24/10/08

«Υπάρχουν απόηχοι αποικιοκρατίας στους διαδρόμους των Βρυξελλών»


ΚΑΛΥΨΩ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ: Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Τη φωνή των ακαδημαϊκών, αλλά και των κρατών της περιφέρειας, θέλει να φέρει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καλυψώ Νικολαΐδη στην «ομάδα περισυλλογής», που συστάθηκε για να προτείνει ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, ενώ, μιλώντας στην «Ε», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί μελλοντικά πιο ενεργά με την πολιτική.
Με «ελληνική ψυχή και γαλλική παιδεία», γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι, από μητέρα Γαλλογερμανίδα και πατέρα Μικρασιάτη. Σπούδασε στο Παρίσι και στο Χάρβαρντ, όπου ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Διοίκησης Κένεντι, ενώ τέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου σε ευρωπαϊκά θέματα από το 1996 μέχρι το 2004.
Με την αποστολή να συντάξει μία έκθεση μέχρι τον Ιούνιο του 2010 για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης, η δωδεκαμελής «επιτροπή σοφών» έχει την αποστολή να φέρει νέες ιδέες...πάνω σε μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από την αειφόρο ανάπτυξη μέχρι την τρομοκρατία. Πρόεδρός της είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ και αντιπρόεδροι ο πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βιέ-Φριμπέργκα και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Νόκια Γιόρμα Ολίλα. Εκτός από την κ. Νικολαΐδη, ανάμεσα στα εννέα μέλη είναι ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και ο πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού Μάριο Μόντι.
«Ενα σημαντικό θέμα για την επιτροπή είναι η έννοια της "δημοικρατίας". Δημοικρατία είναι μια πολιτεία που δεν βασίζεται στην ύπαρξη ενός δήμου, όπως η δημοκρατία, αλλά σε μια ένωση δήμων, που ενσωματώνονται, αλλά παραμένουν διαφορετικοί. Αν είσαι δημοικρατία, χρειάζεται πλειοψηφία σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτό, ένα ιρλανδικό "όχι" δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Πολίτης του κόσμου»

Ποια είναι η καταγωγή σας;

«Ο πατέρας της μητέρας μου ήρθε από τη Γερμανία στη Γαλλία στο μεσοπόλεμο για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση, περίπου την ίδια περίοδο που οι γονείς του πατέρα μου ήρθαν από τη Σμύρνη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι γονείς μου μού έδωσαν μία ταυτότητα ως Ευρωπαία. Η μητέρα μου έζησε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως Γαλλίδα και Γερμανίδα - όταν τη ρωτούσαν στο σχολείο από πού είναι, έλεγε ότι είναι Ευρωπαία. Ο πατέρας μου είναι Ελληνας με τα όλα του, αλλά είναι επίσης Ευρωπαίος. Εκανε εμένα και τον αδελφό μου να νιώθουμε δυνατό δέσιμο με την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι όταν μεγάλωνα στη Γαλλία μου έλεγαν "έχεις περίεργο όνομα, είσαι Ελληνίδα", όταν πήγαινα στην Ελλάδα μου έλεγαν "δεν είσαι Ελληνίδα". Πέρα από αυτή την μπλεγμένη ταυτότητα, στο βάθος μου αρέσει να πιστεύω ότι έχω γαλλική παιδεία και ελληνική ψυχή. Στην "ομάδα περισυλλογής", βλέπω τον εαυτό μου σαν "πολίτη του κόσμου"».

Πώς επελέγη η σύσταση της «ομάδας των σοφών»;

«Η ομάδα επελέγη από τον Φελίπε Γκονζάλεθ. Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ομάδας το Δεκέμβριο του 2007 και δέχτηκε εκατοντάδες προτάσεις για τα υπόλοιπα μέλη απ' όλη την Ευρώπη. Οπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, οι Πολωνοί επέβαλαν τον Λεχ Βαλέσα, αλλά γενικά δεν ήθελε πολιτικούς στην ομάδα. Επρεπε να επιλέξει εννέα πρόσωπα που πίστευε ότι θα είναι αρκετά διαφορετικά ώστε να εκφράζουν τις διαφορετικές ευαισθησίες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, είδε ότι μπορώ να εκφράσω τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Και το λέω αυτό γιατί εκτός από την Ελλάδα με στήριξε και η Ρουμανία, επειδή με είδαν σαν την αντι-ηγεμονική υποψήφια. Εχω προσπαθήσει στα συγγράμματά μου να εκφράσω μία άποψη από την πλευρά των μικρότερων κρατών και των κρατών της περιφέρειας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ανισορροπία στην Ευρώπη».

