21/11/08

Η Κύπρος δεν εκχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την Αγκυρα όσο και σε τρίτους μεσολαβητές έστειλε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, αναλύοντας τα αποτελέσματα των επαφών του στη Μόσχα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Δηλώνω κατηγορηματικά», τόνισε, «ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε και να ενδώσει σε πιέσεις χάριν οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού προβλήματος».
Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε κληθεί να σχολιάσει απειλές του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι αν μέχρι το καλοκαίρι του 2009 δεν διαφανεί λύση στο Κυπριακό, τότε θα γίνουν κινήσεις άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Νωρίτερα, χθες το πρωί, μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μόσχας, που τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε με σαφή τρόπο μια θέση...αρχής για τον ίδιο, η οποία έρχεται και ως συνέχεια της έντονης υποστήριξης που προσφέρει η Λευκωσία στη ρωσική πρόταση για νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.
«Είμαι περήφανος που η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο προσπαθεί να συμπαρασύρει την ΕΕ σε δικές του περιπέτειες», είπε. «Τουλάχιστον όσο είμαι Πρόεδρος δεν πρόκειται η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και θέλω να πιστεύω και στις επόμενες κυβερνήσεις», τόνισε.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι αναχωρεί σήμερα το πρωί από τη Μόσχα ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος για την επιβεβαίωση των υποδειγματικών σχέσεων, όπως τις χαρακτήρισε, Κύπρου - Ρωσίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποδέχθηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο.
ETHNOS
Διαβάστε άλλο ενδιαφέρον άρθρο για το Κυπριακό στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.