17/11/08

ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ


Εκμαίευσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας κι έφυγε...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Αργά χθες το βράδυ, αποκλιμακώθηκε η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, με την αποχώρηση, εκτός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που εκτελούσε για τα συμφέροντα της Τουρκίας έρευνες για πετρέλαιο, 80 μίλια νότια του ελληνικού νησιού.
Επειτα από δύο ημέρες διπλωματικού μαραθωνίου στην Αθήνα και εντονότατων τουρκικών προκλήσεων από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χθες το βράδυ, στις 10, το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold αποχώρησε, παρά το ότι ο κυβερνήτης του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσει δήλωσε βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα έρευνας.
Το επεισόδιο ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το...νορβηγικό πλοίο, συνοδευόμενο από μια τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή έφτασε η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Πολεμιστής», ζητώντας να σταματήσουν οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας υποστήριξε ότι «το ερευνητικό πλοίο είναι ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση και διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ακολούθησε έντονο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών και προς τον Νορβηγό πρεσβευτή, και προς την Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, τα δύο πλοία αποχώρησαν, επανεμφανίστηκαν όμως το πρωί στο ίδιο σημείο. Στην προσπάθεια του «Πολεμιστή» να πλησιάσει στην περιοχή, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε με 28 ναυτικά μίλια (ταχύτητα ιδιαίτερα μεγάλη για πολεμικό πλοίο) εναντίον του, επανειλημμένες φορές.

Διαβεβαίωσε...

Το Σάββατο το μεσημέρι, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, ο κυβερνήτης του νορβηγικού πλοίου ζήτησε από τον κυβερνήτη τού «Πολεμιστή» να του δοθούν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ώστε να βγει εκτός, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταματά τις έρευνες στην περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του στόλου διαβιβάστηκαν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας στον κυβερνήτη τού «Melene», ο οποίος, όπως δήλωσε διά του ασυρμάτου στις 18.05, «τις παρέλαβε και τις κατενόησε».

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου είναι «μετά τα 6 ναυτικά μίλια των θαλασσίων υδάτων του νησιού, το μέσον της απόστασης από τα χωρικά ύδατα των όμορων ελληνικών νησιών, το ίδιο από την Αίγυπτο, το ίδιο από την Τουρκία και το ίδιο από την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κλιμακώσει την ένταση, και αυτός ήταν και ο λόγος που στην περιοχή έστειλε μόνο μία κανονιοφόρο, πλοίο υποδεέστερο της τουρκικής φρεγάτας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όλα ήταν έτοιμα και, αν χρειαζόταν, στην περιοχή θα έφταναν σε ελάχιστο χρόνο τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις, καθώς όλες οι μονάδες είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. *

Αγκυρα: Σε δική μας περιοχή ευθύνης οι έρευνες

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

«Σε περιοχές ευθύνης της Τουρκίας πραγματοποιούνται οι έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο», ανέφερε προχθές το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η Αγκυρα σήμερα «θα προβεί σε πολύ σκληρή ανακοίνωση».

«Ελληνοτουρκική ένταση στη Μεσόγειο» ήταν χθες ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της «Χουριέτ», η οποία προβάλλοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το «Ανατολή», έγραψε ότι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως «η Τουρκική Ανώνυμος Εταιρία Πετρελαίου έχει αναθέσει στο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold γεωφυσικές έρευνες στη Μεσόγειο» και ότι «η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται εντός της περιοχής ευθύνης της Τουρκίας».

Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες και προχθές ανέφεραν πως το νορβηγικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή 80 μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα τουρκικά φύλλα έγραψαν επίσης και τα περί παρουσίας μιας ελληνικής και μιας τουρκικής φρεγάτας στην περιοχή. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι οι τουρκικές έρευνες πετρελαίου θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο σε μία έκταση 5.000 χιλιομέτρων.

