26/9/08

Ενδιαφέρον ΗΠΑ για άμεση λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Συνατηση με την Ντ. Μπακογιάννη πραγματοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Είχα μία φιλική και ουσιαστική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ράις. Μία συζήτηση, η οποία κάλυψε όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά και ευρύτερα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με την κ. Ράις, η οποία διήρκησε 40 λεπτά.
Τα θέματα που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν: το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως το πρόβλημα στη Γεωργία και γενικότερα η κατάσταση στον Καύκασο, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και το Μεσανατολικό.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι συζήτησαν «την πορεία των διαπραγματεύσεων για το σκοπιανό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επίσης θέματα τα οποία αφορούν Στη Μέση Ανατολή και την κρίση της Γεωργίας», προσθέτοντας:
«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω αναλυτικά στην Αμερικανίδα υπουργό το θέμα του Κυπριακού, για το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις - όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήρε συγκεκριμένη πρωτοβουλία- και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων και στη στήριξη του Ελληνοκύπριου ηγέτη».
Σε ερώτηση, πώς βλέπουν οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα η κ. Ράις τις συνομιλίες του Κυπριακού και την προτροπή του προέδρου Χριστόφια να ασκηθεί επιρροή προς την Άγκυρα για να υπάρξει νέο κλίμα στις συνομιλίες, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Η αίσθησή μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πολύ ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν. Αλλά, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλάω για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμένα η δουλειά μου είναι να εκθέσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις και αυτό έγινε με κάθε λεπτομέρεια».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι καινούριο από πλευράς Αμερικανών για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «υπάρχει ενθάρρυνση, η γνωστή ενθάρρυνση προς όλες τις μεριές να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, την οποία δήλωσε ξεκάθαρα η κ. Ράις ότι την υποστηρίζει».
Στη συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις ήταν παρόντες, από αμερικανικής πλευράς, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Ντάνιελ Φριντ, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το ζήτημα της ΠΓΔΜ και άλλοι συνεργάτες της κ. Ράις, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι πρέσβεις Μαλλιάς, Χαλαστάνης και Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος.
Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα η Κ. Ράις, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Ράις τόνισε: «Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Εάν η Κόντι (συμπτωματικά Κόντι λένε το σκυλί του Πούτιν) θέλει άμεση λύση και ζορίζεται για λόγους που αυτή ξέρει, εμείς να μην σκάμε κιόλας! Ας ζορίζετε!
    Να μην δίνουμε λύση…Να περνάνε χρόνια και να μαζεύουν καμία ντουζίνα veto
    να δούμε αν αλλάξουν πολιτική ή όχι…
    Αλλά με την θηλυπρεπή πολιτική μας τι να περιμένεις…
    Ο Μέγας Αλέξανδρος πριν εκστρατεύσει κατά των Περσών κατέβηκε μια βόλτα προς την Αθήνα, τους έδωσε μερικές στον πισινό και μετά πήγε…
    Νομίζω εμείς οι Μακεδόνες θα πρέπει να υπερασπίσουμε μόνοι μας τα δίκαιά μας…
    Να κάνουμε κανένα κόμμα δικό μας, πολυσυλλεκτικό να δει η Ντοράκλα και η παρέα της πόσα αυγά χωράει ο σάκος…
    Μας έχει πρήξει με τις ερωτοτροπίες της με την Κόντι και τους +++++ στον Μπούς…Έλεος πια!
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.