4/8/08

«Αυτοκέφαλη η Ουκρανία αργά ή γρήγορα»


Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Ρωσίας Αλέξιος

Λίγες μέρες μετά την ιστορική του επίσκεψη στο Κίεβο, όπου αποφεύχθηκε η ρήξη με τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Η Μητέρα Εκκλησία θέλει την επανένωση των Εκκλησιών που έχουν διασπασθεί στην Ουκρανία, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Οταν επανενωθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία εκεί, θα γίνει ανεξάρτητη η εκκλησία της, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, αυτός ο απογαλακτισμός. Η Κωνσταντινούπολη έχει το κανονικό δικαίωμα να παραχωρεί τα αυτοκέφαλα. Η Μόσχα ας κάνει και εκείνη κάποια θυσία, όπως έχει κάνει κατ' επανάληψη η Κωνσταντινούπολη».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, καθώς ο πατριάρχης Μόσχας όχι μόνο παρέστη στις εκδηλώσεις -παρά τις φημολογίες περί του αντιθέτου- αλλά πολλές φορές εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γιατί πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη, η οποία σφραγίσθηκε με λαμπρό συλλείτουργο, αλλά και την ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ των δύο πατριαρχών.

Ο Βαρθολομαίος φαίνεται ότι κατάφερε να αντιστρέψει το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που είχε επικρατήσει πριν από τις εκδηλώσεις, σε τέτοιο βαθμό ώστε τελικά ο πατριάρχης Μόσχας αναμένεται να παραστεί ακόμη και στην Πανορθόδοξη Σύνοδο των Προκαθημένων των Εκκλησιών, που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Φανάρι.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις μετέωροι μένουν οι προκαθήμενοι των ελληνοφώνων Εκκλησιών. Οι πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος και Ιεροσολύμων Θεόφιλος, που δεν πήγαν στο Κίεβο, γιατί προφανώς υπέκυψαν στις πιέσεις των Ρώσων, προφασιζόμενοι είτε ασθένεια, είτε απουσία σε άλλο ταξίδι, ή ακόμη και το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, όπως έγινε με τον αρχιεπίσκοπο της Μεγαλονήσου Χρυσόστομο.

Αντίθετα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει «ανεβάσει τις μετοχές του» απέναντι στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αφού, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έβλεπε με καλό μάτι τη συμμετοχή του στο πλευρό του οικουμενικού Πατριάρχη, ο Ιερώνυμος πήγε και μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο πλαισίωσαν τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο.


ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Αναδημοσίευση από το www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.