20/8/08

Δίδυμα: Μια σύγχρονη αγγλική αποικία στην Ιωνία



του Σάββα Καλεντερίδη

Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί κατά καιρούς στην Τουρκία για το εύρος και την έκταση των σπιτιών και των οικοπέδων ή αγροτοτεμαχίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή ξένων υπηκόων ή εταιρειών ξένων συμφερόντων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Πολλές φορές το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα οι εθνικιστικοί κύκλοι, ενώ αρκετές φορές ανέδειξε το θέμα και ο θανών Μπουλέντ Ετζεβίτ, όπως και η γυναίκα του Ραχσάν Ετζεβίτ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κύκλων αυτών υπάρχει σχέδιο για αγορά μεγάλων ακτάσεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων παραγόντων και χωρών. Για παράδειγμα έχει γραφτεί στον τύπο ότι εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή της Ούρφα (αρχαία Έδεσσα), Σύριοι έχουν αγοράσει χιλιάδες αγροτεμάχια στην περιοχή της Αλεξανδρέτας, Γερμανοί ακίνητα και σπίτια στην πόλη της Αλάνιας και στην Αττάλεια, Άγγλοι ακίνητα στα παράλια της Ιωνίας, Έλληνες στα παράλια της Ιωνίας - Αιολίδας και την Κωνσταντινούπολη κλπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, η περιοχή που αναλογικά έχει τους περισσότερους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Τουρκία είναι η κωμόπολη των Διδύμων (Didim), που βρίσκεται απέναντι και νότια από τη Σάμο, δίπλα στο αρχαίο ναό των διδύμων Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, εξ ού και η ονομασία. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω ναό λειτουργούσε ένα από τα σημαντικότερα μαντεία κατά την αρχαιότητα, ενώ μέχρι το 1923 στην περιοχή γύρω από το αρχαίο ναό υπήρχε ο οικισμός Γέροντας, με ακμαία ελληνική κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αγοράζουν κατοικίες και να εγκαθίστανται μόνιμα Άγγλοι υπήκοοι, κυρίως συνταξιούχοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην πόλη έχουν εγκατασταθεί 10.000 Άγγλοι, με αποτέλεσμα τα Δίδυμα να έχουν το χαρακτήρα μιας μεικτής τουρκοαγγλικής πόλης, αν όχι μιας σύγχρονης αγγλικής αποικίας στης ακτές της Ιωνίας. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για συμμετοχή των Άγγλων κατοίκων της ιωνικής κωμόπολης στη διοίκηση του δήμου.
Στην κατεύθυνση αυτή εστιάζονται μάλιστα οι προσπάθειες του προξένου της Αγγλίας στη Σμύρνη William Buttigieg , αλλά και του δημάρχου των Διδύμων Mümin Kamacı.
Πρόσφατα επισκέφθηκαν τα Δίδυμα η υπεύθυνη της αγγλικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τις προξενικές αρχές Susan Wilson, ο πρόξενος της Αγγλίας στη Σμύρνη William Buttigieg και πραγματοποίησαν σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Mümin Kamacı και εκπρόσωποι της αγγλικής κοινότητας των Διδύμων. Στή σύσκεψη οι Άγγλοι κάτοικοι των Διδύμων ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε την αγγλική πλευρά να υποστηρίξει την ίδρυση ενός κολεγίου στα Δίδυμα που θα παρέχει εκπαίδευση στα αγγλικά, στο οποίο να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των Άγγλων, αλλά και των Τούρκων κατοίκων της πόλης.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν αναρωτιέται κανείς μήπως γίνεται κάτι, μήπως ήδη έχει αρχίσει να παίζεται με διαφορετικούς όρους το παιχνίδι και δεν το έχουμε καταλάβει εμείς οι Έλληνες;

Πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9680203.asp?gid=229&sz=88958

10 σχόλια:

  1. Εύλογο το ερώτημα σου στο τέλος Σάββα.
    Ποια είναι η γνώμη σου;
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oxi mipos ? adelfe....:)

    afto pou den katafere o xitler na kanei... to kanane simera ta mme me tous evraioys politikous mas...oxi mono mas agorazoune me taxitatous ri8mous, ma, mas poulane me taxis ri8mous...

    iparxi lisi sto provlima afto..

