25/11/08

Γκράχαμ Φούλερ: "Το σχέδιο των ΗΠΑ θα φέρει το τέλος της Τουρκίας"

Ο Γκράχαμ Φούλερ κάλεσε την Τουρκία να δώσει πολιτική λύση στο Κουρδικό, για να γίνει περιφερειακή δύναμη

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Γκράχαμ Φούλερ (Graham Fuller), είναι ένα πρώην στέλεχος της CİA, που εξειδικεύεται σε αναλύσεις για το πολιτικό ισλάμ, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ενώ είναι και συγγραφέας σειράς βιβλίων σχετικών με τα θέματα αυτά.
Ο Φούλερ, που είναι και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC και αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε:
"Οι ΗΠΑ και η Τουρκία, την περίοδο των κυβερνήσεων Μπους δεν είχαν ταύτιση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές και με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Τουρκία είναι πιθανόν να ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή από αυτή των ΗΠΑ."
Στη συνέχεια ο πρώην αξιωματούχος της CİA είπε:
"Η Τουρκία αν δε επιλύσει το Κουρδικό Ζήτημα, δεν μπορεί να γίνει περιφεριεκαή δύναμη. Η Τουρκία έχει γίνει όμηρος των πολιτικών της στο δικό της Κουρδικό πρόβλημα."
Αναφερόμενος στις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...είπε:
"Οι ΗΠΑ είναι αρκετά αδύναμες και αναποτελεσματικές στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση πυο συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές σύγκρουσης με διάφορες χώρες στην περιοχή, ίσως η Τουρκία να μην είναι ένας καλός εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη πολιτική, που θα εξυπηρετέι καλύτερα τα συμφέροντά της. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μια γραμμή που θα είναι έξω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Θα αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία, ενώ όσον αφορά το Παλαιστινιακό, θα αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Χαμάς."

Σε ερώτηση για το διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα της περιοχής ο Φούλερ είπε ότι άν και η Τουρκία δεν έχει την επιρροή που έχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρώπη, μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, ως χώρα της περιοχής.
Επίσης ο Φούλερ αναφέρθηκε στην πολιτική της εξομάλυνσης των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες που ασκεί η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια και κάλεσε και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική και να εγκαταλείψουν την πολιτική που δημιουργεί εχθρούς, όπως έπραξε η Άγκυρα.
Όσον αφορά την κυβέρνηση Ομπάμα, ο Φούλερ είπε;
"Κατά την άποψή μου η Τουρκία θα μπορέσει να έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ομπάμα, αφού κατά την εκτίμησή μου, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πιέσει την Τουρκία στα θέματα του Ιράν, της Συρίας, της Ρωσία και της Παλαιστίνης.
Σκέφτομαι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στις δημοκρατικές οργανώσεις και στον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση Μπους στήριζε μόνο εκείνους τους κύκλους που στήριζαν τις πολιτικές της στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της Τουρκίας".


Το Κουρδικό Ζήτημα
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC για το αν "η Τουρκία θα μπορέσει να γίνει περιφερειακή δύναμη σε περίπτωση που δεν λύσει το Κουρδικό", ο Φούλερ απάντησε: "Κατηγορηματικά όχι, αυτό είναι αδύνατον. Η Τουρκία είναι όμηρος του Κουρδικού Ζητήματος. Όσο το Ντιγιαρμπακίρ δεν είναι ήρεμο και ευτυχισμένο, η Τουρκία θα είναι αδύναμη στην περιοχή, ενώ θα είναι ανυπεράσπιστη στους εχθρούς της, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τα συμφέροντά της αυτή την αδυναμία. Αυτό είναι ένα στοιχείο που που δένει τα χέρια της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις της με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία. Σε πε΄ριπτωση όμως που το Ντιγιαρμπακίρ είναι ήρεμο και ευτυχισμένο, η Τουρκία αποκτά ένα πολύ σημαντικό χαρτί στην εξωτερική της πολιτική.
Εάν η Τουρκία κατορθώσει να λύσει το δικό της Κουρδικό, θα ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή και τότε θα αρχίσουν να φοβούνται το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία για τους δικούς τους κουρδικούς πληθυσμούς. Και αυτό γιατί τότε η Τουρκία θα είναι αυτή που θα κρατά και θα παίζει το χαρτί του Κουρδικού στα χέρια της.
Εάν η Τουρκία ενισχύσει το διάλογο με τους Κούρδους του Ιράκ, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ΡΚΚ. Ακόμα και ο τουρκικός στρατός έχει αντιληφθεί τη σημασία της άσκησης πολιτικής πίεσης, εκτός από τη στρατιωιτκή, στο ΡΚΚ".

