21/9/08

«Είναι γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου»

Ο πρόεδρος της Γεωργίας χάνει σταδιακά τα ερείσματά του στους Ευρωπαίους συμμάχους του

Ρωσική έκθεση με μαρτυρίες κατοίκων του Τσχινβάλι για τα όσα διέπραξε ο γεωργιανός στρατός

Του ανταποκριτή μας στη Μoσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Η «Καθημερινή» έχει στη διάθεσή της ένα Νon Paper που αποτελεί τμήμα της έκθεσης της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, η οποία θα κατατεθεί στα διεθνή δικαστήρια με ζητούμενο την απαγγελία κατηγοριών για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Γεωργία. Η έκθεση αυτή εμπεριέχει επώνυμες, συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων του Τσχινβάλι για τα όσα διέπραξε ο γεωργιανός στρατός. Το βράδυ της 7ης προς ξημερώματα 8ης Αυγούστου, ο στρατός της Γεωργίας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ν. Οσετίας, ανοίγοντας «μαζικό και αδιάκριτο πυρ» εναντίον κατοικημένων περιοχών, υποδομών, τόσο στο Τσχινβάλι όσο και σε άλλα σημεία της Ν. Οσετίας. Το προετοιμασμένο άγριο χτύπημα, σύμφωνα με την έκθεση, είχε στόχο να σκοτωθούν «όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες» και να τεθούν εκτός λειτουργίας τα συστήματα υποδομών. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών της Ν. Οσετίας, ήταν να σκοτωθούν 1.492 άνθρωποι, ανάμεσά τους νήπια, βρέφη, παιδιά και γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Εναντίον αμάχων
Οι βομβαρδισμοί στο Τσχινβάλι είχαν ενταθεί ήδη από τα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μετακινηθούν είτε προς της Γεωργία είτε προς τη Ρωσία. Ωστόσο, πολλά παιδιά και νέοι παρέμειναν στη Ν. Οσετία, ανάμεσά τους 500 μαθητές. Για τρεις ημέρες τα παιδιά αυτά έπρεπε να βρουν καταφύγιο από το μπαράζ των μαζικών επιθέσεων, σε υγρά και κρύα καταφύγια φορώντας καλοκαιρινά ρούχα, δίχως τροφή και νερό. Το πρωί της 8ης Αυγούστου, τονίζει η έκθεση, ξεκίνησε ένα άγριο κυνηγητό εναντίον ανθρώπων με σκοπό την τελική τους εξόντωση. Τα τανκς, τα πυροβόλα και οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν αμάχους, την ίδια στιγμή που οι ειδικές δυνάμεις του γεωργιανού στρατού πραγματοποιούσαν μεθοδευμένες εκκαθαρίσεις στις υπό κατάληψη γειτονιές, πετώντας χειροβομβίδες στα χαλάσματα και στα υπόγεια με σκοπό να αποτελειώσουν τους επιζώντες και να τραυματίσουν όσους τυχόν κρύβονταν εκεί. Απτές αποδείξεις για τις δολοφονίες παιδιών στη Ν. Οσετία από τα γεωργιανά στρατεύματα είναι οι αφηγήσεις μαρτύρων που κατέγραψαν οι ρωσικές Αρχές καθώς και μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Αφηγήσεις μαρτύρων
Μια σοβαρότατη παράμετρος που ελάχιστα μέχρι στιγμής έχει φωτιστεί, είναι τι γίνεται με τους κατοίκους του Τσχινβάλι και ιδιαίτερα με τα παιδιά, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ζωντανούς–νεκρούς! Τα παιδιά εξαιτίας του πολέμου υπέστησαν μέγα σοκ, γεγονός που τους έχει προκαλέσει διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που περιλαμβάνει η έκθεση, η 14χρονη Ε. Γκουτσμάνοβα είδε την αγαπημένη της συμμαθήτρια να σκοτώνεται μπροστά της, ενώ ο έφηβος Α. Μπαμπίλοφ έχασε τη μάνα του και τη γιαγιά του στο Τσχινβάλι. Ο Σεριόζα Κατσμαζόφ, ηλικίας 12 ετών, άντεξε όλες τις δοκιμασίες, αλλά η μητέρα του δεν ήξερε τι να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως: «Τώρα θα μας πυροβολήσουν;». Η μητέρα της 12χρονης Ιζαμπέλα Τσχοβρέμποβα υποστηρίζει πως την κόρη της την πνίγουν μαύρες σκέψεις ενώ οι εφιάλτες της είναι σχεδόν καθημερινοί. Η Ντιάνα Ντζιόγεβα, 11 ετών, έχασε και την πίστη της στον Θεό, καθώς διαρκώς αναρωτιέται πώς «ο Υψιστος επέτρεψε να συμβεί αυτό», ενώ ο Ασλάν Βαβίλοφ ακούει τη φωνή της μητέρας του που έμεινε πίσω στο Τσχινβάλι.

