19/9/08

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος

Απάντηση σε σχόλιο του ανώνυμου, με αφορμή την ανάρτηση: Διπλή προσέγγιση Ελλάδας με Κ. Ασία και Ρωσία

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
-Μικρή γεωγραφική έκταση
-Κρίσιμη γεωπολιτική θέση, όπου διαχρονικά τέμνονται τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων
-Σχετικά λίγο πληθυσμό, "ανάδελφο' κατά τη ρήση του κ. Σαρτζετάκη (που σημαίνει ότι δεν ανήκουμε σε μια ευρεία πληθυσμιακή ομάδα, όπως Λατίνοι, Σλαύοι, Άραβες κλπ και άρα δεν μπορούμε να ταυτίσουμε εύκολα μερικά από τα συμφέροντά μας με άλλους λαούς).
-Μεσαίου μεγέθους οικονομική και στρατιωτική δύναμη
-Υπερδύναμη στον τομέα της ιστορίας και του πολιτισμού.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, επί τη βάσει της αρχής, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε τη δυνατότητα, να ταυτίζεται απόλυτα με οποιαδήπτε μεγάλη δύναμη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Και αυτό γιατί οι μεγάλες δυνάμεις μπορεί να σε αδειάσουν όταν αυτό επιβάλουν τα συμφέροντά τους και τότε συμβαίνουν αυτά που λέμε εθνικές τραγωδίες, δηλαδή Μικρασιατική Καταστροφή, Κύπρος, Αιγαίο κλπ.
Και για να μην εκληφθεί ότι κατηγορούμε για άδειασμα μόνο την Αγγλία και την Αμερική, και η Ρωσία μας "άδειασε" το 1974, στην Κύπρο, όταν άφησε να εξελιχθεί η επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι θα ξεσπάσει ελληνοτουρκικός πόλεμος και θα κινδυνεύσει η συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να εξομοιώνουμε τα πράγματα, ασφαλώς και δεν είναι όλοι ίδιοι, αν και όλες οι μεγάλες δυνάμεις σε γενικές γραμμές κινούνται με βάση τη μια και αναλλοίωτη αρχή: τα δικά τους συμφέροντα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, λαμβανομένων πάντα υπ' όψιν των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που έχει λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πρέπει να έχει πάντα μια καλοσχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, την οποία να μπορεί να ασκεί με ευελιξία, αναλόγως των γεωπολιτικών συγκυριών χωρίς ιδιαίτερες πριτιμήσει ή αποκλεισμούς και πάντα με γνώμωνα το συμφέροντα της Ελλάδος και του Ελληνισμού.

Σάβας Καλεντερίδης

9 σχόλια:

  1. To 1974, δεν μας "άδειασε" καμμία Ρωσία αλλά η ΕΣΣΔ.
    Εξάλλου, κι αυτό το "άδειασμα" είναι σχετικό αφού η ΕΣΣΔ στον ΟΗΕ στήριξε τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις.
    Επίσης, κύριε Σάβα (ή Σάββα?) Καλεντερίδη, η πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΗΠΑ και Ρωσία που εμμέσως πλην σαφώς προτείνετε, εμένα μου θυμίζει επικίνδυνα τα ανάλογα φιλοαμερικανικά φληναφήματα που ακούγονται από το ΛΑΟΣ.
    Γιατί κ.Καλεντερίδη όποιος ΔΕΝ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την αποσταθεροποίηση που προκαλούν σε μία σειρά περιοχών του κόσμου, τότε σιωπηρά αλλά ουσιαστικά τις αποδέχεται και τις επικροτεί.

