24/9/08

'Εντονη κριτική Μοράλες στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες -που αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση εντός της χώρας του εξ αιτίας των βίαιων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης στις προτάσεις του για την αναδιανομή του εθνικού πλούτου και την κατάρτιση νέου Συντάγματος-, άσκησε εκ νέου χθες έντονη κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στήριξη των αντιπάλων του που, όπως τόνισε, επιχειρούν να ενορχηστρώσουν πραξικόπημα εναντίον του.

Ο Μοράλες, σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, προχώρησε στην απέλαση του αμερικανού πρεσβευτή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τον ότι υποκίνησε τα βίαια επεισόδια κατά της κυβέρνησής του. Η κυβέρνηση Μπους χαρακτήρισε βαρύτατο σφάλμα την απέλαση και προέβη σε ανταπόδοση.

«Θα ήθελα να ακούσω τους εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απορρίπτουν αυτές τις πράξεις τρομοκρατίας», είπε ο Μοράλες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια ομιλία υψηλών τόνων εναντίον της «ιμπεριαλιστικής πολιτικής» της Ουάσινγκτον. «Αλλά ξέρετε, είναι σύμμαχοι, φυσικά δε θα τις καταδικάσουν ποτέ».

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην ίδια τη Βολιβία, περίπου 20.000 υποστηρικτές του Μοράλες -του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στην ιστορία της χώρας-, που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πορεία ως τη Σάντα Κρους διαδηλώνοντας εναντίον του κυβερνήτη της, Ρούμπεν Κόστας, ανακοίνωσαν χθες ότι την ανέστειλαν προσωρινά έως ότου υπάρξει κάποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης και των κυβερνητών των πλουσιότερων επαρχιών με την κεντρική κυβέρνηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.