28/10/08

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή επιδρομή σε συριακό χωριό πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ. Αντιδράσεις Ρωσίας-Γαλλίας.
Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε σήμερα ότι η επιδρομή με ελικόπτερα σε συριακό χωριό χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιτυχία στον αγώνα κατά των ξένων ενόπλων...που δρουν στο Ιράκ.
«Η επιχείρηση αυτή στέφθηκε με επιτυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο είχε αρνηθεί λίγο νωρίτερα να σχολιάσει το περιστατικό.
Επίσης η διεθνής συμμαχία στο Ιράκ, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «δεν έχει καμία πληροφορία για το περιστατικό» στη Συρία.
Παράλληλα η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προκαλούν επικίνδυνη ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την ανακοίνωση της Συρίας ότι αμερικανικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε αγρόκτημα κοντά στα σύνορά της με το Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο 8 ανθρώπων.
«Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να εξαπολύονται επιθέσεις άξιες καταδίκης στο έδαφος κυρίαρχων κρατών υπό το σύνθημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες αυτού του είδους έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή και μεγαλώνουν τις πιθανότητες πρόκλησης έντασης.
Επίσης η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να ριφθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή και εξέφρασε την προσήλωσή της στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
«Επιθυμούμε να ριφθεί άπλετο φως στις ακριβείς συνθήκες αυτών των γεγονότων για τα οποία δεν διαθέτουμε ακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.
«Αν επιβεβαιωθεί ότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν σε συριακό έδαφος, υπενθυμίζουμε την προσήλωσή μας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», πρόσθεσε ο Σεβαλιέ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Γαλλίας «στις οικογένειες των θυμάτων».

Γαλλική ανησυχία
Η Γαλλία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της» και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» έπειτα από την πολυαίμακτη αμερικανική επιδρομή μ' ελικόπτερα κατά ενός συριακού χωριού στα σύνορα με το Ιράκ.
«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη ανησυχία της και θλίβεται για την απώλεια σύρων πολιτών. Καλεί σε αυτοσυγκράτηση κι υπογραμμίζει την προσήλωσή της στον απαρέγκλιτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», τονίζεται στο κείμενο που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

«Η Γαλλία επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην επιχείρηση αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ευάριθμους ανθρώπους, εκ των οποίων πολλά παιδιά»,
προστίθεται στο ανακοινωθέν των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί «απευθύνει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους τους», καταλήγει το κείμενο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.