκικό αίτημα να καταργηθούν στο Αιγαίο τα ελληνικά μόνιμα πεδία βολής, που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χώρο και έτσι «δεν έχει αντίρρηση», όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, να παραχωρήσει μέρος του μόνιμου πεδίου βολής Ανδρου στην Τουρκία για αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά, όλο τον μήνα Ιανουάριο 2009. Τμήμα της περιοχής της τουρκικής άσκησης στην περιοχή της Ανδρου βρίσκεται μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο, δεδομένου ότι απέχει μόλις 6 ν.μ. από τη νήσο Καλόγεροι βόρεια της Ανδρου και...6 ν.μ. από ...τη Μύκονο.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης συναποφάσισαν στις αρχές του μήνα (4.12.2008) ότι «δεν έχουν αντίρρηση» να επιτρέψουν στην Τουρκία να διενεργήσει αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά σε 6 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο (οι τέσσερις από αυτές απεικονίζονται στον χάρτη και οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται νοτίως της Ρόδου).
Η περιοχή της τουρκικής άσκησης Νο3 περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής του ελληνικού μόνιμου πεδίου βολής της Ανδρου και μάλιστα μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. (6 ν.μ. απόσταση από τη Μύκονο και τους Καλόγερους και μόλις 34 ν.μ. από το αεροδρόμιο Βενιζέλος!).
Το τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χρονολογείται από το 2000, με το αιτιολογικό ότι αυτά τα πεδία βολής είναι παράνομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO, που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα.
Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Η τουρκική κυβέρνηση είχε τότε υπαναχωρήσει από το αίτημά της, το οποίο επανέφερε προσφάτως χωρίς να συναντήσει παρόμοια αντίδραση από την ελληνική πλευρά.
Η τουρκική αεροναυτική άσκηση, που θα διεξαχθεί όλο τον Ιανουάριο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, εντάσσεται προφανέστατα σε γενικότερο τουρκικό σχέδιο «κατάληψης» ολόκληρου του Αιγαίου με την πρόφαση των εκπαιδευτικών ασκήσεων, με τακτική ανανέωσή τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο το Αιγαίο είναι σε μόνιμη βάση «δεσμευμένο» ακόμα και κατά την περίοδο ισχύος του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ τη θερινή περίοδο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σ' αυτό οι εκπαιδευτικές ασκήσεις!
Η αρχή έχει γίνει από πολλού χρόνου στην περιοχή της Λήμνου, όπου η Τουρκία «με το έτσι θέλω» εκδίδει συνεχώς αγγελίες για ασκήσεις με πυρά, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει παράνομο τουρκικό πεδίο βολής, μέσα στο FIR Αθηνών, που επικαλύπτει και εθνικό εναέριο χώρο.
Η περιοχή Νο3 της νέας τουρκικής άσκησης, στην περιοχή της Ανδρου, με την πλήρη συναίνεση μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία. Οπως είναι γνωστό, η νήσος Καλόγεροι, βορείως της Ανδρου, αποτελεί για την Τουρκία «την αφετηρία» για τον καθορισμό του μισού Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά ως περιοχή αποκλειστικού ελέγχου της Αγκυρας, με βάση τον σχετικό τουρκικό νόμο του Δεκεμβρίου 2001.
Ετσι, με βάση την τουρκική λογική και πρακτική, η συγκεκριμένη περιοχή Νο3 της νέας άσκησης σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να απαγορεύσει στην Ελλάδα (σ.σ. με τη συναίνεσή της) την εξακολούθηση λειτουργίας του μόνιμου πεδίου βολής Ανδρου, διότι μέρος της περιοχής του εμπίπτει στον αναφερθέντα τουρκικό νόμο και επομένως δεν μπορεί να συν-ελέγχεται από την Ελλάδα. Η πράξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί «προπομπό» για την εξουδετέρωση και άλλων ελληνικών πεδίων βολής, περιοχών εκπαίδευσης και περιοχών ασκήσεων, οι οποίες «εμπεριέχονται» στην περιοχή «εφαρμογής» του τουρκικού νόμου του 2001.
Στην ουσία, η Τουρκία με το «κόλπο» των εκπαιδευτικών ασκήσεων δεσμεύει το Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις ασκήσεις της (π.χ. Φερτίνα, Ασίκ Ντενίζ, Σενίκ Ντενς και ΤΑΣΜΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και χρόνος για αντίστοιχες ελληνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, που έτσι και αλλιώς περιορίζονται σε μία και αυτή εικονική (Τρίαινα).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2008

10 σχόλια:

  1. Συνεπής συνέχεια της πολιτικής των Ιμίων. Νομίζω ότι έκτοτε μας πήρε ο κατήφορος για τα καλά.

