15/11/08

Μήνυμα Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα


Την ίδια ώρα που η ρωσική Κάτω Βουλή υπερψήφισε τη συνταγματική μεταρρύθμιση Μεντβέντεφ για παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια -στρώνοντας τον δρόμο, σύμφωνα με αρκετούς Δυτικούς αναλυτές, για την επάνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν- η Ρωσία... βρυχάται σε διπλωματικό επίπεδο για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Το ενδεχόμενο της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -κίνηση που η Βορειοατλαντική Συμμαχία στηρίζει με σθένος- έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση...από ρωσικής πλευράς. Συγκεκριμένα χθες το πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «εάν η Γεωργία και η Ουκρανία μπουν στο Σχέδιο Δράσης Μέλους του ΝΑΤΟ (ΜΑΡ), τότε η αναθεωρημένη Συνθήκη για τα Συμβατικά Οπλα (CFE) είναι καταδικασμένη. Εάν η Ουκρανία και η Γεωργία περιληφθούν στο ΜΑΡ, η Ρωσία όχι μόνο θα συνεχίσει το μορατόριουμ που έχει κηρύξει στη Συνθήκη, αλλά θα αποχωρήσει εντελώς από αυτήν».
Οσον αφορά το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ στα σύνορά της.
«Ομως», συνέχισε ο Μεντβέντεφ, «είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας για εγκατάσταση των πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ύστερα από ανάλυση της πραγματικής χρησιμότητας ενός συστήματος που θα της δίνει τη δυνατότητα ανταποδώσει σε μια πιθανή απειλή από «ανεξέλεγκτα κράτη», αποφασίσει να μην εγκαταστήσει την αντιπυραυλική ασπίδα».

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.