Θα σκεφτόσασταν να αναμιχθείτε με την πολιτική στο μέλλον, ευρωπαϊκή ή ελληνική;

«Ενα σκέλος της απάντησης είναι ότι ήμουν πάντα αναμεμιγμένη με την πολιτική, από την ηλικία των έξι ετών. Η πρώτη μου επαφή ήταν τον Μάη του '68, όταν ο πατέρας μου μού έδωσε να μοιράσω φυλλάδια στους δρόμους του Παρισιού ενάντια στη δικτατορία στην Ελλάδα. Οταν ήμουν δέκα ετών και βρέθηκα στη Φιλαδέλφεια, φορούσα στο σχολείο μια καρφίτσα που έλεγε "ΜακΓκόβερν ίσον ελευθερία στην Ελλάδα". Ο διευθυντής του σχολείου μού ζήτησε εξηγήσεις και του είπα ότι ήταν ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία (σ.σ. έχασε από τον Νίξον στις εκλογές του 1972) που είχε δεσμευτεί να σταματήσει η αμερικανική κυβέρνηση να στηρίζει τη δικτατορία στην Ελλάδα. Οταν ήμουν φοιτήτρια τη δεκαετία του '70, ηγούμουν ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετά αναμίχθηκα με το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μ' αυτήν την έννοια, πάντα ήμουν αναμεμιγμένη με την πολιτική, και ακόμα, παρ' όλο που είμαι πάνω απ' όλα ακαδημαϊκός, έχω σχέσεις με πολιτικούς, ειδικά για ευρωπαϊκά θέματα. Τώρα, αν ρωτάτε για πιο υψηλή πολιτική, δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Μ' ενδιαφέρει, αλλά δεν θα εγκατέλειπα την πρωταρχική αφοσίωσή μου, που είναι η ακαδημαϊκή καριέρα».

Η «ομάδα περισυλλογής» θα κοιτάξει το μέλλον της Ευρώπης κυρίως όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση ή τη θεσμική μεταρρύθμιση;

«Εχει υπάρξει τόση κουβέντα για τη θεσμική μεταρρύθμιση, που δεν είναι αυτό το κεντρικό ζητούμενο από εμάς. Μπορεί βέβαια να υπάρξουν θεσμικές επιπτώσεις από τις προτάσεις μας, αλλά δεν θα εστιάσουμε εκεί. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθουμε στην πρώτη μας συνάντηση, που θα είναι τον Ιανουάριο ή και λίγο νωρίτερα. Προσωπικά, αυτό που με ενδιαφέρει είναι πώς μπορεί η ομάδα να οργανωθεί, ώστε να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση - θέλω να φέρω τη φωνή των ακαδημαϊκών».

Η επιρροή της Ευρώπης

Ποιο είναι το πρώτο θέμα που θα θέλατε να συζητηθεί;

«Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το πώς μπορεί η Ευρώπη να ανθήσει και να έχει θετική επιρροή σε έναν κόσμο που δεν είναι ευρωπαϊκός. Το ότι η Ευρώπη δεν είναι το κέντρο του κόσμου μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά συχνά στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν είναι. Εκεί γίνονται συζητήσεις για την Ευρώπη ως ηθική δύναμη. Υπάρχουν απόηχοι αποικιοκρατίας σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Το δικό μου ερώτημα είναι πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα φιλόδοξοι, ώστε η Ευρώπη να ανελιχθεί σε έναν κόσμο όπου αλλάζει η ισορροπία των δυνάμεων, αλλά και ταπεινοί. Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή μπορεί να παίξει η Ελλάδα, η οποία, λόγω της θέσης της, έχει συνείδηση του κόσμου εκτός της Ευρώπης. Ενα άλλο σημαντικό θέμα που θέλω να φέρω στην επιτροπή είναι η έννοια της "δημοικρατίας". Δημοικρατία είναι μια πολιτεία που δεν βασίζεται στην ύπαρξη ενός δήμου, όπως η δημοκρατία, αλλά σε μια ένωση δήμων, που ενσωματώνονται, αλλά παραμένουν διαφορετικοί. Αυτός ο τρόπος σκέψης μάς απαλλάσσει από την τυραννία των μανιχαϊστικών διαχωρισμών, ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι η πραγματική πολιτική είναι στο επίπεδο των κρατών, όπου υπάρχει ένας δήμος, αλλά και στους Ευρωπαίους εθνικιστές, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μία χώρα, με έναν ευρωπαϊκό δήμο. Αν δεχτείς ότι η Ευρώπη πρέπει απαραίτητα να γίνει ένας λαός, τότε μπορεί να λειτουργήσει με μια ευρωπαϊκή πλειοψηφία, δηλαδή με το 51% των Ευρωπαίων. Αν είσαι δημοικρατία, χρειάζεται πλειοψηφία σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Γι' αυτό, ένα ιρλανδικό "όχι" δεν μπορεί απλώς να αγνοηθεί».

Είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος της ομάδας, σε μια περίοδο όπου η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολλαπλή κρίση - θεσμική, λόγω της απόρριψης της Συνθήκης της Λισαβόνας, διπλωματική, λόγω της αλλαγής στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, και οικονομική. Πώς θα μπει η συζήτηση στο πλαίσιο των εξελίξεων;

«Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι σχεδόν πάντα υπάρχει αυτή η "πλάνη της τρέχουσας κρίσης" - όλοι νομίζουν ότι στην εποχή τους υπάρχει κρίση. Ωστόσο, μιλώντας αντικειμενικά, είναι αλήθεια ότι στην παρούσα φάση έχουμε τουλάχιστον τριπλή κρίση: συνταγματική (είμαστε στη φάση της συνταγματικής μεταρρύθμισης εδώ και επτά χρόνια, και δεν θα βγούμε από αυτήν για το επόμενο διάστημα), παγκόσμια πολιτική (που φάνηκε από τα γεγονότα στη Γεωργία) και χρηματοοικονομική. Ειδικά για τη χρηματοοικονομική κρίση, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τους περιορισμούς της Ε.Ε. Οι σημαντικότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπισή της, η δημοσιονομική πολιτική, είναι στα χέρια των κυβερνήσεων, αν και οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2008

1 σχόλιο:

  1. Σάββα καλησπέρα,
    Πως πήγε η παρουσιάση του βιβλίου στην Κύπρο;
    Σου στέλνω ένα άρθρο για το Obama προς δημοσίευση.




    Ο μύθος Obama και η φιλο-τουρκική του πολιτική

    Κώστα Πικραμένου
    http://endoturkika.blogspot.com


    Μόλις 10 ημέρες πριν την ανάδειξη-εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και όλες οι δημοσκοπήσεις «προβλέπουν» σίγουρη νίκη του αφρο-αμερικανού Barack Obama. Oι μεγάλες εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου (Νew York Times, Washington Post) έχουν ταχθεί πλέον ανοικτά υπέρ του σχεδόν άγνωστου (μέχρι χτες) Γερουσιαστή του Ιλινόις. Οι αναλυτές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι εκλογείς δε διακρίνουν ποιος είναι ικανότερος να παρέμβει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και χρηματιστηριακών κρίσεων που περνούν σιγά-σιγά στην πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με το ένστικτο και τη διαίσθηση….τον επόμενο πλανητάρχη.

