19/12/08

Των οικιών, των καταστημάτων, των πανεπιστημίων, των ψυχών ημών εμπιπραμένων, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις...


Φόβοι για κλιμάκωση
Εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά πάνω από το Φαρμακονήσι


Με μία υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, η οποία είχε αρκετά επιθετικά χαρακτηριστικά, απάντησε την Πέμπτη η τουρκική πλευρά στην πρόσφατη διεξαγωγή της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης». Η υπέρπτηση έγινε από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία στις 15:14 αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό τους και πέταξαν επάνω από το Φαρμακονήσι, σε χαμηλό ύψος, 500 ποδών (120 μέτρων).
Περίπου δέκα λεπτά αργότερα δύο ελληνικά μαχητικά εντόπισαν τα τουρκικά και τα πλησίασαν στην περιοχή νοτίως της Ικαρίας, όπου η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε...εικονική αερομαχία ώσπου στις 15:30 τα αεροσκάφη να αποχωρήσουν από την περιοχή.
Σύμφωνα με Το Βήμα, συνολικά 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε δύο σχηματισμούς, πραγματοποίησαν 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα μισά από αυτά ήταν οπλισμένα.
Η πτήση των τουρκικών μαχητικών δεν ήταν πρωτοφανές περιστατικό, καθώς το τελευταίο διάστημα ο εναέριος χώρος του Φαρμακονησίου έχει μετατραπεί πολλές φορές σε θέατρο παραβιάσεων από την πλευρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και εικονικών αερομαχιών με ελληνικά αεροσκάφη.
Ωστόσο από κάποιους ερμηνεύθηκε ως τουρκική απάντηση στον «Τολμηρό Τοξότη» και οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών ερμήνευαν έτσι και τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά επιτελεία και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δεν επιθυμούσαν να δοθούν μεγάλες διαστάσεις στη διεξαγωγή της άσκησης προ τριημέρου.
Σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται ανησυχίες ότι στο Αιγαίο ενδέχεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις το προσεχές διάστημα και από τις αρχές του νέου χρόνου. Από τουρκικής πλευράς έχει ήδη επιχειρηθεί να περιγραφεί εκ νέου σκηνικό έντασης στην περιοχή των Ιμίων και σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονταν, για παράδειγμα, προ ημερών σε παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά.
in.gr

5 σχόλια:

  1. Στο κύλημα της ιστορίας οι βαλκανικές όμορες χώρες πάντα είχαν σταθερή εθνική πολιτική.Εχουν χαράξει μια εθνική στρατηγική και αυτή ακολουθείται απο μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων τους και απο μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην προηγούμενη Ελληνοτουρκική κρίση, αυτή των Ιμίων, ο πρωθυπουργός -από την Αθήνα-μετατράπηκε σε διοικητή μονάδας πρώτης γραμμής.
    Ελπίζω ότι, αυτά τα προβλήματα, έχουν πλέον λυθή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως βλέπετε, εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι και πιστοί στην γραμμή στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, έστω κι αν αυτό μας φέρνει σε αντίθεση με τους περισσότερους κοινοτικούς μας εταίρους, έστω κι αν ο Σαρκό αδυνατεί να το κατανοήσει.
    Μήπως είμαστε ... βιτσιόζοι;

    ΥΓ: Τούτη η ανάρτηση απαντά στην παρακάτω, "Καλορίζικα". Μπορεί οι Τούρκοι να παθαίνουν κάποιες ζημιές, αλλά εμείς κάνουμε τίποτε για να ... "βοηθήσουμε" σ' αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταθέτω και εγω ενα ευλογο ερώτημα
    Αν υπάρχει στρατιωτική δυναμη στο Φαρμακονήσι
    Αν υπάρχουν αντιεροπορικά πολυβόλα
    Αν κάποιος αγανακτισμένος φαντάρος τα πάρει στο κρανίο (κοινώς) και καταρίψει το εχθρικό α/φος πάνω στο νησί τότε τι θα γίνει και τι συνέπειες θα υπάρξουν σε Ελλάδα-Τουρκία-Ν.Α.Τ.Ο.
    Ευχαριστώ και αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο Kazanias


    Να ειστε σιγουροι, παρα πολυ σιγουροι, οτι αφου απο οτι φαινεται δεν καταφερνουν να διαλυσουν το ανθρωποκεντρικο πολιτικο υποβαθρο και την Ελληνικη φιλοσοφικη σκεψη που ερχεται απο πολυ πισω,αφου διαπιστωνουν οτι η ΕΛΛΑΔΑ μας γινεται πρωτοπορος με την ΝΕΟΛΑΙΑ της χαρασοντας και φωτοδοτωντας το παγκοσμιο ξυπνημα των λαων ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ.
    θΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΤΑΞΙΣ".
    Αυτο ομως θα ειναι και το μεγαλο λαθος τους.
    Ειναι τυφλοι.Θααπελευθερωσουν ετσι φυγοκεντρες δυναμεις στην Τουρκικη κοινωνια η οποια οχι μονο πειναει αλλα εχει και διαφορετικες εθνολογικες και πολιτισμικες καταβολες.
    Και τοτε ουε.
    Ο μεγαλος χαμενος δεν θα ειναι μονο η Τουρκια με το κατεστημενο της, θα ειναι και οι πατρωνες της.
    Και οι μεγαλοι νικητες θα ειναι οι λαοι των δυο χωρων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.