19/11/08

«Φονική» έκθεση κατά Γεωργίας

Μπορεί ο πρόεδρος της Γεωργίας, Σαακασβίλι, να απέσπασε, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία, την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στις προσπάθειες της χώρας του, όμως η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της καταρρίπτει τη γεωργιανή εκδοχή για το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στη Ν. Οσετία. Και κατηγορεί τη Γεωργία ότι έβαλλε αδιακρίτως προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΕΝΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ Ν. ΟΣΕΤΙΑ


Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κλίμα έντασης επαναλαμβάνονται σήμερα στη Γενεύη οι συνομιλίες Ρωσίας - Γεωργίας για τη διευθέτηση της διαμάχης στον Καύκασο, με φόντο τις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά της στρατιωτικής ενίσχυσης της Γεωργίας αλλά και μια καταγγελτική, και για τις δύο πλευρές, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης τον περασμένο Οκτώβριο, η Ε.Ε. -που διοργανώνει τη σημερινή συνάντηση μαζί με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)- επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο «ανεπίσημο» πλαίσιο επαφών, ώστε να μη διαταραχτούν οι λεπτές...ισορροπίες. Προβλέπονται έτσι δύο ομάδες εργασίας (μία για την ασφάλεια και μία για τους πρόσφυγες κι εκτοπισθέντες) στις οποίες κάθε πλευρά μπορεί να συμπεριλάβει όποιους εκπροσώπους επιθυμεί, καθώς και συμμετοχή Αμπχάζιων και Νοτιοοσετών. Κι ενώ η Ε.Ε. εξέφραζε αισιοδοξία, τουλάχιστον ως προς τη δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών γύρω από το ίδιο τραπέζι, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας προειδοποιούσε χθες από την Αγκυρα ότι η προσπάθεια της Γεωργίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή απ' ό,τι ο πόλεμος του Αυγούστου.

Στήριξη από Ομπάμα
Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι ανακοίνωνε από την πλευρά του ότι είχε τηλεφωνική επαφή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Εμμεση υποστήριξη στην Τιφλίδα προσέφερε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει όλες τις χώρες «των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου» που της χτυπούν την πόρτα.

Εκθεση-καταπέλτης
Κι ενώ η αντιπαράθεση δηλώσεων καλά κρατεί, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη Ρωσία και τη Γεωργία για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια των γεγονότων του Αυγούστου. Ειδικότερα, κατηγορεί τη Γεωργία ότι έβαλλε αδιακρίτως εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στο Τσχινβάλι προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων πολιτών και τη Ρωσία ότι απέτυχε ν' αποτρέψει φόνους και βασανιστήρια που διέπραξαν οι σύμμαχοί της (νοτιοοσετικές πολιτοφυλακές) στους γεωργιανούς θυλάκους εντός της Νότιας Οσετίας. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της έκθεσης της Δ.Α. είναι κάποιες νέες μαρτυρίες που υπονομεύουν τον ισχυρισμό της Τιφλίδας ότι ενήργησε στη Νότια Οσετία αυτοαμυνόμενη. Κατά τον Ράιαν Γκριστ, που στη διάρκεια των συγκρούσεων εκτελούσε χρέη επικεφαλής του ΟΑΣΕ, τρεις παρατηρητές του Οργανισμού στο Τσχινβάλι δεν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς της Γεωργίας ότι τρία χωριά της περιοχής δέχθηκαν επίθεση από αυτονομιστές προτού η Γεωργία εξαπολύσει την κύρια επίθεσή της εναντίον της Νότιας Οσετίας. Οι μαρτυρίες αυτές θέτουν ευθέως υπό αμφισβήτηση τη γεωργιανή εκδοχή για το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο.

(Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2008

1 σχόλιο:

  1. Ευχάριστο το ότι η Διεθνής Αμνηστία λειτούργησε σωστά. Αναμενόμενο ότι ΚΑΙ ο Ομπάμα τον Σαακασβίλι θα υποστηρίξει. Ήταν δυνατόν να αλλάξει πολιτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.