Επισήμως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την Αγκυρα. Η «Βατάν», όμως, έγραψε ότι σήμερα αναμένεται «πολύ σκληρή ανακοίνωση». Η ίδια εφημερίδα σχολίασε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρούν να εκβιάσουν την Τουρκία, ζητώντας από αυτήν να αναγνωρίσει την κυριαρχία της ελληνικής πλευράς, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβάλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ '87 ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ, ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επικίνδυνο παιχνίδι με τα όρια της υφαλοκρηπίδας

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην περιοχή του Καστελόριζου και βιαστικοί χειρισμοί της Αθήνας στην απόπειρα διαχείρισης της κατάστασης καλλιεργούν και πάλι το έδαφος για ελληνοτουρκικές τριβές με θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όχι μόνο του Αιγαίου πλέον, αλλά και αυτής στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νορβηγικό πλοίο Malene Ostervold
Η κυβέρνηση Ερντογάν παραβίασε σκοπίμως και κατάφωρα για μία ακόμη φορά τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (που αρνείται να υπογράψει), οργανώνοντας σε διεθνή ύδατα και σε περιοχή που δεν της ανήκει, κρατική έρευνα στη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα περίπου 100 μίλια νότια, νοτιοανατολικά της νήσου Καστελόριζο, χρησιμοποιώντας προς τούτο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος.

Προσπαθεί δηλαδή η Αγκυρα να αναβιώσει «σκηνικό Μαρτίου 1987» επιχειρώντας κρατική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, αυτή τη φορά εκτός Αιγαίου, στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι και η νήσος Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα...

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κλασική διπλωματική αντίδραση, με διάβημα προς την Αγκυρα (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, όπως και η τουρκική απάντηση). Υπάρχει μόνο μια κλασική τουρκική αντίδραση ανώνυμου διπλωμάτη, ότι το νορβηγικό πλοίο, που ερευνά για τα τουρκικά συμφέροντα, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Και με Νορβηγία

Η Αθήνα επικοινώνησε και με τη νορβηγική κυβέρνηση και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην κ. Μπακογιάννη ότι πράγματι δεν μπορεί να γίνονται έρευνες «σε αμφισβητούμενη υφαλοκρηπίδα» και γι' αυτό το πλοίο θα πρέπει να αναχωρήσει από το σημείο των ερευνών.

Οπως είναι γνωστό, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι η «μητέρα όλων των τριβών» μεταξύ των δύο χωρών και άλυτη από το 1974. Μέχρι προσφάτως η διαφορά αυτή ήταν επικεντρωμένη στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ενώ τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει διευρύνει την περιοχή της κρίσης και στα ανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου, στην περιοχή δηλαδή όπου «ενώνεται» η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Καθώς η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται με την παρουσία ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου στην υποτιθέμενη περιοχή ερευνών του νορβηγικού πλοίου, ο Νορβηγός πλοίαρχος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να του πει «πού να πάει» ώστε να μην ερευνά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι συντεταγμένες

Το ερώτημα αυτό προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίστηκαν οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Καστελόριζου, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Υδρογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας για υπογραφή και στη συνέχεια πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών για να κοινοποιηθεί η απάντηση στον Νορβηγό πλοίαρχο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε χθες πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιμένοντας ότι τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα τις δώσει «αργότερα» στην τελική λύση του θέματος.

Σημειώνεται ότι οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που ανακοίνωσε διεθνώς η Αθήνα μέσω του Νορβηγού πλοίαρχου, είναι μονομερείς, δεν προέρχονται από καμιά περιοχική συμφωνία (π.χ. με την Αίγυπτο ή την Κύπρο) και επομένως δεν δεσμεύουν κανέναν πλην της ίδιας και γι' αυτό μπορούν ανά πάσα στιγμή να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε τρίτο και πολύ περισσότερο από την ίδια την Τουρκία, που το πράττει και εμπράκτως.

