19/11/08

Θολό τοπίο στο Σκοπιανό

Ντε φάκτο λύση για την ονομασία επιδιώκει ο Γκρούεφσκι, ενώ υπέρ της πρότασης Νίμιτς τάσσεται ο Τσερβενκόφσκι. «Πιλάτος» ο μεσολαβητής. Ετοιμη να υποστηρίξει τις θέσεις της στο δικαστήριο δηλώνει η Αθήνα.

Θολό τοπίο δημιουργείται πλέον στο Σκοπιανό, καθώς ο κ. Γκρούεφσκι θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να παίξει με την Ενδιάμεση Συμφωνία, ο πρόεδρος της χώρας κ. Τσερβενκόφσκι τάσσεται υπέρ της πρότασης Νίμιτς, ο διεθνής μεσολαβητής προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και η Αθήνα λέει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις θέσεις της στο Διεθνές...Δικαστήριο της Χάγης.

Σε όλο αυτό το πλέγμα δεν διαφαίνεται βεβαίως πουθενά διέξοδος για την επίλυση της ουσίας και του πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας που θα ακυρώνει εμπράκτως τον μακεδονισμό και τον σκοπιανό αλυτρωτισμό.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Δ.Δ. της Χάγης (No 2008/40) αναφέρεται εκτός των άλλων ότι η ΠΓΔΜ ζητεί από το Δικαστήριο να «ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με το άρθρο 11 της Συμφωνίας και να άρει και να απέχει από την έγερση εμποδίων είτε άμεσα είτε έμμεσα στην ένταξη του αιτούντος στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλον διεθνή, πολυμερή και περιφερειακό οργανισμό και θεσμό, του οποίου η Ελλάδα είναι μέλος».

Ο κ. Γκρούεφσκι με την πρωτοβουλία του να προσφύγει στη Χάγη εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ουσιαστικά τραβάει την πρώτη κλωστή από το ήδη «παλιωμένο παλτό» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, την οποία η χώρα του έχει παραβιάσει κατά κόρον από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα άρθρα που αποκηρύσσουν τον αλυτρωτισμό, τη χρήση συμβόλων και τις εδαφικές διεκδικήσεις, καθώς και την υπόθαλψη ακόμη και ιδιωτικών φορέων που ασκούν εχθρική προπαγάνδα εναντίον της άλλης πλευράς.

Ρυθμίσεις οι οποίες είναι βεβαίως «ενοχλητικές» για τον εθνικιστή κ. Γκρούεφσκι. Η απαλλαγή όμως από αυτές τις υποχρεώσεις (τις οποίες ουδόλως σεβάστηκε) θα συμπαρασύρει το σύνολο της Συμφωνίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό συμβατικό πλαίσιο των ελληνοσκοπιανών σχέσεων και το κείμενο με το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει τα υφιστάμενα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι με την κίνηση αυτή επιχειρεί να εκτρέψει τη διαδικασία και ουσιαστικά ζητεί από τη Χάγη να αποφασίσει και να επιβάλει το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να συνεχίσει να ονομάζεται FYROM και με αυτό το όνομα να εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς, σε μια ντε φάκτο λύση του ζητήματος της ονομασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτιμάται ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προσφύγει στη Χάγη καθώς με το «κάψιμο» της ιδέας που πρώτοι οι Αμερικανοί προέβαλαν και ο κ. Νίμιτς αποδέχθηκε, περί σιωπηρής αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας, προτιμά να στριμώξει επικοινωνιακά την Ελλάδα και να διεκδικήσει τη μονιμοποίηση του στάτους κβο.

Το όνομα FYROM για ορισμένους διεθνείς οργανισμούς και την Ελλάδα, απρόσκοπτη έγερση αλυτρωτικών αιτημάτων και ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι έσπευσε χθες να αποδεχθεί ουσιαστικά το πακέτο ιδεών Νίμιτς δηλώνοντας ότι ο αποδεκτός συμβιβασμός για τη χώρα του θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία, τα οποία συμπτωματικώς καλύπτονται από τον κ. Νίμιτς:

«Να εξασφαλισθεί η καταχώριση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στον ΟΗΕ, να μην υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε τρίτη χώρα να επιλέξει το πώς θα αποκαλεί τη χώρα στις διμερείς σχέσεις».

Αποστάσεις
Ο κ. Νίμιτς σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη και παίρνοντας αποστάσεις από τις ελληνικές εκτιμήσεις πρόσθεσε ότι «δέχθηκε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί η διαδικασία».

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε χθες για τις εξελίξεις τον κ. Καραμανλή, εκτίμησε ότι πρόκειται για «άλλον έναν τακτικισμό του κ. Γκρούεφσκι στην προσπάθειά του να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση» και ότι η Ελλάδα «θα προσέλθει στη Χάγη με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, που είναι πολλά, ιδιαίτερα για το θέμα της μη τήρησης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια».

ΠΑΣΟΚ: ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Εντονότατη ήταν η αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου, αλλά και του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η προσφυγή στη Χάγη σηματοδοτεί τρεις αποτυχίες: «Την αποτυχία της πολιτικής των Σκοπίων που εξαναγκάζονται να προσφύγουν στη Χάγη για να προωθήσουν τη θέση τους, την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς την πόρτα στη Χάγη την άνοιξε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με δήλωσή του το 2005, όταν τόνιζε ότι με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως FΥRΟΜ».

Την εκτροπή της διαδικασίας για την ονομασία επιχειρεί με την προσφυγή στη Χάγη ο Γκρούεφσκι, ενώ ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι αποδέχεται το πακέτο Νίμιτς με την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας. Η Ντ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι πρόκειται για νέο τακτικισμό Γκρούεφσκι για αποφυγή της διαπραγμάτευσης

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.