    Ο μεν Παπαδόπουλος θα μείνει στην Ιστορία για ένα του "ΟΧΙ", ο δε Σημίτης για τα πολλά του "ΝΑΙ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι να πω?ειμαι εκνευρισμενος και απογοητευμενος μαζι..πως μπορεσαν να το κανουν αυτο????δεν καταλαβαινουν που μας οδηγει η τουρκια?πραγματικα δεν εχω λογια..οποιος γνωριζει ας μου απαντησει στο εξης ερωτημα¨θα μπορουμε μετα απο αυτο να αρνηθουμε την καταργηση των πεδιων βολης η να μην τους αφησουμε παλι να δεσμευσουν περιοχες του Αιγαιου?
    Lucifer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αφήνω να πέσει τίποτα κάτω και στέλνω συνέχεια sms, e-mails και κείμενα σε μπλογκς και σε διάφορα σάϊτς και κανάλια καταγγέλοντας συνωμοσία των αμερικανών να πέσει ο καραμανλής και να ικανοποιηθεί η Τουρκία. Λακάμας είμαι μου φαίνεται. Εγώ πολεμάω γι' αυτούς κι αυτοί ενδίδουν. Άϊ σιχτίρ δεν ξαναγράφω... ας θερίσουν ό,τι έσπειραν...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Theoro afti tin praksi mega olisthima pou tha to plirosi olos o Ellismos. Anarotieme, ean kan skeftikan i Politiki mas ti ipografoun, ke ean allithewi afto pou grafi i elefterotipia. Singekrimena, egrapsa email sto ipourgeio eksoterkon mas, gia na echo mia apantisi, sto Giati pou me keei stin Psichi. Se periptosi apantisis, tha paratheso tin email apantisi sto Blog afto

    Me filikous heretismous

    xaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο της Κας Αδάμ έχει μια σειρά ασαφειών για έναν αναγνώστη μη ειδικευμένο στα ζητήματα του Αιγαίου, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι συμβάλλει σοβαρά στην ενημέρωση του πολίτη.

    1. Στον χάρτη απεικονίζεται μόνο μια περιοχή και όχι τέσσερεις. Η δε απεικονιζόμενη περιοχή σίγουρα δεν απέχει 6 ν.μ. απο την Μύκονο.

    2.Ποιά ειναι η τουρκική άσκηση Νο. 3;

    3.Τι ακριβώς προβλέπει ο τουρκικός νόμος του 2001;

