25/9/08

Άγονος (;) ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας με τίτλο "Κινητικότητα στο διεθνή διαγωνισμό για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου της Μερσίνας" είχαμε παραθέσει στοιχεία για τις εταιρείες που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό για ην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
Με σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα ΧΟΥΡΡΙΕΤ μας πληροφορεί ότι κατ' ουσίαν μόνο μια από τις 13 εταιρείες που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό, μόνον οι έξι (6) κατέθεσαν φάκελλο και από αυτές μόνο ένας έχει ουσιαστική πρόταση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Μερσίνας. Πρόκειται για την για τη ρωσική RUS Atomstroexport, που έχει δείξει από πέρισι έμπρακτο ενδιαφέρον για την κατασεκυή του σταθμού.
Οι άλλες πέντε εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο (Suez Tractebel (Γαλλία-Βέλγιο), Unit Investment N.V. (Ολλανδία), Ak Enerji (Τουρκία), AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Καναδάς), Hattat Holding (Τουρκία), απλά ευχαρίστησαν την τουρκική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας (TAEK).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η "οπισθοχώρηση" των εταιρειών από την υποβολή φακέλλου-πρότασης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση, αν και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας που ίσως υποκρύπτει η κίνηση της Άγκυρας, η οποία ένα μεγάλο κατασκευαστικό ή εξοπλιστικό πρόγραμμα το "πουλάει" ή επιχειρεί να το "πουλήσει" αλλεπάλληλες φορές στους διεθνείς μνηστήρες, εξαγοράζοντας πολιτική στήριξη στις πολιτικές της.

4 σχόλια:

  1. Να σημειώσω μιά λεπτομέρεια: ότι η Atomstroyexport συμμετέχει με την Τουρκική Turkey's Park Termik, στο υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο 4000 megawatt. Μάλλον μένει η Σινώπη .... όπου όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι σοβαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλούτωνα καλημέρα
    Ανεξάρτητα με το πού θα χτιστεί το πυρηνικό εργοστάσιο, υπάρχει ένα κορυφαίο ζήτημα.
    Πρέπει να μας απασχολήσει ως Έλληνες και ως Ελλάδα η προοπτική μιας Τουρκίας, που σκοπεύει τα επόμενα δέκα χρόνια να είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, με πυλαυλική και πυρηνική τεχνολογία και με τους γνωστούς μηχανισμούς παραγωγής πολιτικής ακέραιους.
    Ας προσέξουμε το συμβιβασμό Ερντογάν-Στρατηγών.
    Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα skal.
    Όσο το παρανοϊκό κατασκεύασμα (και η προσωπολατρία) του Κεμαλισμού -που εναντιώνεται στην φύση του πολιτισμού τους-, στην σημερινή του μετάλλαξη συνεχίζει να μετασχηματίζεται και να εξελίσσεται αποτελεί κίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία σταθερά και γοργά πορεύεται προς την οδό που οραματίζεται όπως την περιγράφει ο φίλος skal.
    Πολύ σωστά, λέει ο skal, πως το ζητούμενο είναι εμείς τι κάνουμε…
    Η παθητική παρακολούθηση των γεγονότων είναι εγκληματική πλέον…
    Η Τουρκία εάν ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει έχει γίνει περιφερειακή υπερδύναμη εδώ και κάποια χρόνια…Μένει να αποκτήσει και μερικά ακόμα χαρακτηριστικά για να τεκμηριώσει διεθνώς την θέση της αυτή.
    Εάν λάβουμε υπόψη μας και την αλματώδη δημογραφική της άνοδο, το μέλλον μας δεν μοιάζει ευοίωνο πλέον..
    Οι ζεμπεκιές του Γιωργάκη και οι κουμπαριές του Καραμανλή μας φάγανε…
    «Πόλεμος ή μπριζόλα» είναι το δόγμα και του νεοελληνισμού…Κι εμείς φωνάζουμε «καλοψημένη να είναι»…
    Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη όσο είναι μη αναστρέψιμο το πολιτικό σκηνικό της χώρας…Τώρα εάν κανένας βλέπει κάτι στον ορίζοντα ας μου το πει να το ξέρω…
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.