25/10/08

Ντροπή νιώθει ο νομπελίστας Αχτισάαρι για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό


Ο Μάρτι Αχτισάαρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2008, δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται «ντροπή» για την απουσία προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού.
«Αισθάνομαι ντροπή, πρέπει να το ομολογήσω. Πώς μπορούμε, κάθε χρόνο, να υποστηρίζουμε ότι προσπαθούμε πραγματικά να βρούμε μια λύση, όταν...δεν το κάνουμε αυτό;», ανέφερε ο Αχτισάαρι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο σουηδικό ραδιόφωνο.
Ο Αχτισάαρι, 71 ετών, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει κάποια πρόοδος κατά τους τελευταίους αυτούς μήνες της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης και ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «θα αξιοποιήσει τον πρώτο χρόνο του στην προεδρία για να βρει μια μόνιμη λύση στο μεσανατολικό ζήτημα». Ο βετεράνος διαπραγματευτής είπε ότι «κατά την άποψή του» δεν παίζει ρόλο αν θα εκλεγεί ο δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα ή ο ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν αναφορικά με το μεσανατολικό καθώς «το ζήτημα υφίσταται και πρέπει να επιλυθεί».
Ο Αχτισάαρι είπε ότι «η έλλειψη πολιτικής βούλησης» ήταν ο κύριος λόγος για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες- και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού -θα δράσουν», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα, είπε, πρέπει να «στηρίξει» τις προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είναι τώρα ο επίσημος «εκπρόσωπος» του Κουαρτέτου (Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ, Ε.Ε και Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή. Επίσης, αμφισβήτησε το μποϊκοτάζ της Χαμάς μετά τη νίκη της στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2006.
«Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να διοργανώνουν εκλογές, οι εκλογές διεξάγονται σχετικώς δημοκρατικά και ελεύθερα και μετά λέμε συγγνώμη, αλλά κέρδισαν οι λάθος άνθρωποι», σχολίασε ο ίδιος. Για το Αφγανιστάν, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας είπε ότι «το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων» και πρόσθεσε ότι «ίσως θα χρειαστεί διάλογος με τους Ταλιμπάν».
Το Κόσοβο ήταν ένα παράδειγμα «προληπτικής διπλωματίας» και επίσης συνέβαλε στο να αποσταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες, οι οποίοι μεταχειρίζονται άσχημα το λαό ότι «θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», είπε ο Αχτισάαρι αναφερόμενος στην τύχη που είχε ο εκλιπών σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο Αχτισάαρι πρόκειται να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ στο Οσλο, στις 10 Δεκεμβρίου. Η Νορβηγική Επιτροπή των Νομπέλ τον επέλεξε για το διαμεσολαβητικό του έργο στη Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο, την Ινδονησία, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε στις διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Ναμίμπια από τη Νότιο Αφρική επί απαρτχάϊντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Για το Κόσσοβο, τι ακριβώς αισθάνεται ο κύριος αυτός; Προφανώς, ό,τι αισθάνονται και αυτοί που του απένειμαν το βραβείο Νόμπελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.