MILLIYET

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλε Σάββα!
    Ο Αμερικάνος διάβασε το μπλόγκ σου πριν δώσει την συνέντευξη!
    Δεν εξηγούνται διαφορετικά αυτά που λέει…
    Γράφε τα και στα αγγλικά για να μην παιδεύονται στην μετάφραση!
    Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή απ’ ότι μπορώ να καταλάβω λέει στην Τουρκία:
    «Πούλα» το δικό σου Κουρδιστάν και αγόρασε επιρροή σ’ όλο το Κουρδιστάν. Και αν είσαι καλό παιδί και εξυπηρετείς τα συμφέροντά μας (κατανοώντας βέβαια πως αυτό είναι κυρίως προς το δικό σου όφελος) μπορεί να πάρεις «πακέτο» και ευρύτερη επιρροή στην Κεντρική Ασία. Αν εξακολουθήσεις να ακολουθείς δική σου πολιτική εκτός της ατζέντας που την διαμορφώνουμε εμείς κάποια μέρα το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ μπορεί να σε χαρακτηρίσει «δύναμη του κακού»…
    Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ακόμα στον πυρήνα της πολιτικής των ΗΠΑ αυτή την στιγμή είναι να μην υπάρξει μια «ξεδοντιασμένη» Τουρκία από κάποιο «ατυχές» περιστατικό στρατιωτικής εμπλοκής που ξέφυγε απ’ τον πολιτικό έλεγχο στο Αιγαίο (ας θυμηθούμε εδώ το περιστατικό του μακαρίτη Ηλιάκη και πού θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις μια πιθανή κλιμάκωση τότε σε μεγα-αερομαχία όπου θα ηττούνταν η τουρκική αεροπορία, είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ταχύτατα και ουσιαστικά με έλεγχο κυρίως από στρατιωτικούς και όχι πολιτικούς, τα ίδια τα γεγονότα πλέον θα έγραφαν ιστορία) και μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας. Αυτό ας το έχουμε υπ’ όψη μας όταν περιμένουμε από τις ΗΠΑ ν’ αλλάξουν την ετεροβαρή τους στάση στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Τις οποίες και θεωρούν τελείως επουσιώδεις μπροστά στα δικά τους συμφέροντα που διαμορφώνονται πλέον στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, και αν θέλετε ακριβώς αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα από τις θέσεις του πρώην στελέχους της CIA. Τώρα αν υπάρξει περίπτωση στο μέλλον η Τουρκία να χαρακτηριστεί «δύναμη του κακού» εκεί και τα δικά μας χέρια θα λυθούν για να προωθήσουμε με δυναμικούς τρόπους δικά μας συμφέροντα αλλά και για να σηματοδοτήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προς όφελος βέβαια μεγάλων δυνάμεων.
    Το κακό για την Τουρκία είναι ότι όλο και περισσότερο φαίνεται πως κάθισε σε τραπέζι για μεγάλους παίκτες δίχως να έχει την επίγνωση ότι δεν είναι μεγάλος παίκτης ίσως εξ’ αιτίας μιας ανόητης ψευδαίσθησης «μεγαλείου» του δικού της κατεστημένου ή μάλλον το πιθανότερο εξ’ αιτίας του ενδιαφέροντος των μεγάλων δυνάμεων για την Κεντρική Ασία. Δυστυχώς για τον τουρκικό λαό, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διέξοδος από τον δρόμο αυτό… Για να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα καλημέρα

    Πιστεύεις ότι η Τουρκία θα κάτσει στο Τραπέζι να λύσει το Κουρδικό??

