19/9/08

Το ΝΑΤΟ πυροδότησε τη σύγκρουση στη Γεωργία, λέει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η Ρωσία δεν θα γυρίσει πίσω στο Σιδηρούν Παραπέτασμα, δηλώνει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Σε υψηλούς τόνους ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε την πολεμική σύρραξη στη Γεωργία· διαμηνύει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στη Δύση να την εξωθήσει σε σοβιετικού τύπου απολυταρχική διακυβέρνηση και πίσω από ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα.
«Στην πραγματικότητα συρόμαστε σε ένα δρόμο που δεν βασίζεται σε πλήρη, πολιτισμένη εταιρική σχέση με άλλες χώρες, αλλά σε αυτόνομη ανάπτυξη, πίσω από παχύς τοίχους, πίσω από ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα» δήλωσε την Παρασκευή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
«Αυτός δεν είναι ο δρόμος μας. Για εμάς δεν υπάρχει κανένα νόημα να γυρίσουμε στο παρελθόν. Έχουμε κάνει την επιλογή μας» τόνισε ο Μεντβέντεφ, βάσει τηλεγραφήματος του Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύρραξη της Γεωργίας έδειξε ότι η Συμμαχία δεν είναι ικανή να προσφέρει ασφάλεια στην Ευρώπη, δημιουργώντας την ανάγκη για ένα νέο μηχανισμό ασφαλείας.
«Αυτό είναι κατανοητό ακόμη και από όλους όσοι μπορεί να δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις 'το ΝΑΤΟ θα φροντίσει για όλα'. Τι διασφάλισε το ΝΑΤΟ, τι εξασφάλισε; Το ΝΑΤΟ μόνο πυροδότησε τη σύγκρουση και τίποτε παραπάνω από αυτό» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ντ.Μεντβέντεφ. «Δεν υπάρχει τίποτα το προκλητικό στο να στηρίζουμε τη δημοκρατική ανάπτυξη στη Γεωργία, ούτε στο γεγονός του να τη βοηθούμε να επιτυγχάνει τις φιλοδοξίες της και να προσεγγίζει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τζέιμς Απατουράι, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
Οι δηλώσεις του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ήλθαν στον απόηχο σκλήρης ομιλίας της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία έκανε λόγο για διεθνώς απομονωμένη Ρωσία που γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική στο εσωτερικό και επιθετική στο εξωτερικό.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία ως «κρίσιμη στιγμή για τη Ρωσία και τον κόσμο». Παράλληλα, αναφέρθηκε με σαρκασμό στις συμμαχίες της Μόσχας με τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν ξεπεράσει την παρακμή τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Παρασκευή την Κ.Ράις ότι «διαστρέφει τα γεγονότα» όσον αφορά τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας.
Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε ειρωνικά μία δήλωση της Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα προωθήσουν πολιτιστικές και επαγγελματικές ανταλλαγές για Ρώσους που επιθυμούν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.
«Σήμερα το πρωί, άνοιξα το Ίντερνετ και είδα ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας λένε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε Ρώσους δασκάλους, γιατρούς, επιστήμονες, συνδικαλιστές και δικαστές», σχολίασε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: «Αυτό το τελευταίο σημείο είναι πραγματικά απίστευτο. Τί εννοούν; Θα ταίσουν τους δικαστές μας; Θα υποστηρίξουν τη διαφθορά;» Ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε: «Αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι, θα εκλέγουν εδώ και προέδρους».
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία «αποκλείει κάθε πιθανότητα» πολέμου με τις ΗΠΑ. «Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό η πιθανότητα έχει αποκλειστεί» δήλωσε ο Γιακοβένκο.
Η Ρωσία «αποκλείει επίσης κάθε στρατιωτική δράση» στον Καύκασο μετά τις εγγυήσεις ασφαλείας που έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη γεωργιανή πλευρά, προσέθεσε.
Η ΕΕ πρόκειται να στείλει 200 παρατηρητές στη Γεωργία έως την 1η Οκτωβρίου για να επιτηρούν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήφθη μετά την πολεμική σύρραξη του Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δηλώνει πως «θα απευθύνει έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα», στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Θα μιλήσουμε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης για τη ρωσική επίθεση και για την εθνοκάθαρση» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. “OSCE tried to rewrite Georgia peace plan”
    There have been attempts by the Organisation for Security and Cooperation in Europe to rewrite the Medvedev-Sarkozy agreement reached by the two presidents on September 8 says Russia’s Ambassador to the UN.
    http://www.russiatoday.com/news/news/30703

    Oι Ευρωπαικη ένωση προσπαθει να αναθεωρήσει το σύμφωνο Μεντβεντεβ- Σαρκοζυ και αρνείται να στειλει παρατηρητές στην Γεωργία.

    Με κουτοπονηριές προσπαθουν να σριμώξουν την Ρωσία και να την απειλήσουν με απομονωση. Ο Αγγλωσαξωνικός Προτεσταντισμός σε συμμαχία με τον καθολικισμό των "νεων" χωρών , νομίζουν ότι το γαητανακι που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια θα συνεχιστει επ άπειρο.. Θα δυσκξολευτουν να αντιληφθουν το τελος της Μονοκρατορίας.

    Εν τω μεταξυ στην "ελευθερη" Αμερικανικη οικονομία.. τα κερδη ιδιωτικοποιουνται και οι ζημιές κοινονικοποιουνται..

    Σοσιαλισμός για τους πλούσιους.. Καπιταλισμός για όλους τους άλλους..

    περαστικά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αrpakola καλημέρα
    Όταν έγινε η επίθεση του Σαακασβίλι στη Γεωργία, ψάχναμε να βρούμε τους στόχους εκίνης της ενέργειας.
    Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι συμφωνίες για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ομπρέλας, η αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, η σπουδή του ΝΑΤΟ να στηρίξει τη Γεωργία και άλλα, ήσσονος σημασίας.
    Σε γεωπολιτικό επίπεδο είδαμε τις ΗΠΑ, κυρίως, με δηλώσεις επισήμων να προσπαθούν να δημιουργήσουν και πάλι κλίμα ψυχρού πολέμου, για να καταστήσουν τη Ρωσία το αντίπαλο δέος, για να ξαναγίνουν οι ΗΠΑ η απαραίτητη σύμμαχος, αφού το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι πια τόσο πειστικό.
    Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία κλπ. Έχουμε δρόμο.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.