    Νομίζω οτι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και απαιτεί ακρίβεια και σοβαρότητα στη δημοσίευση ειδήσεων, οταν μάλιστα αυτές αφορούν το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Iοπ μην εκνευρίζεσαι και συνέχισε να είσαι σε εγρήγορση και ενεργός. Σε χριεαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε κάθε ενεργό και ενημερωμένο πολίτη αυτής της χώρας.
    Δούκα
    ο χάρτης είναι δικός μου και την περιοχή τη σημείωσα κατ' εκτίμηση.
    Για τα υπόλοιπα που λες, αν γνωρίζει κάποιος ας γράψει.
    Πάντως, όταν δίνουμε παιδία βολής στην Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου, όταν θελήσουμε να επεκτέινουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ, τότε η Τουρκία θα μας πει πολύ φυσικά, ότι την αποκείουμε από τους χώρους άσκησης, εκπαίδευσης και βολών, ενώ πλήττουμε και τα ζωτικά της συμφέροντα στο Αιγαίου, όπως αυτά αναφέρονται στη Διακήρυξη της Μαδρίτης, που υπογράψαμε το 1996.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Iοπ αν κάνεις κάτι προσωπικά για τον Καραμανλή απλά σου λέω σταμάτησέ το δεν έχει αξία. Αν κάνουμε κάτι το κάνουμε για να έχουμε το δικαίωμα σαν Έλληνες να επιλέγουμε τις πολιτικές της χώρας μας χωρίς να μας τις επιβάλλει με πλάγιους τρόπους (που ενίοτε είναι εξ ίσου βάρβαροι με μια στρατιωτική κατοχή) ο οποιοσδήποτε ξένος.
    Εγώ πάντως άσχετα, από τις «πατάτες», όπως αυτή, που έκανε και είναι ουκ ολίγες, η παρούσα κυβέρνηση, θα συνεχίσω να γράφω και πίστεψέ με ούτε που με νοιάζει αν θα είναι ή όχι πρωθυπουργός ο Καραμανλής. Δεν έχουμε πρόβλημα προσώπων στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα πολιτικής και στοχοθεσίας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ, όχι ότι υπερασπιζομαι μέχρι μυελού οστών τον καραμανλή, έκανε τα όσα λάθη κι αυτός, απλώς πιστεύω ότι την δεδομένη ιστορική στιγμή που μας έλαχαν (;) αυτοί, ο "Άη Γιώργης" θα είναι το κύκνειο άσμα. Με τον Καραμανλή υπάρχει έστω και με αμφιβολία και με δισταγμό, μια αύρα μια ελπίδα, έστω και ψεύτικια, δεν ξέρω ποιον άλλον όρο να βάλω, για τα εξωτερικά...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω να σου πω το εξής... Ότι δεν υπάρχει ελπίδα εξ' αιτίας του Καραμανλή. Αλλά υπάρχει ελπίδα γιατί εσύ και εγώ καιγόμαστε για αυτή την πατρίδα και συζητάμε ανοιχτά και μακριά από φανατισμούς. Ξέχνα τα πρόσωπα. Προσηλώσου στην πολιτική και στον ορθό λόγο και οι ιδέες μας θα "γεννήσουν" καινούργιους πατριώτες πολιτικούς να είσαι σίγουρος. Όσο θα υπάρχουν πατριώτες που ξεπερνούν τα κόμματα αυτές οι πατριωτικές πολιτικές θα γίνουν η «βιτρίνα» όλων των κομμάτων. Χρειαζόμαστε όλα τα κόμματα να έχουν πατριωτικές πολιτικές και όχι κάποιες προσωπικές θνησιγενείς εκλάμψεις που ξεχνιούνται μαζί με την αναπόφευκτη φθορά των προσώπων.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η επερχόμενη νέα κυβέρνηση έχει στον πυρήνα της όλα εκείνα τα στελέχη που ντρόπιασαν την χώρα από κάθε άποψη. Παράδειγμα κραυγαλέο, μεγαλοστέλεχος είναι αυτός που παρακάλαγε να πάρει ο αέρας την σημαία... και για τον αρχηγό τι να πεις...Από καιρό περιμένω να γεννηθούν οι καινούργιοι πατριώτες πολιτικοί, δεν ξέρω ποιοι είναι, κανείς δεν τους ξέρει ακόμα και οι ίδιοι δεν ξέρουν καν για τον εαυτό τους, ξέρω ότι σίγουρα υπάρχουν, αλλά το σύστημα δουλεύει ακούραστα για τις γνωστές οικογένειες και τους κρατά απ' έξω... χιλιοειπωμένα αυτά και μυριάκις επαναληφθέντα.
    Δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στο εκλογικό σώμα που έχει αποδείξει πλειστάκις ότι βγαίνει (δεν βγαίνει, το βγάζουν, δυστυχώς εκεί φτάσαμε) στους δρόμους συνήθως για λάθος αιτίες κι όποτε η αιτία είναι σωστή είναι μόνο επιλεκτικά γιατί σε κάποιον συμφέρει το timing ενώ υπήρξαν το ίδιο σωστές και σωστότερες αιτίες για ξεσηκωμό και διαμαρτυρία και δεν έγινε τίποτε. Έτσι όπως σωστά το θέτεις, πάμε για κάθαρση αφού προηγηθεί μεγάλη εθνική καταστροφή...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.