    Προσωπικά το βλέπω πολύ δύσκολο εδώ δεν κάθεται να λύσει απλά θέματα των Ελληνοτουρκικών θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους Κούρδους ??

    Όσο τώρα για το περιφερειακή δύναμη πιστεύεις ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων Ισραήλ Ρωσίας Αμερικής ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά, ο τίτλος είναι ακριβής μετάφραση από τη Μιλλιέτ και λέει ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την πολιτική τους, που δεν συμπεριλαμβάνει το σβήσιμο των Κούρδων από το χάρτη (αυτό στην ουσία θέλουν οι Τούρκοι), αυτό θα σημάνει το τέλος της Τουρκίας.
    Στην τελευταία φράση πρέπει να επικεντρωθούμε. ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    Δεν χρειάζονται άλλες αναλύσεις.
    Ό,τι γίνει στην περιοχή, θα περιστρέφεται γύρω από το Κουρδικό.


    φιλικά


    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.

    Είμαι αυτός που έγραφα κατά του Βενιζέλου στην ανάρτηση για τις αυτόνομες περιοχές των Κούρδων και, εντελώς προβοκατόρικα, αποφάσισα να διαλάξω ως ψευδώνυμο το Ιωάννης Μ. παραπέμποντας στον Ιωάννη Μεταξά, το μεγαλύτερο κυβερνήτη της χώρας μετά τον Καποδίστρια. Δεν λέγομαι βέβαια Ιωάννης.

    Σάββα Καλεντερίδη, νομίζω ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω ανάλυση, γιατί δεν έχουν όλοι τη γνώση του πράγματος που έχεις εσύ. Καταλαβαίνω βέβαια τι εννοείς εσύ και επίτρεψέ μου να το αναλύσω εγώ και να με διορθώσεις, αν υπάρχει πουθενά λάθος.

    Οι Τούρκοι ως λαός δεν λυγίζουν, είναι άκαμπτοι. Αυτό ισχύει και σε προσωπικό επίπεδο. Αν όμως τους πάρεις τον αέρα, τελείωσε. Υποχωρούν σε όλα με έναν τρόπο παράλογο, αφύσικο. Όπως διεκδικούν τα πάντα με έναν τρόπο παράλογο, πριν τους πάρεις τον αέρα. Είναι πολύ χαρακτηριστική η "διαπραγμάτευση" που ακολουθούν στο Κυπριακό. Τα θέλουν όλα. Πάντα θέλουν περισσότερα από τα πάρα πολλά που είνα διατεθειμένη να δώσει η ελληνική πλευρά. Ευτυχώς, γιατί έτσι αποτρέπονται οι ηλίθιοι οι δικοί μας από το να ξεπουλήσουν το θέμα, που τόσο ευχαρίστως θα ξεπουλούσαν, αν οι Τούρκοι ζητούσαν λίγο λιγότερα.

    Αν όμως ο Τούρκος νιώσει αδύναμος, είναι τελειωμένος. Ποκάρει πάντα τα ρέστα του. Επειδή οι άλλοι δεν είναι πάντοτε διατεθειμένοι να μπουν σε υπέρ πάντων αγώνα, συνήθως κερδίζει. Τον 19ο αιώνα, όμως, ό,τι του ζητούσε ο Άγγλος ή ο Ρώσος, ο Τούρκος έλεγε ένα υποταγμένο "μάλιστα". Το 1878 πήρε ο Ρώσος σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή Τουρκία για τη Βουλγαρία με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ενώ οι Άγγλοι τρόμαξαν, για να βοηθήσουν την Τουρκία (που θα τη βοηθούσαν έτσι κι αλλιώς γιατί δεν ήθελαν την ρωσική επέλαση), ο Σουλτάνος έσπευσε πρώτος να χαρίσει την εγνωσμένης στρατηγικής αξίας Κύπρο στην θαλασσοκράτειρα. Μα αφού βρε καλέ μου Σουλτάνε θα σε βοηθούσε έτσι κι αλλιώς, δεν τον ήθελε το Ρώσο, δεν το έβλεπες; Όχι, δεν το έβλεπε. Αν ο Τούρκος νιώσει αδύναμος, μπορείς να του τα πάρεις όλα.

