27/8/08

H Πολεμική Αεροπορία στη "Red Flag" - νέα συνεκπαίδευση με την Ισραηλινή Αεροπορία!


Σύμφωνα με το καλό ρεπορτάζ του Λ. Δημάκα από τα "Nέα", 5 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη και πιο ρεαλιστική αεροπορική άσκηση στον κόσμο, τη γνωστή «Red Flag», που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Νωρίτερα- εκτός του Σεπτεμβρίου- μεγάλος αριθμός ελληνικών μαχητικών διαφόρων τύπων θα εκπαιδευτεί στον εναέριο ανεφοδιασμό από ισραηλινά «ιπτάμενα τάνκερ». Η συνεκπαίδευση αυτού του είδους, που σύμφωνα με Έλληνες επιτελείς είναι αναγκαία για τους πιλότους μας «προκειμένου να έχουν ενεργό συμμετοχή σε συμμαχικές δραστηριότητες», ήταν περιορισμένη στην κύρια φάση της άσκησης που διήρκεσε από τις 28 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου, στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τότε οι δραστηριότητες είχαν επικεντρωθεί σε αποστολές βομβαρδισμού των ισραηλινών F-16 και F-15 στο πεδίο βολής της Κρανέας, σε έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) και σε εναέριες μάχες με ελληνικά αεροσκάφη.
Ανεξαρτήτως αυτού, στον απολογισμό της άσκησης- που έγινε πρόσφατα στο Ισραήλ παρουσία και Ελλήνων αξιωματικών - οι Ισραηλινοί είπαν ότι έμειναν ευχαριστημένοι από τη συνεργασία και, κατά το ΓΕΑ, εντυπωσιασμένοι από τις τακτικές των Ελλήνων πιλότων. Στον τομέα του εναέριου ανεφοδιασμού οι Έλληνες πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται επιχειρησιακά σταδιακά από το 1999-2000 με εντεινόμενο ρυθμό σε αεροσκάφη F-16 και Μirage-2000. Ωστόσο, οι νέες αποστολές των ταχυκίνητων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝRF) επιβάλλουν, σύμφωνα με επιτελείς, την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευμένων πιλότων. Τα ισραηλινά «ιπτάμενα τάνκερ» δεν θα πληρωθούν, αφού αυτό αποτελεί μέρος της άσκησης. Με εναέριο ανεφοδιασμό από αεροσκάφη των ΗΠΑ θα μεταβούν τα 5 ελληνικά F-16 νέου τύπου στη Νεβάδα προκειμένου να συμμετάσχουν την άσκηση «Red Flag» που αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου. Η βάση Νellis στη Νεβάδα είναι γιγαντιαία και για τις αερομαχίες και τις εκτοξεύσεις βλημάτων έχει δεσμευθεί εναέριος χώρος που καλύπτει έκταση ίση με τη μισή Ελβετία. «Οι ασκήσεις είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές», λένε επιτελείς. Περιλαμβάνουν αποφυγή βλημάτων, βολές, ηλεκτρονική τύφλωση, σύνθετες εναέριες μάχες με συμμετοχή 200 και πλέον εναέριων μέσων από πολλές χώρες.

Αναδημοσίευση από το http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Πολύ θα ήθελα να διαβάσω μετά το πέρας της άσκησης την κριτική των Αμερικάνων σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων πιλότων.
    Πολλά λέγονται για τους Έλληνες πιλότους που και τα μισά να είναι αλήθεια είναι πολύ ενθαρυντικό.

    Σπύρος Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.