27/10/08

Όταν ένας λαός που έχει υποστεί γενοκτονία, τιμά έναν γενοκτόνο

Η πλατεία της πόλης Μπερ Σεβά, στο νότιο Ισραήλ, που έλαβε το όνομα "Πλατεία Κεμάλ Ατατούρκ"

Του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά από πρωτοβουλία του εβραίου İzak Şatil, η πλατεία στην οποία βρίσκεται το μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη των 298 Τούρκων στρατιωτών που έπεσαν νεκροί στην πόλη Ber Şeva, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, λαμβάνει το όνομα "Πλατεία Κεμάλ Ατατούρκ".
Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του όλου έργου υλοποιήθηκαν από κοινού από τον πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Namık Tan, και του Yaakov Terner, δημάρχου της πόλης Ber Şeva. Τα εγκαίνια της πλατείας θα γίνουν στις...31 Οκτωβρίου, ενώ στην πόλη έχει ήδη μεταφερθεί προτομή του Μουσταφά Κεμάλ, που θα στηθεί στην πλατεία.
Η πόλη Μπερ Σεβά βρίσκεται στην περιοχή Νετζέφ (Necef), στα νότια της χώρας και είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη του Ισραήλ, με 200 χιλιάδες κατοίκους.
Ο δήμαρχος της πόλης Yaakov Terner, δήλωσε ότι πήγε στην Τουρκία όταν ήταν πιλότος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και έκανε εκπαιδευτικές πτήσεις στα αεροδρόμια του Γκαζιεμίρ (Σμύρνη) και του Ικονίου και έκτοτε νοιώθει ότι έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι η πόλη του έχει κάποια σημάδια της οθωμανικής περιόδου, τα οποία θα τονιστούν με την παρουσία της προτομής του Μ. Κεμάλ στην ομώνυμη πλατεία της πόλης του.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ναμίκ Ταν, δήλωσε ότι η παρουσία της προτομής και του ονόματος του Μ. Κεμάλ σε μέρη που πολέμησαν οι Τούρκοι στρατιώτες, έχει μεγάλη σημασία, ενώ εξέφρασε και την ευαρέσκειά του για την απόφαση του δημάρχου.
Να σημειωθεί ότι η ονοματοδοσία μιας πλατείας στη συγκεκριμένη πόλη του Ισραήλ με το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν στην ομάδα των Νεοτούρκων που τέλεσαν τις Γενοκτονίες των χριστιανών της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολίας, ενώ όταν ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία της εξουσίας στην Τουρκία (19 Μαΐου 1919) έπαιξε πρωταγωνσιτικό ρόλο στη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, παρότι αποτελεί πρωτοβουλία ενός δημάρχου, είναι φυσικό επακόλουθο της συνεχιζόμενης επί δεκαετίες πολιτικής ερωτοτροπίας του Ισραήλ και του ανά τον κόσμον εβραϊκού λόμπι με την Τουρκία και το κεμαλικό κατεστημένο.
Η πολιτική συμπόρευση του κράτους του Ισραήλ με την Τουρκία σε μια σειρά από ζητήματα όπου εντοπίζονται κοινά συμφέροντα των δυο χωρών, είναι κάτι που μπορεί να κατανοήσει κανείς, αφού τα κράτη αναγκάζονται να έχουν μερικές φορές και τέτοιες συμπεριφορές. Η αποδοχή, όμως, τέτοιας συμπόρευσης από το λαό και ιδιαίτερα, η επιβράβευση ενός γενοκτόνου, όπως είναι ο Μουσταφά Κεμάλ, από το δήμαρχο μια πόλης που κατοικείται από συγγενείς θυμάτων της γενοκτονίας των Εβραίων από τους ναζί, αποτελεί ύβρι στα θύματα όλων των λαών που έχουν υποστεί γενοκτονίες.
Αν και δεν είμαστε σε θέση να επικαλεστούμε ακριβείς ιστορικές πηγές, έχουμε διαβάσει ότι ο Χίτλερ, όταν κάποιος επιτελής του εξέφρασε κάποιες αντιρήσεις για τη σχεδιαζόμενη γενοκτονία των Εβραίων και για τη στάση που θα κρατήσει η διεθνής κοινότητα είπε:
"Μην ανησυχείς, σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τίποτε. Ποιός θυμάται άλλωστε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων και τον Κεμάλ;"
Φαίνεται ότι κάποιοι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας των Εβραίων ξέχασαν!


Πηγή: ΧΟΥΡΡΙΕΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.