    Σας ερωτώ λοιπόν:
    Κατά τη γνώμη σας, οι υποχρεώσεις-δεσμεύσεις της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι υπεράνω των γεωπολιτικών συμφερόντων της;

    Δεν είναι πολιτικά αφελές αν όχι ύποπτο, να λέτε ότι πρέπει να τηρήσουμε ίσες αποστάσεις (με γνώμονα το 1974) τη στιγμή που τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα ταυτίζονται με τα ρωσικά, ενώ αντίθετα συγκρούονται στην ολότητά τους με τα αμερικανικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παρατήρησή σου είναι σωστή, μας άδειασε η ΕΣΣΔ και όχι η Ρωσία.
    Όσον αφορά το να τηρούμε ίσες αποστάσεις, καθόλου δεν υπονοώ αυτό.
    Η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
    Αυτό και να θέλουμε, δεν μπορούμε να το κριτικάρουμε αυτή τη στιγμή, γιατί είναι σαν να δικάζουμε την ιστορία.
    Το 1944-1949 επιχειρήθηκε να αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό η Ελλάδα και το πλήρωσε με τον εμφύλιο πόλεμο και πολύ αίμα. Οι πληγές και η κακοδαιμονία του εμφυλίου ορίζουν μέχρι σήμερα (αρνητικά) την τύχη της Ελλάδος.
    Πάντως, μετά από πολύ αίμα η Ελλάδα εντάχθηκε στο δυτικό στρατόπεδο και τώρα είμαστε εκεί.
    Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας να έχει φύγει από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
    Άρα, θεωρητικά, δεν μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα. Το ξανατονίζω, θεωρητικά.
    Επί τη βάσει της αρχής, όμως, η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ε.Ε., μας δημιουργεί υποχρεώσεις, που βλάπτουν σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Για παράδειγμα, το τρίπτυχο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Αγγλία είναι υπεύθυνο για την κατάντια της εξωτερικής μας πολιτικής στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ή για την ακρίβεια, ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τις σχέσεις μας με τις δυο αυτές χώρες και τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα.
    Το πως εννοώ την εξωτερική μας πολιτική, το αντιγράφω από την προηγούμενη απάντησή μου: Η Ελλάδα, λοιπόν, λαμβανομένων πάντα υπ' όψιν των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που έχει λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πρέπει να έχει πάντα μια καλοσχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, την οποία να μπορεί να ασκεί με ευελιξία, αναλόγως των γεωπολιτικών συγκυριών χωρίς ιδιαίτερες πριτιμήσει ή αποκλεισμούς και πάντα με γνώμωνα το συμφέροντα της Ελλάδος και του Ελληνισμού.
    Αγαπητέ ανώνυμε, λάθος εκτιμήσεις και λάθος συλλήψεις κάνουμε όλοι μας, κανένας δεν είναι κάτοχος της απόλυτης αλήθειας.
    Είναι σημαντικό, όμως, να μην έχουμε προκαταλήψεις στην εξωτερική πολιτική.
    Όσο για το ύποπτες κλπ, ειλικρινά, ρίχνεις το επίπεδο της συζήτησης.
    Φυσικά κανένας δεν δικαιούται να τον εκλαμβάνουν οι άλλοι μονίμως ως λευκή περιστερά, όμως δεν είναι σωστό πίσω από κάθε άποψη, έστω και λανθασμένη ή ατυχή, να ψάχνουμε να βρούμε ύποπτες σχέσεις και στοχεύσεις στους άλλους.
    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ.Καλεντερίδη,
    Το "πολιτικά αφελές αν όχι ύποπτο", δεν προκύπτει από κάποια σκοτεινή βούληση να "πέσει το επίπεδο" της συζήτησης αλλά από την επικίνδυνη συνάφεια που παρουσίαζε το άρθρο σας με αντίστοιχα άρθρα στελεχών του ΛΑΟΣ όπου εξωραίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση στον Καύκασο, μέσω της δήθεν επωφελούς για την Ελλάδα πολιτικής των ίσων αποστάσεων από το ρωσοαμερικανικό ανταγωνισμό.
    Αν δεν τα γνωρίζετε, ευχαρίστως να σας παραπέμψω σε τέτοια άρθρα που κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο, υπερασπίζονται την αμερικανική πολιτική από ακροδεξιά, δήθεν πατριωτική σκοπιά.
    Ως πρώην πράκτορας, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε άριστα το επικοινωνιακό μανιπιουλάρισμα που επιχειρείται εδώ και καιρό από ορισμένους υπέρ των ΗΠΑ και εξ ονόματος της "δεξιάς" ή της "αριστεράς" ή του "συμφέροντος της χώρας" και το πόσοι πολλοί άνθρωποι πέφτουν στις παγίδες αυτές.
    Τί να κάνουμε στην Ελλάδα ζούμε, η καθημερινότητά της μας έχει κάνει δικαίως καχύποπτους αν και ορισμένες φορές πέραν του δέοντος.
    Προσωπικά, εκείνο που δεν μου άρεσε στο άρθρο σας, είναι ότι μου έδωσε λαβές να το κατατάξω σε μία τέτοια κατηγορία, μολονότι το συμπέρασμά του (η τελευταία παράγραφος που μνημονεύετε και στην προς εμέ απάντησή σας) με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Εξίσου απόλυτα σύμφωνο με βρίσκει και το υπόλοιπο της απάντησης που μου δώσατε, γιατί και εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε επί του παρόντος να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα φύγει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Θα επιμείνω λοιπόν, ότι θα προτιμούσα να έβλεπα εξ αρχής στο άρθρο σας, την απάντηση που μου δώσατε, όπως ακριβώς τη διατυπώσατε, παρά το αρχικό κείμενο που δίδει λαβές για πονηρές σκέψεις, ακούσιες συγκρίσεις και παραλληλισμούς με ποταπά άτομα και πολιτικούς χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σαββα
    Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την δημιουργία του blog το οποίο πραγματικά είναι αρκετά ενδιαφέρον .

