27/8/08

Που κι νουνίζ' όντες κάθεται, θαμάεται όντες σκούται*

"Όποιος δεν σκέφτεται και δεν αξιολογεί ορθά όταν ενεργεί και πράττει, όταν έρθει η ώρα, βρίσκεται προ οδυνηρών εκπλήξεων".

του Σάββα Καλεντερίδη
Αυτό μας διδάσκει μια ποντιακή παροιμία, η οποία, παρ' ότι αφορά την κοινωνική ζωή, έχει πλήρη εφαρμογή και στην πολιτική και συγκεκριμένα στην εξωτερική πολιτική.
Όταν στις αρχές του χρόνου μερικοί άφρονες γραφειοκράτες και πολιτικοί των ΗΠΑ παρέσυραν την Ουάσιγκτον και αυτή με τη σειρά της το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και μερικές χώρες παρίες να προβούν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, κίνηση που δυστυχώς επικρότησαν και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, υπήρχαν ψύχραιμοι παρατηρητές που έλεγαν ότι με την κίνηση αυτή η "πολιτισμένη" Δύση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, κάτι που είχε δρομολογηθεί από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Ένας από εκείνους που ζητούσε από τη Δύση να μην προβεί σε αυτή την άφρονα κίνηση, ήταν και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σήμερα, ανεξάρτητα με το τί ακριβώς παίζεται με την κρίση στον Καύκασο, που ξεκίνησε μια μια, μέχρι στιγμής ανεξήγητη με βάση την κοινή λογική, άγρια επίθεση του Σαακασβίλι και του στρατού του εναντίον αμάχων και αθώων πολιτών στην πόλη Τσινβάλι, έρχεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ, με συνέντευξή του στους Financial Times, και ξαναθυμίζει την ποντιακή παροιμία στη Δύση, λέγοντας επί λέξει τα εξής:
«Δεν ήταν μια κίνηση που κάναμε ελαφρά τη καρδία, ή χωρίς να εξετάσουμε πλήρως τις συνέπειες. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, δυτικές χώρες έσπευσαν να αναγνωρίσουν την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία. Υποστηρίζαμε με συνέπεια ότι θα ήταν αδύνατον, μετά από αυτό, να πούμε στους Αμπχάζιους και τους Οσετίνους (και σε δεκάδες ακόμη εθνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο) ότι αυτό που είναι σωστό για τους Αλβανούς του Κοσόβου δεν είναι σωστό για αυτούς. Στις διεθνείς σχέσεις, δεν μπορείς να τηρείς έναν κανόνα για κάποιους και έναν άλλο για κάποιους άλλους».
Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και στην αιτία που, κατά την άποψή του, προκέλεσε την κρίση είπε:
«Μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τέτοιο ρίσκο. Πίστευε ότι η Ρωσία θα στεκόταν άπραγη ενώ εξαπέλυε επίθεση εναντίον της κοιμωμένης πόλης Τσχινβάλι, δολοφονώντας εκατοντάδες άμαχους, στην πλειοψηφία τους Ρώσους πολίτες;»
Παρότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία ισοπέδωσε το Γκρόζνι, όταν οι Τσετσένοι αυτονομιστές ζήτησαν και εκείνοι την ανεξαρτησία τους (άσχετα με το ποιός και γιατί τους υποκινούσε), η Δύση σήμερα φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία σε επίπεδο λογικών επιχειρημάτων και να πείσει τη δυτική κοινή γνώμη (θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν εκείνα τα ΜΜΕ που χειραγωγούν την κοινή γνώμη).
Εν τω μεταξύ, η ένταση εξαπλώνεται από την Οσετία στον Εύξεινο Πόντο, στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Μεσόγειο και πάει λέγοντας.
Τέλος, σε ότι μας αφορά, ένα είναι σίγουρο: Χρειάζεται επαγρύπνηση και ίσως αναθεώρηση το δόγμα της χώρας μας να αφήνουμε τα κρίσιμα προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής να πορεύονται μόνα τους στο χρόνο και την ιστορία. Με την άφρονα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και το λάδι στη φωτιά της ανεξαρτησίας της Οσετίας και της Αμπχαζίας, αλλάζουν οι παράμετροι στην Κύπρο, τη Θράκη και αλλού. Απαιτείται επισταμένη μελέτη των νέων παραμέτρων και επαγρύπνηση. Για να μην αναγκαστούμε να θυμηθούμε το "Που κι νουνίζ' όντες κάθεται, θαμάεται όντες σκούται"*

*Ποντιακή παροιμία

3 σχόλια:

  1. Σοφά λόγια και συμβουλές κ.Καλεντερίδη αλλα δυστηχώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κοσμοπολίτικο,νεοταξικό,διεφθαρμένο και ανίκανο καθεστώς της Ελλάδας που κυριαρχεί απο εποχής Σημίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επαγρύπνηση από ποιον; από τον λαουτζίκο που πληρώνει πάντα ή την (ανύπαρκτη) πολιτική ηγεσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά τογρία καλατσεβς, πούλιμ Σάββα. ( πολύ σωστά τά λές, άξιο τέκνο του Πόντου, Σάββα). Δεδομένου του ερασιτεχνισμού καί της εξαγορασημότητας του διπλωματικού μας προσωπικού,(1955, 1959-60, 1965, 1967, 1974, 1996, 1999, 2004) πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, μήπως αληθωρίζοντας στόν κόνωπα του Σκοπιανού, μας ταϊσουν την κάμηλο, της Διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την μετατροπή της Ελληνικής πλειοψηφίας του 80%, δε μειοψηφία του 33,3%, σε παραπομπή των διενέξεων γιά επίλυση στήν κρίση τριών ισόβιων καί ανεξέλεγκτων δικαστών, στήν κατάργηση της Εθνικης Φρουράς, στήν παρουσία ξένων "εγγυητών" στρατών χωρίς βέβαια αποχώρηση του Τουρκικού κλπ, κλπ διότι αυτά προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, καί διότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση διεξάγεται από τους κατ εξοχήν υποστηρικτές του,το δίδυμο Ταλαάτ-Χριστόφια.Αν περασει η λύση τους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκληθεί κρίση στό νησί καί στήν Ελλάδα.
    Καί όποιος διάβασε λίγο ιστορία γνωρίζει τις μακροχρονίως καταστροφικές συνέπειες αυτών των κρίσεων..Σάββα, βασιζόμαστε καί σε σένα γιά μιά σφαιρική παρακολούθηση του θέματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.