27/10/08

Κύμα οργής στη Συρία για την αιματηρή αμερικανική επιδρομή επί εδάφους της


ΑΠΕ Φωτογραφία της συριακής τηλεόρασης από κτίριο υπό κατασκευή που επλήγη

Σιγή από τις ΗΠΑ
Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι για την αμερικανική -βάσει καταγγελίας της Συρίας- αεροπορική επιδρομή επί συριακού εδάφους με οκτώ θύματα. Η Δαμασκός κάνει λόγο για «ειδεχθές έγκλημα» και καθιστά τις ΗΠΑ υπεύθυνες για κάθε πιθανή συνέπεια. Χτυπήθηκε περιοχή δράσης εξτρεμιστών, λέει το Ιράκ. Ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν οι ΗΠΑ...
Την Κυριακή η Συρία ανακοίνωσε ότι τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα...πραγματοποίησαν επιδρομή σε αγρόκτημα στο χωριό Αλ-Σουκαρίγια στην περιοχή Αμπού Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, και Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε υπό κατασκευή κτίριο στην περιοχή. Η επιδρομή κόστισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τη Δαμασκό.
Σε επίσημη ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης «καταδικάζεται έντονα η επιθετικότητα και καθίστανται οι ΗΠΑ υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες». Ζητείται η άμεση διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ και του Ιράκ, στους οποίους επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία.
«Τέσσερα ελικόπτερα ήλθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στρατιώτες βγήκαν και άρχισαν να πυροβολούν» δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής που επλήγη. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των θυμάτων της επιδρομής σε κλίμα έντασης και με συνθήματα «Κάτω ο Μπους και ο αμερικανικός εχθρός».
Οι ΗΠΑ ούτε έχουν επιβεβαιώσει, ούτε έχουν διαψεύσει μέχρι στιγμής την αμερικανική επιδρομή. Εάν επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη γνωστή επίθεση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επικράτεια της Συρίας.

Ιράκ: Χτυπήθηκε πεδίο δράσης εξτρεμιστών
Από ιρακινής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ-Νταμπάγ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε περιοχή από την οποία εξτρεμιστές διεισδύουν στο έδαφος του Ιράκ. Μίλησε στο Reuters για «πεδίο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων που επιχειρούν κατά του Ιράκ», χωρίς να αναφερθεί στο ποιος εκτέλεσε την επίθεση.
Οι ΗΠΑ παγίως κατηγορούν τη Συρία ότι επιτρέπει τη διείσδυση εξτρεμιστών, ανάμεσά τους ενόπλων της Αλ Κάιντα, στο έδαφος του Ιράκ για την τροφοδότηση της σουνιτικής αντίστασης.

Φουντώνει η οργή στη Συρία
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντάται τη Δευτέρα με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο για συνομιλίες, στις οποίες αναπόφευκτα αναμένεται να κυριαρχήσει η αμερικανική επιδρομή στο συριακό έδαφος.
Ο ακόλουθος Τύπου της συριακής πρεσβείας στο Λονδίνο χαρακτήρισε την επιδρομή ειδεχθές έγκλημα, κάνοντας λόγο για απρόκλητη επιθετική ενέργεια κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Χαρακτήρισε μιλώντας στο BBC «εξωφρενική» αυτή τη συμπεριφορά από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «εφαρμόζουν το νόμο της ζούγκλας».
«Εάν [οι ΗΠΑ] έχουν αποδείξεις για διείσδυση ενόπλων στο Ιράκ, αντί να εφαρμόζουν το νόμο της ζούγκλας και να εισβάλουν, απρόκλητα, σε μια κυρίαρχη χώρα, θα έπρεπε να έλθουν σε εμάς τους Σύρους πρώτα και να μοιραστούν τις πληροφορίες αυτές» δήλωσε ο Τζιχάντ Μακντίσι.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι παράλογη και ότι δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περιμένουμε εξηγήσεις και βεβαίως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο» υπογράμμισε.

Για «έγκλημα πολέμου» μιλά ο Τύπος της Συρίας
Την επίθεση καταγγέλλει οργισμένα τη Δευτέρα ο συριακός Τύπος, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου».
«Οι αμερικανικές δυνάμεις προερχόμενες από το Ιράκ διέπραξαν μια εν ψυχρώ δολοφονία. Διέπραξαν ένα έγκλημα πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Σύρους πολίτες σε ένα ήσυχο χωριό, οχτώ χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα. Η αμερικανική αυτή επίθεση αντανακλά την ηλιθιότητα της κυβέρνησης Μπους και τα εγκλήματα που διαπράττει στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τώρα στη Συρία, εγκλήματα που πλήττουν την εικόνα της και προκαλούν το μίσος των λαών» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τισρίν.

Δεν αναμένει αντίκτυπο το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν πιστεύει ότι η επιδρομή στη Συρία θα έχει αντίκτυπο στο Ισραήλ. Αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων το Ισραήλ για την επίθεση, η οποία όπως είπε, αποτελεί μέρος του αγώνα κατά της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας.
«Η επίθεση αυτή αποτελεί σαφώς μέρος του αγώνα που διεξάγεται σήμερα διεθνώς κατά της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» τόνισε ο Εχούντ Μπαράκ στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει το Ισραήλ, απάντησε: «Δεν θέλω να πω τίποτα σχετικά με αυτό».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.