5/9/08

Πρακτική διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό από την Άγκυρα

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση του πολύ καλού strategy-geopolitics, που σχετίζεται με την πολύ συνεπή πολιτική της Τουρκίας για την ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο, με βάση το πρωτόκολλο πολιτικής εθνικής ασφάλειας, στο οποίο αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας άρθρο.
Αφού σημειώσουμε ότι η επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται απαρέγκλιτα και από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι στην εξωτερική πολιτική όταν δεν διεκδικείς, καλείσαι να παραχωρήσεις, υπενθυμίζουμε στους ανγνώστες μας πόσο λάθος ήταν η -κατά τα άλλα σε γενικές γραμμές σωστή- εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, που συνοψιζόταν στο καταστροφικό "δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα".
Τώρα, μετά από μια αλυσίδα λαθών της ελληνικής εξωτερικής πολιτκής, έρχονται οι Τούρκοι, στην πρεσβεία τους στην Αθήνα, με έναν τρόπο που δεν έχει καμμία σχέση με τα διπλωματικά ειωθώτα, και εκφράζουν έμπρακτα τις διεκδικήσεις του για το μισό Αιγαίο.
Εμείς θα περιμένουμε, πάντως, κάποια στιγμή να μάθουμε από τα παθήματά μας, γι' αυτό άλλωστε συνεχίζουμε την πολιτική δουλειά και την ενημέρωση μέσω του ιστολογίου μας.
Σάββας Καλεντερίδης

Ακολουθεί το κείμενο του strategy-geopolitics
Με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας πέρα από τον 25ο μεσημβρινό, τη νοητή γραμμή η οποία τέμνει το Αιγαίο στη μέση (σ.σ. σχετικός χάρτης υπάρχει αναρτημένος στη τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα), απαντά η Αγκυρα στα ελληνικά διαβήματα για την προώθηση λαθρομεταναστών από τουρκικές ακταιωρούς έξω από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Eλεύθερου Τύπου" οι διαμαρτυρίες της ελληνικής διπλωματίας προχθές αργά το απόγευμα απορρίφθηκαν σχεδόν ως ανυπόστατες με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για ελληνικά χωρικά ύδατα (παρόλο που το συμβάν έγινε ακριβώς στον 39ο παράλληλο).
Χθες στις 7.30 εντοπίστηκε και δεύτερη τουρκική ακταιωρός να μεταφέρει λαθρομετανάστες περίπου στην ίδια περιοχή και μετά από παρέμβαση του Λιμενικού αποφεύχθηκε δυσάρεστη συνέχεια. Η ελληνική διπλωματία επρόκειτο να προχωρήσει και σε δεύτερο διάβημα χθες, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να λάβει απολογητική απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Στον τουρκικό Τύπο χθες δεν υπήρχαν αναφορές στην ένταση που δημιουργήθηκε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα κυρίως γιατί, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, «αυτά είναι πια περιστατικά ρουτίνας». Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μπαράζ καταγγελιών από την Αγκυρα για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.