11/10/08

Το Κουρδικό έχει πλέον κουράσει τους Τούρκους...

Πρώτη φορά στρέφονται κατά του στρατού

Tου Αλέξανδρου Mασσαβέτα

Ύστερα από 24 χρόνια αιματοχυσίας και 40.000 νεκρούς, μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης έχει πεισθεί πως στο «κουρδικό πρόβλημα» δεν χωρεί εύκολη λύση. Παρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, την Τετάρτη, να παρατείνει την εντολή που εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να επεμβαίνουν «πέραν των συνόρων» στο Βόρειο Ιράκ, ολοένα και περισσότερο γίνεται δεκτό πως στο Κουρδικό η λύση δεν θα έλθει από τον στρατό.
Τα αναπάντητα ερωτήματα, που συνοδεύουν μία από τις τελευταίες επιθέσεις... και το πνεύμα ελευθερίας που πνέει στη χώρα ως αποτέλεσμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκόλυναν τη διεξαγωγή μίας ανοικτής συζήτησης. Η τουρκική κοινή γνώμη έχει πια κουρασθεί από την πολύχρονη αιματοχυσία, κόπωση που αντανακλούν οι αναλύσεις στον κεντρώο Τύπο. Για πρώτη μάλιστα φορά, τα πυρά μεγάλου τμήματος του τελευταίου δέχεται το ίδιο το στράτευμα.
Η πρώτη από τις δύο επιθέσεις σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο συνοριακό φυλάκιο Ακτουτούν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και στην περιοχή του τριεθνούς Τουρκία – Ιράκ – Ιράν. Εχασαν τη ζωή τους δεκαεπτά Τούρκοι στρατιώτες, τραυματίσθηκαν περίπου είκοσι, ενώ σκοτώθηκαν και αρκετοί ένοπλοι του ΡΚΚ. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης.
Ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε στην επίθεση στο Ακτουτούν με τρόπο διαφορετικό από τη μέχρι σήμερα τακτική του. Δεν περιορίσθηκε στην έκφραση οδύνης ούτε σε εκκλήσεις «εθνικής ενότητας». Πέρασε στην αναζήτηση του υπευθύνου. Και σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, για την απώλεια των δεκαεπτά στρατιωτών κατονομάσθηκε, ακόμη και από κεντρώες κεμαλικές εφημερίδες, υπεύθυνος ο στρατός.
Για πρώτη φορά γονείς των νεκρών στράφηκαν κατά των αρχών και του ακροδεξιού Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, που παραδοσιακά καπηλεύεται τις κηδείες των στρατιωτών για να αποσπάσει πολιτικά οφέλη. Στην Αττάλεια, ζητήθηκε από ομάδα «Γκρίζων Λύκων» να εγκαταλείψει τον χώρο της κηδείας. Οπως συνηθίζει, η φασιστική νεολαία έστειλε κόσμο στον χώρο της κηδείας με λεωφορεία, προκειμένου να φωνάξουν εθνικιστικά συνθήματα. «Δεν σας θέλουμε εδώ», τους φώναξε η οικογένεια του νεκρού, ενώ οι παριστάμενοι τούς γιουχάρισαν.

«Tα δωμάτια του Βig Brother»...
Ο Μπουγιούκανιτ είχε δηλώσει το περσινό καλοκαίρι ότι «τα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ είναι σαν δωμάτια του Big Brother», θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο τουρκικός στρατός γνωρίζει οτιδήποτε συμβαίνει εκεί. «Ορίστε τα δωμάτια του Big Brother», έγραφε η «Ραντικάλ», εκφράζοντας την πικρία πολλών ότι ο στρατός απέτυχε να προστατεύσει τους στρατιώτες. «Εχουμε δικαίωμα να μας απαντήσουν τα κορυφαία στελέχη του στρατεύματος γιατί απέτυχαν να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο προστασίας του φυλακίου», τόνισαν αναλυτές από όλο το πολιτικό φάσμα.
Οι γενικολογίες και οι υποσχέσεις έχουν κουράσει τον κόσμο, που έχει χάσει τις ελπίδες του ότι η αιματοχυσία θα λάβει τέλος. Αντ’ αυτών, απαιτείται μία σοβαρή ενδοσκόπηση, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό, επισημαίνουν.

Καθημερινή 11-10-2008

1 σχόλιο:

  1. You could easily be making money online in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]google blackhat[/URL], You are far from alone if you haven’t heard of it before. Blackhat marketing uses alternative or little-understood ways to build an income online.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.