25/9/08

«Βολές» Τσάβες κατά των ΗΠΑ

Η λεκάνη του Ορινόκο είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου

Στενότερη οικονομική συνεργασία Βενεζουέλας και Κίνας με άξονα το πετρέλαιο
Πεκίνο
Εμπορικές συμφωνίες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων συνήψε η Βενεζουέλα με την Κίνα κατά την επίσκεψη του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έστρεψε, για άλλη μία φορά τα βέλη του κατά των ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες των δύο χωρών αφορούν την εξαγωγή πετρελαίου προς την Κίνα και άλλα ζητήματα του ενεργειακού τομέα. Η ροή του πετρελαίου προς την Κίνα θα τριπλασιαστεί από 330.000 βαρέλια την ημέρα στο ένα εκατομμύριο βαρέλια το 2012. Αυτό θα καταστήσει την Κίνα δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου από την Βενεζουέλα, πίσω από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα θα κατασκευάσει τάνκερ για τη Βενεζουέλα και θα εκμεταλλευτούν από κοινού τα πλούσια κοιτάσματα στην λεκάνη του Ορινόκο στη Βενεζουέλα. Κίνα και Βενεζουέλα συμφώνησαν επίσης και στο διπλασιασμό του κεφαλαίου σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο μέχρι του ύψους των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Την ώρα που ο κόσμος μπαίνει σε φάση ενεργειακής κρίσης, εμείς επενδύουμε», υπογράμμισε ο Ούγκο Τσάβες.
Όπως ακόμη έγινε γνωστό, η Βενεζουέλα θα εκτοξεύσει την 1η Νοεμβρίου με τη βοήθεια της Κίνας τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της, τον VENESAT-1, γνωστό και σαν «Σιμόν Μπολιβάρ».
Την ίδια ώρα πάντως, ο Ούγκο Τσάβες δήλωνε ότι η χώρα του απαιτεί σεβασμό από τις ΗΠΑ καθώς «δεν είμαστε πλέον η πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Σχολιάζοντας την ομιλία του Τζορτζ Μπους στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι «ο Μπους ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών ένιψε τας χείρας του ως αθώος ενώ είναι ένας από τους μεγάλους υπεύθυνους της τραγωδίας που ζει ο κόσμος» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ βυθίζονται, ένα εκατομμύριο Τιτανικοί βυθίζονται».
Η σοσιαλιστική ιδεολογία προστάτεψαν Κίνα και Βενεζουέλα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε ο Ούγκο Τσάβες την ώρα «της κατάρρευσης του παγκόσμιο καπιταλισμού».
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Ούγκο Τσάβες είναι η Ρωσία. Είναι η τρίτη επίσκεψη στη Μόσχα μέσα σε τρεις μήνες, την ώρα μάλιστα που η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Βενεζουέλας αναβαθμίζεται σημαντικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Pres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.