26/9/08

Ρωσική «τιμωρία»

«Οι Αμερικανοί πιέζουν ώστε να ακυρωθεί η συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας...» δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας πλήρως την ακύρωση της συνάντησης για τις κυρώσεις κατά του Ιράν... (φωτ. Ass. Press)

ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ, ΛΟΓΩ... ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς του Ιράν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, ο χρόνος που θα μπορεί να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε όπλα είναι κοντά, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα, η Ρωσία δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται το επείγον μιας προγραμματισμένης διεθνούς συνάντησης για το Ιράν, την οποία και ματαιώνει, «τιμωρώντας» ουσιαστικά τη Δύση για τη θέση που τήρησε στην κρίση της Γεωργίας.
Σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε στη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) στη Βιέννη, η Ε.Ε. διατυπώνει την προειδοποίηση για την ικανότητα της Τεχεράνης να οπλίσει με πυρηνικές κεφαλές όπλα και θεωρεί βέβαιο ότι διαθέτει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικής βόμβας, παρά τις διαψεύσεις της.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι η περιφρονητική στάση του Ιράν απέναντι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αξιώνουν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, είναι ανησυχητική, «διότι μας φέρνει πιο κοντά στην ώρα που θα αποκτήσει σχάσιμα υλικά για πυρηνικό όπλο».

«Κυνήγι μαγισσών»
Εκθεση της ΔΕΑΕ σημειώνει εξάλλου ότι το Ιράν έχει αυξήσει τον αριθμό των φυγοκεντρητών της από 3.000 σε 4.000, τους τελευταίους μήνες. Αλλος φορέας, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, εκτιμά ότι το Ιράν έχει λύσει τα προβλήματα λειτουργίας των φυγοκεντρητών, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να παραγάγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε σύντομο χρόνο. «Από έξι μήνες έως δύο χρόνια», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Ντέιβιντ Ολμπράιτ. Οι Ιρανοί εμμένουν στις θέσεις τους και μιλούν για «κυνήγι μαγισσών», που ξεκινά από τις ΗΠΑ. Η στάση της Ρωσίας, άλλωστε, που για δικούς της λόγους ματαίωσε τη συνάντηση των 5+1 για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, τους εξυπηρετεί.

Αντίποινα για τη Γεωργία...
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία επρόκειτο να συναντηθούν χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Μόσχα όμως ενημέρωσε ότι δεν θεωρεί επείγουσα μια τέτοια συνάντηση. Η αλήθεια βρίσκεται σε επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που δανείστηκε πρόσφατη φράση από ομιλία της Κοντολίζα Ράις, για να πει: «Δεν μπορείτε να κερδίζετε σε όλα τα ταμπλό». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η Ρωσία στη στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ στην κρίση της Γεωργίας. Και σε κάτι άλλο. Κατά δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, «οι Αμερικανοί πίεσαν ώστε να ακυρωθεί η συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας της 24ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητείτο η ευρωατλαντική συνθήκη ασφάλειας». Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε πάντως ότι η συνάντηση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και άρα δεν ακυρώθηκε.

ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες, ΑΠΕ, BBC)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.