13/10/08

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ : «Για την ώρα μελετάμε το σχέδιο»

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συνομιλεί με τον συντάκτη του «Βήματος». Μέρος της συνέντευξης, που αφορά την πρόταση Νίμιτσ, ακολουθεί.
- Η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς πιστεύετε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για την επίτευξη μιας λύσης;
«Εχουμε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση του προβλήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτή τη στιγμή μελετάμε και αξιολογούμε...
με τη δέουσα προσοχή τις ιδέες που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς. Είναι άλλωστε σαφές νομίζω σε όλους τους εταίρους, συμμάχους και φίλους, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ότι διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα, καλή θέληση και εποικοδομητική διάθεση. Από εκεί και πέρα βεβαίως το τανγκό θέλει δύο. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ελπίδα μου η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να αντιληφθεί επιτέλους, ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, την πραγματικότητα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της».

- Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν συνιστά υπαναχώρηση από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για «μία ονομασία έναντι όλων»;
«Σιγά, σιγά, κύριε Χιώτη. Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε. Η ελληνική κυβέρνηση για την ώρα μελετάει την πρόταση - τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώσπου να καταλήξουμε σε μια έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία».

- Από τις απόψεις που σας εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχατε πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια εθνικής συνεννόησης;
«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε προσπαθήσει πολύ για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη εθνική συναίνεση. Το κοινό μέτωπο σχεδόν όλων των κομμάτων ήταν εξαιρετικά πολύτιμο στο Βουκουρέστι. Είναι πάντοτε μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς, οι οποίοι εκπροσωπούμε τη χώρα στο εξωτερικό, να εμφανιζόμαστε ενωμένοι.
Είναι πάγια τακτική μου να ενημερώνω τους αρχηγούς όλων των κομμάτων σε κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης. Ομολογώ ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι μου έδωσαν την εντύπωση ότι, αντί να εστιάζουν στις ιδέες Νίμιτς, εστιάζουν στις δημοσκοπήσεις. Εξωτερική πολιτική δεν μπορεί όμως να γίνεται για εσωτερική κατανάλωση. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι ήταν παροδικό φαινόμενο.
Θέλω εδώ να σας εξομολογηθώ ότι η θέση του υπουργού Εξωτερικών και ο όρκος τον οποίο έχει πάρει είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και μόνο. Κανείς ποτέ δεν με έχει κατηγορήσει για έλλειψη επιχειρημάτων στην όποια κομματική αντιπαράθεση. Ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας όμως δεσμεύομαι να μη χρησιμοποιήσω ποτέ επιχειρήματα για την πολιτική αντιπαράθεση που μπορούν να αδυνατίσουν την εικόνα ή τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αρα συνειδητά δεν ακολουθώ τον δρόμο εκείνων, λίγων πιστεύω, που για τους όποιους λόγους θεωρούν ότι μπορούν να επενδύσουν σε ένα θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές του ελληνικού λαού».

- Η Ελλάδα δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα visa των ΗΠΑ. Πώς το εξηγείτε, κυρία υπουργέ;

«Κύριε Χιώτη, η απόφαση αυτή της αμερικανικής διοίκησης είναι εσφαλμένη. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα, στο πλαίσιο πάντα των διεθνών υποχρεώσεών της, όπως καθορίζονται από τους εταιρικούς δεσμούς της, τις συμμαχίες της και το διεθνές δίκαιο. Αν ένας λαός τιμάει τις παραδοσιακές του φιλίες, αυτοί είμαστε εμείς».

Το ΒΗΜΑ, 12/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.