    Διαβάζοντας διαφορα από τα άρθρα του blog πιστεύω ότι έχεις προσφέρει αρκετά στη μαμά πατρίδα (κατά την δικη μου άποψη)

    όπως και το ότι έχεις αποκομίσει και κάποιες εμπειρίες καλές η κακές …από αυτό τον τόπο !!

    Δεν σου κρύβω σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο περί εξωτερικής πολίτικης, έχω τη άποψη ότι δεν υπάρχει .......εδώ και πολλά χρονιά καμία εθνική στρατηγική !!!

    θεωρώ ότι απλώς κάνουμε κάποιες σπασμωδικές κίνησης ..πχ αγωγούς , σκοπιανό ελληνοτουρκικά κλπ …..χωρίς κανένα σχεδιασμό απλώς όταν σκάνε προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε … ή να επιρρίψουμε ευθύνες σε ΝΑΤΟ ΗΠΑ κλπ

    μακάρι να κάνω λάθος αλλά θα ήθελα την δικιά σου άποψη επάνω στο θέμα ..

    διότι είναι πασιφανές ότι γνωρίζεις το βαθύ κράτος της Ελλάδας (κάλος η κακός )

    …δήλαδή με λιγα λογια υπάρχει κανίς σε αυτόν τον τόπο όπου να σκέπτεται τον Ελληνισμό και όχι την τσέπη του η τα εκάστοτε συμφέροντα των κέντρων εξουσίας ..