    Στο κουρδικό, η Τουρκία το νιώθει ότι έχει τεράστια αδυναμία. Βγαίνουν ταινίες που σπάνε ταμεία με συνωμοτικά σενάρια (πώς την έλεγαν αυτή που βγήκε πέρυσι;). Το γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους τεθεί το κουρδικό έντονα. Τι είπε ο Φούλερ; Μίλησε για το "τέλος της Τουρκίας"; Και όμως, η Μιλιέτ έβαλε εισαγωγικά στη δήθεν δήλωση Φούλερ περί "τέλους". Όσο κι αν ψάξουμε την ανάλυση Φούλερ, δεν θα δούμε να λέει τέτοιες λέξεις, ούτε καν παρόμοιες. Τα λόγια αυτά τα έβαλε στο στόμα του αναλυτή η Μιλιέτ και αντικατοπτρίζουν την τουρκική πρόσληψη των λεγομένων του.

    Βεβαίως και δεν θα καθήσει να συζητήσει το κουρδικό η Τουρκία. Για αυτό και δεν θα υπάρξει συζήτηση. Το κουρδικό θα λυθεί καταναγκαστικά για την Τουρκία και αυτό θα σημάνει το τέλος της εθνικής τους υπερηφάνειας, που δυνητικά, για τους ίδιους, μπορεί να σημαίνει και το τέλος της ίδιας της, τεχνητής εν πολλοίς, εθνικής τους ταυτότητας. Αν η Τουρκία νιώσει αδύναμη, ενδέχεται να μην πολεμήσει καν για το Κουρδικό. Είναι πολύ λεπτή η ψυχολογική γραμμή που χωρίζει το θρίαμβο από την απόλυτη καταστροφή, για τον Τούρκο. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα τι θα απογίνει το τουρκικό κράτος, μετά την επίλυση του κουρδικού. Για τους Τούρκους, η όποια επίλυση του κουρδικού θα σημάνει πραγματικά το τέλος της Τουρκίας. Πώς θα το χειριστούμε εμείς οι υπόλοιποι αυτό, που δεν θα είμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε πλήρως γιατί και πώς θα συμβαίνει, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε φίλε
    Ένας από τους (πολλούς και σοβαρούς) λόγους που θα ήθελα να μην έχει γίνει η παράδοση του Οτζαλάν όπως έγινε και από τη στιγμή που έγινε, να μην με είχαν αναμείξει στην υπόθεση αυτή, είναι για να μπορώ να μιλώ και να γράφω για το Κουρδικό, χωρίς να αμφισβητείται η αξιοπιστία μου.
    Τώρα, μπορεί να πει ο οποιοσδήποτε που δεν με γνωρίζει προσωπικά ότι προσπαθώ να δικαιωθώ μέσω των εξελίξεων και μέσω αυτών που γράφω.
    Τέλος πάντων, να πούμε ότι το Κουρδικό ήταν και παραμένει μακράν το σοβαρότερο ζήτημα που απσχολεί τη γειτονική χώρα.
    Απειλεί την εθνική της ομοιογένεια, την ενότητα του τουρικού κράτους, την πρωτοκαθεδρία των Τούρκων στην Ανατολία.
    Αν δεν λύνουν οι Τούρκοι το Κουρδικό, δεν είναι γιατί φοβούνται το διαμελισμό.
    Τα πράγματα είναι χειρότερα γι' αυτούς.
    Θα έλθει ημέρα που οι Τούρκοι θα λένε στους Κούρδους να πάρουν τα εδάφη που διεκδικούν και οι Κούρδοι θα διεκδικούν ολόκληρη την Ανατολία.
    Όποιος τα θεωρεί αυτά υπερβολές, ας κρατήσει το σχόλιο αυτό για λίγα χρόνια.
    Τελειώνοντας θΑ έλεγα ότι η θέση της Τουρκίας την επόμενη μέρα, θα είναι κάπου μεταξύ Λωζάνης και Σεβρών.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαββα εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποφυλακίσουν τον ΑΠΟ και να αρχίσει ο αλληλοσπαραγμός Βορείων και νοτίων Κούρδων ???

