14/11/08

Ανθρώπινο λάθος δείχνει η έρευνα για το δυστύχημα στο ρωσικό υποβρύχιο


Λανθασμένη ενέργεια
Ανθρώπινο λάθος δείχνει η έρευνα για το δυστύχημα στο ρωσικό υποβρύχιο


Σε αβλεψία ενός μέλους του πληρώματος του πυρηνοκίνητου ρωσικού υποβρυχίου Nerpa, κλάσης Akula, οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο και στοίχισε τη ζωή σε 20 συναδέλφους του.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εισαγγελίας, που
επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, και βάσει του πορίσματος της σχετικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, ένα μέλος του πληρώματος έθεσε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης του σκάφους «χωρίς έγκριση και άνευ λόγου».

Είκοσι μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου πέθαναν από ασφυξία καθώς το σύστημα πυρόσβεσης απελευθέρωσε αέριο φρέον την ώρα που το Nerpa εκτελούσε δοκιμαστικό κατάπλου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο ναυτικός, ο οποίος παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά το όνομά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επτά ετών εάν καταδικαστεί από το Ναυτοδικείο.

Το δυστύχημα ήταν το χειρότερο για το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μετά την τραγωδία του Kursk, το οποίο, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, κατέληξε στον πυθμένα της Θάλασσας του Μπάρεντς μετά την έκρηξη μιας από τις τορπίλες του, το 2000.

Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή για το ναυάγιο του Kursk και το χαμό των 118 μελών του πληρώματός του έχει αμφισβητηθεί έντονα από πολλούς παρατηρητές, που έχουν προβάλει διάφορα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οφειλόταν σε εχθρική ενέργεια ή κακό χειρισμό από μέρους αμερικανικού υποβρυχίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.