10/10/08

Το «μοντέλο» για την Ελλάδα θα εφαρμόσει στο ΡΚΚ!

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ


Παράταση για άλλον έναν χρόνο έδωσε χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση στην εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις, σε μια συνεδρίαση όπου αναπτύχθηκε και η άποψη ότι εναντίον του Ιράκ πρέπει να εφαρμοστεί «η αποτροπή που εφαρμόστηκε εναντίον της Ελλάδας», με το «casus belli» για την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Την παραπάνω άποψη διετύπωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Σουκρού Ελέκνταγ, πρέσβης ε.τ.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, επέδειξε αδιάσειστη βούληση και διεκήρυξε ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των έξι μιλίων θα είναι αιτία πολέμου. Το τουρκικό γενικό επιτελείο προέβη σε αντίστοιχη κίνηση και αναπτύχθηκε στο Αιγαίο η στρατιωτική δύναμη που θα εφήρμοζε το σχέδιο αυτό. Η ίδια γραμμή ακολουθήθηκε και εναντίον της Συρίας, στο θέμα Οτσαλάν».
Ο Ελέκνταγ, που με τον τρόπο αυτόν συνδέει τα περί casus belli με την τουρκική στρατιά Αιγαίου, κατά τη δεκαετία του '90 ήταν ο «πατέρας» της ιδέας «για 2,5 πολέμους». Με τον όρο αυτό εννοούσε την ετοιμότητα για πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, της Συρίας και του ΡΚΚ. Κατά τα άλλα, η τουρκική εθνοσυνέλευση χθες ενέκρινε την εξουσιοδότηση, με ψήφους 511 έναντι 18. Μοναδική «παραφωνία», οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας. Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ των δραστικών μέτρων, όπως η επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ και η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο ιρακινό έδαφος. Κι αυτό, σε σημείο όπου ειδικά ο Ελέκνταγ ζήτησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ρήξη με τις ΗΠΑ, αφού υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ συνεργάζονται στο θέμα των Κούρδων, αλλά έχουν απαγορεύσει στην Τουρκία να προχωρήσει σε επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων. Χωρίς την άδεια των ΗΠΑ, δεν μπορεί να γίνει η επιχείρηση αυτή. Ωστόσο, η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αεροπορικές επιδρομές».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην εξουσιοδότηση, είπε ότι αυτή «θα χρησιμοποιηθεί για χτυπήματα συγκεκριμένων θέσεων του ΡΚΚ». Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι χθες η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» υποστήριξε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της γενικής ασφάλειας είχε προειδοποιήσει πριν από 16 ημέρες για την επίθεση του ΡΚΚ στο φυλάκιο του στρατού στο Χακάρι, που στοίχισε τη ζωή σε 17 Τούρκους στρατιώτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2008

1 σχόλιο:

  1. Αναρωτιέμαι, εαν η Τουρκία αντί της Ελλάδας συνόρευε με τη Ρωσία θα έβαζε σε ισχύ το casus beli για υφαλοκρηπίδα κι εναέριο χώρο?

    Θα έβαζε μαχητικά της καθημερινά να κάνουν παραβιάσεις?

    Δεν το νομίζω...

    Βρίσκει και τα κάνει...

    Θα πει κάποιος φαντάζομαι, "μα η Ρωσία είναι Μεγάλη Δύναμη, δεν είναι Ελλάδα"....

    Κι εγώ γιατί πιστεύω πως και το Ισραήλ να ήταν στη θέση της Ελλάδας, η Τουρκία και πάλι δεν θα τολμούσε να θέσει casus beli?

    Casus belli (ουσιαστικό και όχι τα "τύποις" που εξήγγειλε κάθε τρεις και λίγο) η Τουρκία δεν τόλμησε να θέσει στην Ελλάδα ούτε κατά τις Κρητικές επαναστάσεις που η - σαφώς φτωχότερη απο σήμερα - Ελλάδα έστελνε διαρκώς πολεμοφόδια και εθελοντές στρατιωτικούς - δηλαδή, προκαλούσε ασυστόλως και ασταμάτητα. Παρ' ότι είχε (η Τουρκία) τις Μεγάλες Δυνάμεις διαρκώς στο πλευρό της.

    Δεν το έθεσε (το Casus Belli) ούτε και για τα διαρκή επεισόδια στην Θεσσαλική (κάποτε) Ελληνοτουρκική Μεθόριο. Παρ' ότι ο πόλεμος του 1897 απέδειξε την "πολιτική ανικανότητα" (και όχι κατ' εξοχήν Στρατιωτική) της Ελλάδας να διεξαγάγει επιτυχώς πόλεμο.

    Και δεν έθεσε τότε το casus belli διότι ήξερε πως η Ελλάδα δεν "χαμπάριαζε" (ΤΟΤΕ)απο τέτοιες απειλές....

    Το θέτει όμως τώρα...

    Τώρα που η Ελλάδα είναι σαφώς ανώτερη οικονομικά και στρατιωτικά απο την πάμφτωχη χρεωκοπημένη και χωρίς συμμάχους (όπως πάντα) πρόγονό της εκατό χρόνια πριν....

    O Tempora O mores φυσικά...

    Άλλοι καιροί, άλλα ήθη...

    Κάποιοι τότε ήταν έτοιμοι να προασπίσουν τα εθνικά μας δίκαια...

    Κι αυτό το ήξερε η Τουρκία και "φοβούνταν"...

    Ενώ τώρα όχι...οι πολιτικοί μας δεν είναι έτοιμοι, ούτε πρόθυμοι να προασπίσουν τα εθνικά μας δίκαια…(θα χάσουν την «κουτάλα» βλέπεις…άσε τα «εγγενή φοβικά σύνδρομα» των δειλών ανθρώπων - πολιτικών)

    Κι αυτό επίσης το γνωρίζει καλά η Τουρκία…

    Τόσο απλό είναι...

    Τόσο απλό...

    Αυτό που με ενοχλεί όμως δεν είναι τόσο οι "Πολιτικοί"...

    Αυτοί ήταν πάντα, είναι και θα είναι ένα υποκριτικό, διπρόσωπο δειλό είδος ανθρώπων…

    Αυτό που με φοβίζει είναι το ότι ενώ κάποτε οι Στρατιωτικοί όταν διέβλεπαν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις και κινδύνους για τα εθνικά μας δίκαια «έπαιρναν πολιτικοκοινωνικές πρωτοβουλίες» (και δεν εννοώ «πραξικοπήματα», αναφέρομαι σε πολιτικά εγχειρήματα τύπου «Εθνική Εταιρεία» και «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» περί τα 1880), σήμερα, «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

    Οι ένστολοί μας τηρούν σιγή ιχθύος…

    Εκκωφαντική θα έλεγα…

    Κι αναρωτιέμαι πως θα έπρεπε να την «αποκωδικοποιήσουμε» άραγε αυτή την «Σιωπή»….

    Τι φοβούνται?

    Την «αποστρατεία»?

    Ας μελετήσουν τότε Ελληνική ιστορία για να δούνε το ρόλο των Ελλήνων αξιωματικών στην διαμόρφωσή της…

    Ίσως ντραπούνε τότε για τους φόβους τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.