    ευχαριστώ Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 4:00 μμ, αν είχε διαβάσει το άρθρο μου, Μερικές Απλές Σκέψεις για την Κρίση στον Καύκασο, δεν θα συζητούσαμε τώρα γι' αυτό το θέμα.
    Πάντως, αν υπάρχει κάποια συνάφεια στο άρθρο μου με θέσεις που εκφράζουν στελέχη του ΛΑΟΣ, μην αρχίσουμε να πετροβολύμε ο ένας τον άλλο.
    Το ΛΑΟΣ είναι πολιτικό αποτέλεσμα, δεν είναι πηγή κακών.
    Η ελληνική κοινωνία έχει και τέτοια χαρακτηριστικά, τί να κάνουμε.
    Δε λέμε καλά που είναι στη βουλή και δεν είναι στους δρόμους, όπως άλλες ακροδεξιές, εθνικιστικές, ακροαριστερές ή αναρχικές ομάδες, χωρίς να εξομοιώνω ιδεολογικά ή αξιακά τους μέν με τους δε.
    Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε θέματα αρχής και καυστικοί ή αν θέλεις σκληροί σε θέματα πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας κ. Καλεντερίδη. Δεν είναι εύκολα και ρόδινα τα πράγματα με την Ρωσία και πάντοτε οι εύκολοι ενθουσιασμοί φέρνουν φριχτές απογοητεύσεις. Ποτέ δεν ήταν εύκολα. Συλλογικά στην Ελλάδα υπάρχει μια ευκολία να βγάζουμε είτε θετικές είτε αρνητικές απόψεις για τους ξένους. Όπως και υπάρχει μια ευκολία να φορτώνουμε τα δικά μας λάθη στους ξένους. Δεν υπάρχει περίπτωση κανείς ξένος να μας σώσει. Και σίγουρα δεν είναι όλα μαύρα ή όλα άσπρα ποτέ. Στο πρώτο μου σχόλιο που ελπίζω να ήταν αφορμή για το παρόν δικό σας, η αναφορά μου γινόταν σε σχέση με την Ρωσία για την ζωτική ανάγκη που έχει ο ελληνισμός για την περίφημη οικονομική «ενδοχώρα» που την στερήθηκε για πολλές δεκαετίες. Στην Ρωσία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη (γιατί η Ρωσία είναι Ευρώπη) η δύναμη του ελληνισμού ποτέ δεν ήταν η «αιματολογική» συγγένεια με τους διάφορους λαούς της, αλλά η πρόταση ζωής που έδωσε όλους αυτούς τους αιώνες στους λαούς αυτούς είτε με την δημοκρατία είτε με τον χριστιανισμό που διαδόθηκε μέσα απ’ την Ελληνική γλώσσα είτε με τον ανθρωπισμό, που ξεκίνησε από εδώ και όχι από την Δυτική Ευρώπη, και τόσα άλλα. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι μια δικαιολογία για να απαιτήσω από κάποιους άλλους (Ρώσους, Γάλλους, Γερμανούς, Αμερικανούς κ.τ.λ.) να αγωνιστούν τον δικό μου αγώνα. Αλλά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξω στους υπόλοιπους που αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό τον πολιτισμό ότι υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από την μιζέρια της «μικρής πλην τίμιας Ελλάδας». Αλλά πάνω απ’ όλα να δουν οι επόμενες γενιές ότι έχει βαθιά θεμέλια αυτό που άφησαν οι προηγούμενες γενιές που εμείς (και εγώ μαζί με όλους τους άλλους) θέλουμε να το βλέπουμε ερείπιο και μπορούν να χτίσουν πάνω σ’ αυτά τα γερά θεμέλια νέα παλάτια. Η πρόκληση είναι για εμάς αλλά και γι’ αυτούς που έρχονται. Επαναλαμβάνω λοιπόν τα πλούτη είναι εκεί και εμείς ήμαστε οι έλληνες έμποροι που θα τα μεταφέρουμε στον κόσμο, όχι με μια νέα αποικιοκρατία, όπως κάποιοι άλλοι ονειρεύονται, αλλά με τον τρόπο τον Ελληνικό που διδαχτήκαμε αιώνες τώρα με την τριβή μας με όλους αυτούς τους λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 6:05
    ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα στο τελευταίο σου σημείωμα είναι καταπληκτικός, χωρίς υπερβολή.
    Μπράβο σου.
    Αν θέλεις μια φορά πέρνα από το βιβλιοπωλείο να συζητήσουμε πάνω σε αυτό θέμα.
    Έχω και γω κάποιες σκέψεις.
    Αν πάλι έχεις κάποιο άρθρο για το θέμα και αν δεν έχεις θα έλεγα να γράψεις, να το αναρτήσουμε.