Ψυχικό σοκ
Σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές στις ψυχές των παιδιών, το ρωσικό υπουργείο Παιδείας και Κοινωνικής Υποστήριξης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς έχει οργανώσει προγράμματα για την ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θεραπεία των παιδιών, μέσα στα σχολεία που δεν ισοπεδώθηκαν.

Η σκυτάλη στη ρωσόφωνη Κριμαία
Μετά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, τι; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα όσων πιστεύουν ότι ο ασκός του Αιόλου στον Καύκασο μόλις άνοιξε. Τη σκυτάλη πήρε την εβδομάδα που πέρασε η Ουκρανία, όπου κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός των Γιούλια Τιμοσένκο και Βίκτορ Γιούσενκο. Την κυβερνητική κρίση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν μέλη του τοπικού Κοινοβουλίου στη ρωσόφωνη ως επί το πλείστον χερσόνησο της Κριμαίας. Μάλιστα, 79 από τους 90 συνολικά βουλευτές ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη από το Κίεβο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα έχει έδρα τη Σεβαστούπολη, το λιμάνι στο νότιο άκρο της Ουκρανίας.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. θα πρέπει επί τέλους η κ Μπακογιάννη ή το ΓΕΕΘΑ τουλαχιστον να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την Δωρεά της Πυραυλακάτου Μπάτσης αλλα και αλλου εξοπλισμου στο καθεστως Σαακασβίλι.

    Η έντεχνη και μεθοδευμενη σιωπή γυρω απο το ζήτημα είναι εκωφαντική.

    αραγμενο στο Λιμανι του Ποτι πριν την βυθιση του απο τους ρωσους
    http://img150.imageshack.us/my.php?image=potigeorgiannavyzx8.jpg

    μαζι με άλλα πλοια βυθισμενο στο πατο τουΠΟΤΙ..
    http://img360.imageshack.us/img360/1906/23423bw1.png
    -------------------------------
    Ας δοθουν μερικες απαντησεις τουλαχιστον//
    1, Ποιος και γιατι αποφασίστηκε η Δωρεα?
    2. Ποια ηταν τα ωφέλη της Ελλάδας απο αυτη την σχέση?
    3. Με ποιο τρόπο βοήθησε αυτη η "δωρεα" τα γαιοπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας στον ενεργιακό τομεα και στο θεμα των αγωγων..

    Ποιος φερει την ευθύνη για αυτη την απόφαση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την άποψή μου η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να έχει ενεργό παρουσία στη Γεωργία.
    Η παρουσία μας έπρεπε να είναι εμφανής σε τομείς όπως ο εκδημοκρατισμός της Γεωργίας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας, ηγεωργική της ανάπτυξη και η παροχή κάθε είδους βοήθειας και υποστήριξης στους Έλληνες που κατοικούν στην Τσάλκα, στο Βατούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτής.
    Αντ' αυτού, στείλαμε μια πυραυλάκατο και αφήσαμε τους γεωργιανούς εθνικιστές να να αποτελειώσουν τους τελευταίους Έλληνες της Γεωργίας.
    Το ποιός φταίει, δεν θα τους ονοματίσω εγώ.
    Φταίνε εκείνοι που αποφάσισαν και εκείνοι που υπέγραψαν τις σχετικές αποφάσεις.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.