    Τέλος δεν νομιζω ότι θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα σου επιρρίψει ευθύνες για το αποτέλεσμα της παράδοσης του ΑΠΟ .

    Κατά την προσωπική μου άποψη ευθύνη έχουν πρώτα αυτοί οι όποιοι ως καλοθελητές προσφέρθηκαν να βοηθήσουν !! και εδώ εκκρεμεί ένα θέμα μήπως το έκαναν σε εντεταλμένη υπηρεσία…ώστε να εχει το γνωστό αποτέλεσμα !! ή ήταν τοσο αφελείς και ακατάλληλοι !!! Σαφέστατα και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος ειχε τις ευθύνες τις και ίσως και ο ίδιος ο ΑΠΟ..

    τεσπα ετσι και αλλιώς ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια .

    ΓΙΑ να το ξεκαθαρίσω σε καμία περίπτωση δεν σου επιρρίπτω έμμεσες ευθύνες πιστεύω ότι άλλος στη θέση σου θα είχε σιχαθεί από αυτά βίωσε από την ίδια του την πατρίδα !!!

    Με τιμη

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τάσο, δεν μιλάμε για ευθύνες.
    Είναι λογικό, ένα άτομο που τήρησε τη συγκεκριμένη στάση στο θέμα της παράδοσης του Άπο, να μην θεωρείται αντικειμενικός στις κρίσεις του για τους Κούρδους.
    Αυτό είπα.
    Τώρα, όσον αφορά την αποφυλάκιση του Άπο, νομίζω ότι θα παίξει και αυτή.
    Οι Κούρδοι του Βορρά και του νότου, έχουν διαφορές μεταξύ τους.
    Νομίζω όμως ότι μετά από ένα διάστημα θα τις ξεπεράσουν.
    Τώρα οι κούρδοι του Νότου είναι πιο κοντά σε ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ οι άλλοι αντέχουν ακόμα.

    Θα δούμε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τωρα αυτό το οι ‘’άλλοι αντέχουν ‘’ είναι αστοχο!!!

    μια ευκαιρία εχουν μετα από τόσα χρόνια και καλός ή κακός τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με Ισραήλ+ ΗΠΑ

    θα είναι αφελεις !! έάν δεν το εκμεταλλευτούν !!

    τοσο αφελής οσο είμαστε και εμεις.!! Που παρα την αδιαλλαξία της Τουρκίας συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε τους κούρδους τρομοκράτες !!!

    Τόσο αφελείς που δημιουργήσαμε ένα θέμα (Μακεδονικό 1991) ξεπουλώντας την ιστορία μας και ταυτόχρονα ξεφτιλισθήκαμε διεθνώς σε Αμερικάνους και Ομογενείς εκείνη την εποχή και έχουμε το θράσος να τα φορτώνουμε σε αυτούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Καλεντερίδη, ότι και να σας προσάπτουν κάποιοι, το blog σας αυτό δεν πάυει να αποτελεί ένα απο τα καλύτερα στο είδος του. Το οτι μας ενημερώνετε συστηματικά για το κουρδικό ζήτημα εγώ προσωπικά μόνο ως θετικό μπορώ να το εκλάβω και δεν με απασχολεί καθόλου ότι και να έγινε στην υπόθεση του Οτζαλάν.

    Χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές που να θίγουν το κουρδικό, κάθε άρθρο γι αυτό είναι ένα αγκάθι στα πλευρά της τουρκίας, δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσπάθειά σας και σας ζητώ να συνεχίσετε να την κάνετε με το ίδιο πάθος και όρεξη που την κάνετε καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ othellos,
    ίσως ο Σάββας να εννοεί (νομίζω ότι εδώ είδα αυτη την πληροφορία) ότι οι Κούρδοι
    της Τουρκίας (Βόρειοι) τα έχουν βρεί με τους Ρώσσους επί Αρμενικού εδάφους
    Νομίζω ότι δεδομένου ότι τα φιλάνθρωπα σχέδια και οι αγνές
    ιμπεριαλιστικές βλέψεις των USAδων είναι τοις πάσι γνωστές,
    οι Κούρδοι δεν δείχνουν όλα τα χαρτιά τους στα Αμερικανά.
    Οπως κάνουμε και ... εμείς
    Ποιός φανταζόταν στην δεκαετία του 60 ότι οι Ελληνες "δεξιοί" θα προέκυπταν Αντιαμερικανοί ;
    Θα δούν πολλά τα μάτια μας όταν η Αμερική δεχτεί το πρώτο ισχυρό πλήγμα !
    με αγάπη
    relis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aγαπητέ Σάββα,
    μήπως να έφτιαχνες (εκμετάλλευση !) και κάποιο forum
    για να συζητούσαμε και για να παρέμεναν οργανωμένα
    τα τόσα αξιόλογα μηνύματα ;
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την πορεία σου !
    Με αγάπη
    relis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω κι εγώ κύριε Καλεντερίδη ότι μπορεί να καταλάβει κανείς σε ποιο βαθμό μπαίνει το (αναπόφευκτο) προσωπικό στοιχείο και σε ποιο βαθμό μας μας μεταδίδετε την πλούσια εμπειρία σας. Μην ανησυχείτε για το πώς σας βλέπουν-βλέπουμε. Για όσους είναι καλοπροαίρετοι, δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε. Αν πάλι δεν είναι καλοπροαίρετοι, τότε, πάλι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. από Αντώνη Ναξάκη.

    Στο σχόλιο του της 26ης Νοεμβρίου ώρα 4.οο μ.μ. ο Othelos που υπογράφει και ως Τάσος επανέλαβε ανώνυμα τη λάσπη, τη βρωμιά και τη συκοφαντία που επώνυμα η "Ελληνική" σε εισαγωγικά βέβαια κυβέρνηση του σύγχρονου Εφιάλτη Κώστα Σημίτη έριξε σε αυτούς τους .... καλοθελητές που προσπάθησαν να σώσουν τον ΑΠΟ (τον ηγέτη του Ρ.Κ.Κ. τον Κούρδο αγωνιστή Αμπτουλλάχ Οτζαλάν). Και η λάσπη ήταν καθολική σε όλους. και σε εμένα και στον Σάββα Καλεντερίδη που αρνήθηκε να πετάξει τον ΑΠΟ έξω από την Ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Τι πράκτορες της Μοσάντ της CIA και άλλα τέτοια είπαν για μένα και για τον Σάββα υπουργοί της τότε "Ελληνικής" κυβέρνησης. Τι πρωτοσέλιδα γεμάτα λάσπη γράφτηκαν τότε.
    Το μεικτό ορκωτό κακουργοδικείο με απόφαση του αθώωσε οριστικά και τελεσίδικα όλους εμάς τους... "καλοθελητές¨που προσπάθησαν να σώσουν τον Οτζαλάν. Και η αθώωση αυτή είναι η απόδειξη της προδοσίας της κυβέρνησης Σημίτη που παρέπεμψε εμάς τους... καλοθελητές στο κακουργοδικείο με την κατηγορία ότι προσβάλλαμε την ... "φίλη και...σύμμαχο Τουρκία".
    Η αλήθεια είναι μια και την γράφει σαφέστατα ο Σάββας Καλεντερίδης στο βιβλίο του "Παράδοση Οτζαλάν: η ώρα της Αλήθειας".
    Ο ΑΠΟ κυνηγημένος από τους πάντες προσπαθούσε απεγνωσμένα να σωθεί χρησιμοποιώντας τον μοναδικό δίαυλο που νόμιζε πως είχε στη διάθεση του: μια χώρα που μέχρι τότε του είχε συμπαρασταθεί πλήρως. Και η κυβέρνηση της χώρας αυτής τον πρόδωσε εξαπατώντας και τον ΑΠΟ και τους ...καλοθελητές σε συντεταγμένη υπηρεσία!!! κατά Οθέλο ή Τάσο, και τον Σάββα Καλεντερίδη που χάλασε τα σχέδια του Σημίτη αρνούμενος να πετάξει τον ΑΠΟ εξω από την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι.
    Φαίνεται ότι σε αυτή τη χώρα που ζούμε το ρίξιμο της λάσπης και της συκοφαντίας είναι διαχρονικό. Τουλάχιστον μετά από τόσα χρόνια το ρίξιμο της λάσπης και της συκοφαντίας από επώνυμο έγινε ανώνυμο. Από τους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη στον... Othelo ή Τάσο. Κάτι είναι και αυτό!