    Τάσο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το σχόλιό σου. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός δεν έχουμε όραμα. Όταν δεν έχεις εθνικό ή άλλο όραμα, δεν μπορείς να έχεις εθνική στρατηγική. Όντως, πολλές φορές αγόμεθα και φερόμεθα.
    Τώρα, όσον αφορά τους πολιτικούς και όλο το σύστημα που συλλαμβάνει, σχεδιάζει και υλοποιεί την ελληνική εξωτερική πολιτική, είναι κι αυτό μέρος του όλου πολιτικού συστήματος.
    Η διαφθορά είναι η κορυφή του παγόβουνου.
    Οι συνθήκες και τα στοιχεία που γεννούν τη διαφθορά έχουν σημασία.
    Τί να κάνουμε, αυτούς έχουμε, με αυτούς πορευόμαστε και προσπαθούμε με την ενεργό συμμετοχή να αλλάξουμε τον κόσμο και την Ελλάδα.
    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. [... και η Ρωσία μας "άδειασε" το 1974, στην Κύπρο, όταν άφησε να εξελιχθεί η επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο ....]

    δηλαδη περίμενε κανενας η Ρωσία οντας τοτε Κομμουνιστική και στην Ελλαδα εχοντας μια ακροδεξιά κυβερνηση , υποτελη στους Αμερικανους ,.. να επέμβει για να σώσει ποιον και τι ? ( απο την πλευρα της Σοβιετικής Ρωσιας εννοω..)

    Πραγματικά η πολιτικη των ισων αποστασεων δεν σημαινει παντα ουδετερότητα ουτε νηφαλιότητα ..

    Δεν χρειάζεται να ωραιοποιουμε την σημερινη κατασταση στην Ρωσία. αλλα αππτελέι σήμερα την μονη δυναμη που μπορει να περιστείλει τον παραλογισμό και την έπαρση των Αμερικανών, να φέρει την ισσοροπια . Και ο Πουτιν οπως και σήμερα ο Μεντβεντεβ, εχουν δειξει δειγματα γραφής , ότι επιθυμουν να τους σέβονται και ότι δεν εποθυμουν να επιβάλουν την γνβμη τους σε άλλους και να καταπατησουν τα συμφεροντα αλλων κρατων..

    Σε αυτη την δεδομενη στιγμη νομιζω ειναι προς ωφελος η υποστηριξη της Ρωσικής πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν λέω πουθενά ότι η Ρωσία ή ΕΣΣΔ μπορούσε να επέμβει. Ίσως το "άδειασε" να είναι υπερβολή. Απλά η Ρωσία ήξερε, παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις τουρκικών στρατευμάτων, παρακολουθούσε τις προδοτικές κινήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, που θα οδηγούσαν στην εισβολή και δεν έκανε αυτά που ενδεχομένως μπορούσε να κάνει. Δηλαδή να ενημερώσει τον Μακάριο ή μέσω διαρροών να αποκαλύψει αυτά που κυοφορούνταν για την εισβολή στην Κύπρο. Δεν το έκανε επειδή περίμενε έναν Ε/Τ πόλεμο που την βόλευε.
    Επίσης, άλλη μια επιλογή της Ρωσίας που, εξ αντικειμένου, στράφηκε εναντίον του ελληνισμού, ήταν η ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας και η στήριξη του βουλγαρικού εθνικισμού.
    Δεν κατηγορώ με αυτό τη Ρωσία.
    Όλα αυτά δεν τα έκανε για να βλάψει την Ελλάδα. Απλά αυτό επέβαλαν οι σχεδιασμοί της.
    Τέλος, σε ότι αφορά τα σημερινά, συμφωνώ με την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς.
    Με απλούς υπολογισμούς μπορούμε να πούμε ότι μπορεί πολύ εύκολα να πενταπλασιαστεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, να αυξηθούν οι εξαγωγές μας, να δραστηριοποιηθούν εκεί οι Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες και ίσως να έλθει κάποια στιγμή ο καιρός να δουλέψουμε πρώτα εμείς και μετά με τους Ρώσους ή όποιους άλλους, για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.
    Δεν πρέπει όμως να παρασυρθούμε και να υπερεκτιμήσουμε το ομόδοξο με τους Ρώσους.
    Απλά, να διδαχτούμε από τα θετικά και αρνητικά παραδείγματα της ιστορίας και να αποφασίσουν ανάλογα εκείνοι που έχουν την ευθύνη να αποφασίζουν.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.