Με τη μονομερή ανακοίνωση συγκεκριμένων συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας και από την ελληνική πλευρά γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την αύξηση της έντασης στη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, (σ.σ. που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως προς την υφαλοκρηπίδα και την ευρύτερη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου).

«Νομιμοποιεί»

Κατ' αυτόν τον τρόπο η Αθήνα «νομιμοποιεί» εμμέσως τις μέχρι τώρα καταδικαστέες μονομερείς αυθαίρετες κινήσεις της Αγκυρας να «ορίζει» μόνη της το εύρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με συγκεκριμένες και αλληλοκαλυπτόμενες ελληνικές και τουρκικές «συντεταγμένες» στην υφαλοκρηπίδα, που είναι υποχρεωμένες να μοιραστούν, η υποβόσκουσα κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες παίρνει νέα τροπή.

Σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς το υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε χθες το βράδυ ότι κατόρθωσε με τους χειρισμούς του να κλείσει την εκκρεμότητα με το νορβηγικό πλοίο, που δρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας, και έτσι να αποφευχθεί η παρούσα κρίση. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/11/2008

7 σχόλια:

  1. Και εγώ ξαναρωτάω αν η Άγκυρα προβεί σε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένου με την χρήση των ενόπλων δυνάμεων της, πώς θα πρέπει να απαντήσει η Ελληνική πλευρά σ’ αυτή την έμπρακτη αμφισβήτηση δικαιωμάτων της (κατά βάση οικονομικών) αν δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία; Τα εργαλεία αυτά δυστυχώς ονομάζονται «όπλα» και σκοτώνουν ανθρώπους (χίλιες φορές δυστυχώς) και είναι ακριβά σαν επένδυση αλλά έχουν άμεση ανταπόδοση σε πολλαπλάσιο χρήμα αν υπάρχει π.χ. πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή ακόμα και μεγάλα αποθέματα σαρδέλας ας πούμε. Τι θα μας απαντήσουν λοιπόν οι διάφοροι φίλτατοι «νηφάλιοι φιλειρηνιστές»; Στα συγκεκριμένα γεγονότα πως τα αντιμετωπίζουμε; Με επίκληση στο διεθνές δίκαιο μήπως; Μήπως με την επίκληση στην καλοσύνη του κυρίου Ερντογάν; Ή μήπως με επίκληση στον καλό κύριο Ομπάμα; Ή μήπως τελικά σαν γενναιόδωροι που ήμαστε να «προικίσουμε» την Τουρκική Δημοκρατία και με μερικά Δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω (από το ψάρεμα σαρδέλας ας πούμε);
    Ας σταματήσουμε λοιπόν τις πολλές κουβέντες και ας κάνουμε πράξεις που θα ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι ο μόνος λογικός και νηφάλιος τρόπος να αντιμετωπιστεί η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας (που έχουν κατά βάση οικονομικό χαρακτήρα και σίγουρα στον πυρήνα του δεν είναι οι κατσίκες των Ιμίων η αιτία που δημιουργούνται όλα αυτά – αυτό ελπίζω να είναι ένα «νηφάλιο» οικονομίστικο επιχείρημα αφού δεν αναφέρει την έννοια πατρίδα… Που θα μπορέσουν να το κατανοήσουν και οι διάφοροι «νηφάλιοι» εντός των συνόρων που έχουν «Ισλαμοδημοκρατικές» φαντασιώσεις πέραν του Αιγαίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yπάρχει ένα πρόβλημα. Οι θέσεις του Νορβηγικού σκάφους από τα τέλη Οκτωβρίου ήταν σε όλο το Αιγαίο, όπως έγραψε χθές το strategy-geopolitics. Εκεί ήταν en-route προς την εν λόγω περιοχή της Μεγίστης ή έκανε έρευνες;