    Αντώνιος Ναξάκης
    αρχιπλοίαρχος Π.Ν. εν αποστρατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς κο Ναξάκη


    Αγαπητέ κύριε Ναξάκη λυπάμαι ειλικρινά εάν σχηματίσατε αυτή την άποψη για το πρόσωπο μου θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να θίξω κανέναν από τους δύο και ιδιαίτερα τον κ ΚΑΛΗΝΤΕΡΙΔΗ του οποίου η προσφορά στον Ελληνισμό είναι μεγάλη και στην υπόθεση ΟΤσαλάν μεγαλύτερη των περιστάσεων!!!

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κ Καλυντεριδη (το οποίο θα φροντίσω να προμηθευτώ!!!) .

    Στην αναφορά μου ,έθεσα ένα δίλημμα το κατά πόσο η συγκεκριμένη πράξη κάποιον ανθρώπων ήταν πραγματικά για το ενδιαφέρον του ΑΠΟ ,δηλαδή με λίγα λόγια αισθανθήκαν την υποχρέωση να βοηθήσουν? .. ή στην πραγματικότητα άθελα τους εξυπηρέτησαν συμφέροντα τρίτων ή ακόμα χειρότερα προδόθηκαν απο την ίδια τους την πατρίδα

    Γιατί ήσαστε τόσο σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο κ Ναξακης ………..ή τις προθέσεις και τις ενέργειες του κ Ναξακη στην συγκεκριμένη περίπτωση .... Δυστυχώς όπως γνωρίζετε, όλοι το αποτέλεσμα κρίνουμε και είναι αναμφισβήτητα αποδεκτό ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν το ιδανικότερο !!!

    Επίσης κανένας δεν ξέχασε τις πολιτικές ευθύνες και πράξεις των πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη .

    Θεωρό λοιπόν ότι με κρίνατε ΄΄λίγο΄΄ αυστηρά!! Το μόνο που έκανα ήταν να θέσω μια άποψη που πολλοί Έλληνες έχουμε αναρωτηθεί , όπως αναρωτούμαστε καθημερινά για τις πράξεις και απόψεις διαφόρων …καλοθελητών πολιτικών και μη …….σε αυτό το έθνος .

    Τέλος είναι τιμή μου, που έστω και σε αυτό το ύφος , βρήκατε το χρόνο και την θέληση να απαντήσετε (προσωπικά δεν το περίμενα).

    Όσο για το ύφος της απάντηση σας, θα το εκλάβω ότι σας παρέσυρε το αίσθημα δικαίου.!!!

    Με εκτίμηση
    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μείνετε στο θέμα της ανάρτησης…Αφήστε τα υπόλοιπα σχόλια κατά μέρος.
    @Οθελός-Τάσος.-
    Εγώ δεν ξέρω κανέναν να έριξε ευθύνες στον Σάββα. Αντίθετα μάλιστα.
    Πως θεωρείς κάτι τέτοιο δεδομένο αγαπητέ φίλε μου?
    Μάλλον λάθος πληροφόρηση έχεις ή δεν έχεις καθόλου…Δες τι λέει ο κ. Ναξάκης..Κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος…
    Να μείνουμε στο θέμα μας.Στόπ…
    ΄Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.