    Στο Τουρκικό τύπο έχει καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό ένας δημόσιος προβληματισμός για τις θέσεις του Barack Obama έναντι των θεμάτων που απασχολούν την τουρκική διπλωματία και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, όπου η αντίστοιχη συζήτηση δεν υφίσταται διότι προηγείται το «Βατοπέδι και η παραίτηση Ρουσόπουλου», οι πολίτες (σύμφωνα με την Καθημερινή και τα γνωστά παπαγαλάκια αυτής) προτιμούν τον Obama σε ποσοστά που αγγίζουν και το 90%. Άραγε η όποια προτίμηση των πολιτών βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις του Δημοκρατικού Υποψηφίου ή αποτελεί μία anti-Bush/ΜaCain επιλογή και μόνο;

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.barackobama.com δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (σε μορφή .pdf ) οι θέσεις του έγχρωμου υποψηφίου για την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Ευρώπη εν ονόματι της ατλαντικής αλληλεγγύης και φιλίας. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα λάβει εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, και η «αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ –Τουρκίας». Υποστηρίζει ότι λόγω του πολέμου στο Ιράκ (2003) η κυβέρνηση Bush χειρίστηκε «ανεύθυνα το θέμα της τρομοκρατικής απειλής του διασπαστικού PKK”, προκαλώντας ζημιά στις άριστες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και οξύνοντας την αντι-αμερικανική στάση της τουρκικής κοινής γνώμης. Δεσμεύεται να δουλέψει για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της δυτικής στροφής της Τουρκίας αλλά και για την ένταξη της στην ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο επαναλαμβάνει το γνωστό ποίημα περί «ενός ενιαίου κράτους με δύο ίσες πολιτικές κοινότητες όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πουθενά δεν αναφέρεται σε ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ για αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Το παράδοξο είναι ότι στην Τουρκία υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την εκλογή Obama για δύο συγκεκριμένους λόγους: 1) Τη δέσμευση του απέναντι στο Αρμενικό Lobby για αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915-16 εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος. Οι Δημοκρατικοί μετά την επικράτηση τους στις εκλογές του Κογκρέσου (2006) προώθησαν ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά η διαδικασία σταμάτησε μετά από παρέμβαση του Εβραϊκού Lobby για χάρη της Τουρκίας. 2) Tη δέσμευση του για γρήγορη αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ γεγονός που, κατά τους Τούρκους, θα οδηγήσει στην διαμέλιση του και την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν των Barzani και Τalabani. Aυτο αποτελεί και το εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των Κούρδων θα υπάρξει «μερική εθνική δικαίωση» με ό,τι συνεπάγεται για τους Κούρδους της Τουρκίας.

    Ο Τουρκικός λαός δεν δείχνει να τάσσεται υπέρ του Obama αλλά τον προτιμάει στην λογική μιας μετριοπαθούς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε αντίθεση με την επιθετική και αλαζονική πολιτική του Bush που στηρίζει έμμεσα και ο Macain.

    Δείξε μου το σύμβουλο σου…να σου πω ποιος αλήθεια είσαι!

    Σύμβουλος του Barack Obama για θέματα Μέσης Ανατολής είναι ο διπλωμάτης Dennis Ross. Ο εν λόγω αξιωματούχος επί σειρά ετών στις διοικήσεις Reigan, Βush (πατέρας) και Clinton αποτελεί «μέγα όνομα» της Αμερικανικής διπλωματίας και του Εβραϊκού Lobby. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών ερευνητής του AIPAC (δηλαδή του ανώτατου θεσμικού οργάνου Lobby για τις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις) και συν-ιδρυτής του WINEP ( σημαντικού think-tank που επηρεάζει την επίσημη διπλωματία του State Department για τη Μέση Ανατολή υπέρ του Ισραήλ). Θεωρείται «γεράκι» με βάση τις θέσεις του για το Ιράν, τη Συρία, τη Χεζμπολά και τη Χαμάς. Με τον Dennis Ross ως σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής για θέματα Μέσης Ανατολής και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, ο συμπαθής Obama δε θα διανοηθεί να στεναχωρήσει τους «στρατηγικούς» του φίλους στην Άγκυρα ούτε κατά το ελάχιστον. O Ross θα είναι εκεί να του υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ και να μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία των Αρμενίων, Κυπρίων (γιατί επίσημο Ελληνικό Lobby δεν υπάρχει) και ενδεχομένως Ποντίων...

    Με ενδιαφέρον αναμένω τη δικαιολογία που θα βρει για να αναβάλλει επ’ αόριστον την δέσμευση του προς την Αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ. Εν’ ολίγοις η σκληρή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων θα προσγειώσει τον «ιδεαλιστή» Obama όπως προσγείωσε τον «ρομαντικό» Bill Clinton στη Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του ’90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.