    Basil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε φίλε
    το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ μεγαλύτερο, από μερικά σύγχρονα όπλα που πρέπει να έχει η Ελλάδα.
    Το πρόβλημα είναι ότι από το 1976, με το Πρωτόκολλο της Βέρνης, η Ελλάδα υποχώρησε απέναντι στην διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας, συνφωνώντας "οι δύο κυβερνήσεις να απέχουν από έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα».
    Έκτοτε, η Τουρκία προωθεί συστηματικά τις θέσεις της και η Ελλάδα υποχωρεί περίπου άτακτα.
    Δηλαδή, με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές κυβερνήσεις και το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αντί να λάβουν πρωτοβουλίες, σύρονται κάθε φορά πίσω από τις ενέργειες της Άγκυρας.
    Το χειρότερο, σε κάθε κρίση, κάθε φορά ψάχνουν να βρουν αιτίες που δεν υπάρχουν και αρνούνται να δεχτούν την επιθετικότητα της Άγκυρας, για να μην την αντιμετωπίσουν.
    Τα όπλα είναι χρήσιμα, όταν υπάρχουν πολιτικές και πολιτικοί να τις στηρίξουν.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκεφτείτε λίγο πιο βαθιά κύριοι...όσοι ξέρουν από διαδικασίες χειρισμού κρίσεων θα καταλάβουν τι εννοώ εγώ, τι κάνουν οι τούρκοι και τι μηνύματα παίρνουν από τις ενέργειες της δικής μας ηγεσίας...
    Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
    Δε θέλω να πω άλλα, απλά λυπάμαι πολύ για την κατάντια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρα εκ του αποτελέσματος μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ισχύει πλέον το πρωτόκολλο της Βέρνης. Και ρωτάω υπάρχει σχεδιασμός για σειρά πρωτοβουλιών όχι απαραίτητα στρατιωτικών που θα κατοχυρώνουν τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την υφαλοκρηπίδα και που τώρα θα μπορούσαν να ανοίξουν; Μια και το πρωτόκολλο δεν ισχύει πλέον με τουρκική υπαιτιότητα. Βέβαια το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό χωρίς να χρειάζεται να απαντηθεί αλλά είναι ένας λόγος για να σκεφτούμε ξανά το σύνθημα «δεν διεκδικούμε τίποτα» που ήταν της μόδας την δεκαετία του ’80. Είναι επωφελές να μην διεκδικείς τίποτα έναντι κάποιου που μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 6:25
    Αν δεν κάνω λάθος το πρωτόκολλο της Βέρνης αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
    Το επεισόδιο που με μεγάλη πονηριά προκάλεσε η Άγκυρα, είναι στη ΝΑ Μεσόγειο, μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου.
    Το θέμα είναι ότι η Τουρκία μας ενημέρωσε ότι θα κάνει έρευνες, ακριβώς για να πέσουμε στην παγίδα και να "ανοίξουμε τα χαρτιά μας" για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.
    Από όσα διαάζουμε στον τύπο, δεν υπήρχε ετοιμότητα και μάλλον αιφνιδιαστήκαμε.
    Τα διαβήματα στη Νορβηγία δείχνουν μάλλον αδυναμία.
    Αν το σκάφος ήταν τουρκικό, σε ποιόν θα κάναμε διαβήματα.
    Η ενέργεια των Τούρκων δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση ή με οποιαδήποτε απόπειρα εξαγωγής εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία.
    Σχετίζεται και με τις εξελίξεις στην Κύπρο, με την αποδυνάμωση του Δόγματος του Εννιαίου Αμυντικού Χώρου, με την αδυναμία της Ελλάδος να αρθρώσει μια σαφή πολιτική για το τί ακριβώς θέλει στην περιοχή.
    Επίσης σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ε.Ε., αλλά και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
    Το όλο θέμα πρέπει να προβληματίσει τον πολιτκό κόσμο, αλλά και τους πολίτες της Ελλάδος.
    Όσο σπρώχνουμε το πρόβλημα στο μέλλον, τόσο αυτό μεγεθύνεται.
    Κάποια στιγμή πρέπει να το αντιμετπωίσουμε.
    Όσο για την πολιτική του "δεν διεκδικούμε και δεν παραχωρούμε τίποτε" ήταν τεράστιο, στρατηγικό λάθος των κυβερνήσεων που την στήριζαν, αφού στην εξωτερική πολιτική, όταν δεν διεκδικείς, καλείσαι να παραχωρήσεις.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ο Κλάουζεβιτς έλεγε πως ο Πόλεμος είναι η συνέχιση της Πολιτικής με άλλα μέσα εννοούσε φυσικά πως αυτό γίνεται αντιληπτό ως "δυνητική κατάσταση" (απειλής) και απο τους δύο «αντίδικους» ώστε να είναι έτοιμοι για την "υλοποίηση της απειλής" εάν δεν «βρεθεί λύση» δια των ειρηνικών μεθόδων.

    Σε "εδαφικά ζητήματα" δεν νοείται απλώς "συζήτηση", Διαβουλεύσεις, Διεθνείς οργανισμοί και διαιτησίες.

    Ή είσαι αρκετά ισχυρός και αποφασιστικός στην διεθνή κονίστρα ή όχι και «απορροφάσαι» από τον «ισχυρότερο αντίδικο».

    "Διεκδικείς εδάφη" ή «εθνικά σου δικαιώματα» και αυτή σου η "διεκδίκηση" έχει "νόημα" μόνον εφόσον η "Απειλή Κλαούζεβιτς" γίνεται "πιστευτή" απο τον άλλον, τον αντίδικο.

    Όσο δεν γίνεται "πιστευτή" η "απειλή" , όσες φανφάρες κι αν λένε οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες, ο αντίδικος/αντίπαλος πως άραγε θα ερμηνεύσει αυτές τις "ατέρμονες πολιτικοδιπλωματικές φανφάρες"?

    Φυσικά ως έλλειψη του "υπέρτατου όπλου". Της "Απειλής Κλαούζεβιτς". Δηλαδή, ως «αδυναμία προάσπισης των συμφερόντων σου» γεγονός που θα τον αποθρασσύνει ακόμη περισσότερο.

    Και φυσικά αυτή η "έλλειψη" έχει διάφορα συστατικά.

    Εαν η Στρατιωτική σου ισχύς δεν είναι ικανή σε Δυναμικό (άψυχο και έμψυχο) να πλήξει καίρια τον αντίπαλο, υπάρχει καμία περίπτωση αυτός να "κάνει πίσω" στις διεκδικήσεις σου?

    Κι ακόμη και ικανή να είναι η ισχύς του Στρατού, αρκεί αυτό?

    Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας.

    Η Στρατιωτική ισχύς πρέπει να συνοδεύεται και απο την αντίστοιχη βούληση να χρησιμοποιηθεί αμείλικτα. Η οποία φυσικά θα πρέπει με κάθε ευκαιρία να «επιδεικνύεται εμπράκτως».

    "Ισχυρή Πολιτική Βούληση" με άλλα λόγια.

    Και οι εικονικές αερομαχίες δεν είναι «έμπρακτη απόδειξη» αυτής της «βούλησης» και «ικανότητας».

    Ούτε οι Νότες διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

    Μόνον τα «θερμά επεισόδια» είναι «έμπρακτες αποδείξεις» και τίποτε άλλο.

    «Έμπρακτη απόδειξη» - αν και «έμμεση», εξαιρετικά «καυτή» - ήταν η κατάρριψη του Ήρωα Σμηναγού Ηλιάκη. Γιατί περί «κατάρριψης» πρόκειται φυσικά. Μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη εκ μέρους του Τούρκου πιλότου «συγκεκαλυμμένη (πλην σαφής) κατάρριψη» που αποσκοπούσε να περάσει αυτό ακριβώς το μήνυμα των Τούρκων:

    «…Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα…εσείς γκιαούρηδες?...»

    Το ότι πχ αποδεχτήκαμε μέσω των Ιμίων τις «γκρίζες ζώνες» δεν είναι «έμπρακτη απόδειξη» πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση της «απειλής Κλαούζεβιτς».

    Το ότι δεν προστατέψαμε με νύχια και με δόντια τον Οτσαλάν, τον Ηγέτη των φυσικών και κυριότερων συμμάχων μας επίσης δεν είναι «έμπρακτη απόδειξη».

    Τουναντίον.

    Τα «αμυντικά μηνύματα» που έχουμε περάσει ως χώρα στους Τούρκους είναι «ολέθρια» για τα Εθνικά μας συμφέροντα.

    Οι Έλληνες πολιτικοί δυστυχώς έχουν κάνει ανυπολόγιστο κακό στη χώρα.

    Και το χειρότερο είναι πως ούτε ο ίδιος ο Στρατός δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό.

    Εάν το είχε συνειδητοποιήσει θα είχε ξεκινήσει από τους κόλπους του – όπως πάντοτε συνέβαινε ιστορικά τις κρίσιμες στιγμές του Έθνους – η ανάλογη «επικοινωνιακή δραστηριότητα» προς την κοινωνία μέσω πολιτικοκοινωνικών ζυμώσεων στους κόλπους του (βλ. Εθνική Εταιρεία, Στρατιωτικός Σύνδεσμος, κλπ).

    Μήπως έχει άραγε βάση αυτό που πρόσφατα καταγγέλθηκε (Nexus, τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ’08) πως οι Έλληνες αξιωματικοί αντί να είναι πλέον «Μαχητές» είναι «Καριερίστες Δημόσιοι Υπάλληλοι» που φοβούνται να πάρουν «μαχητικές πρωτοβουλίες» για να μην χάσουν πόντους από μια ανόητης φιλοσοφίας επετηρίδα ?

    Βαριά κουβέντα. Μας πονάει. Αλλά μήπως είναι αλήθεια? Γιατί εάν είναι….(φοβάμαι και εικασίες να κάνω για τη «συνέχεια» σε Εθνικό επίπεδο…)

    Κάποτε θα πρέπει οι Έλληνες αξιωματικοί να αποφασίσουν να βγουν από το «καβούκι» τους και να συμμετάσχουν στα Πολιτειακά-Πολιτικά Δρώμενα δια του λόγου τους και της Πολιτικής σκέψης τους.

    Κάποτε θα πρέπει να πάψουν να φοβούνται τους Πολιτικούς Πάτρωνες (δήθεν Πατέρες του Έθνους) και να αναπτύξουν δημόσια και άφοβα την πολιτική τους Σκέψη και Λόγο. Ξεκινώντας από την αυτοκριτική τους και περνώντας στην Πολιτική Κριτική του Σύγχρονου Κοινωνικού Συστήματος και των πέριξ αυτού Σύγχρονων Απειλών.

    Και αν κάποτε ήταν επικίνδυνο γιατί απαιτούσε την προσωπική τους παρουσία, εγκυμονώντας τον κίνδυνο «ατιμωτικών αποστρατεύσεων», τώρα, χάρη στην ανωνυμία του Internet δεν έχουν καμία μα καμία δικαιολογία.

    Μπορούν να χτίσουν με τις «παρεμβάσεις» τους την απαραίτητη κοινωνική ευαισθητοποίηση για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας που κυρίως αυτοί αντιλαμβάνονται εις βάθος λόγω της «θέσης» τους στην κοινωνία.

    Στην αρχή «ανώνυμα». Μέχρι που η πορεία των πραγμάτων συν την βοήθεια όλων εμάς που πιστεύουμε σε αυτή την «διαδικασία Εθνικής – Πολιτικής - Αμυντικής αυτοκάθαρσης» θα τους προσφέρει ελεύθερη συμμετοχή στα Πολιτειακά – Πολιτικά Δρώμενα που τους ανήκει και που τους πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.