    ''otan enas polema gia mia idea , aftos polema...
    ma ootan oloi eno8oun gia mia, tote genate kai i eirhnh.''

    ma i simerini paidia kai tilekatef8insi twn mialwn...

    mas mazopoiise os antipala stratopaida....

    kai to pio aorato sxedio twn ebraiwn pezete dia tis ekklisias(????) prota kai meta me to psevdokratos tis voulis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιάσιε καλημέρα,
    δεν λέγονται όλα σε περιβάλλον διαδικτύου. Αν θέλεις έλα να τα πούμε από κοντά.
    Βασιλιά του δάσους, καλημέρα.
    Πως πάει, ακούς το θρόισμα της οξιάς και του έλατου;
    Όσον αφορά το σχόλιό σου, θα έλεγα να κρατήσουμε τους σχολιασμούς μας σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.
    Το ιστολόγιο είναι ενημερωτικό για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ασφαλώς θα πρέπει να ανταλλάσσονται απόψεις, είναι κάτι που το έχουμε όλοι μας ανάγκη, όμως να μην καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς και χάνουμε την ουσία.
    φιλίκά
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές φορές πιστέυω πως ο κ.Μητσοτάκης ήτανε χρόνια μπροστά , ήτανε πολιτικός με όλη την σημασία της λέξεως.
    Το λέω αυτό γιατί αν δεν με απατάει η μνήμη μου , επι κυβερνήσεως του πρότεινε την πώληση νησιδων και βραχονησίδων προς ξένους ,υπο ελληνικό πάντα καθεστώς και με προφυλάξεις επι της κυριότητας για ευνόητους λόγους.

    Το παιχνίδι αλλάζει όσο υπάρχουν έξυπνες ιδέες , είναι μια επιστήμη η διπλωματία , η πολιτική, θέλει φαντασία και διορατικότητα.

    Μην νομίζει κανένας πως μπορεί να πάει και να αγοράσει τα σπίτια των Άγγλων , φυσικά και οι πωλήσεις έχουνε όρους που δεσμεύουν τους ιδιοκτήτες και δεν θίγουν μελλοντικά την κυριαρχία των περιοχών σε βάρος της Τουρκίας.

    Δεν χωράει σε ένα σχόλιο η ανάλυση του θέματος , πάντως σημασία έχει οι κινήσεις αυτές μόνο κέρδος φέρνουν στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γιατί αναρωτιόμαστε τι γίνεται στην τουρκία όταν το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας?

    πόσο δύσκολο είναι να χτιστούν προκατασκευασμένα νησάκια πάνω σε όλες τις βραχονησίδες? μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα!

    σε πόσα ελληνικά νησιά δεν έχουν ολόκληρα χωριά γερμανοί και σουηδοί. στη βόρειο ελλάδα η μισή χαλκιδική ανήκει σε βαλκάνιους και γερμανούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρία
    ασφαλώς και υπάρχουν ομοιότητες, αλλά δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις, ούτε είναι ίδια περίπτωση Ελλάδα και Τουρκία.
    Στην Τουρκία επικρατεί μια φοβία-αμφιβολία ανάμεσα στους σημερινούς της κατοίκους σε σχέση με την ιδιοκτησία της ίδιας της χώρας τους.
    Γι' αυτό η υπερβολική παρουσία της σημαίας και των άλλων συμβόλων παντού, γι' αυτό η ξενοφοβία, γι' αυτό η πολιτική της Τουρκίας να ξεριζώσει και τον τελευταίο Έλληνα από την Τουρκία. Για να μην υπάρχει ελληνική ιδιοκτησία, που είναι πρότερη αυτής των Τούρκων και άρα διαφορετικής βαρύτητας και ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα πάντα με την τουρκική λογική.
    Για το λόγο αυτό έχει τη δική του σημασία και απαιτεί ιδιαίτερη αξιολόγηση το θέμα της παρουσίας των ξένων και των ξένων ιδιοκτησιών στην Τουρκία.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η Κρήτη έχει αρχίσει να πουλιέται σε ξένους, αλλά νομίζω ότι η αγορά σπιτιών κυρίως σε εγκαταλελειμμένα χωριά από μεμονωμένους ξένους και δη συνταξιούχους είναι πράγμα διαφορετικό. Η μαζική αυτή πώληση μεγάλων εκτάσεων σε ξένα συμφέροντα μάς έχει προβληματίσει. Αντιθέτως, το γεγονός ότι κάποιοι Βορειοευρωπαίοι αγόρασαν σπίτια και ξανάδωσαν ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά, όχι. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό πράγμα, άσχετο με το πρώτο. Ίσως κάνω και λάθος, δεν ξέρω.

    @ goim

    Είδα την ιστοσελίδα σου. Ενδιαφέρουσα, πολύ ενδιαφέρουσα. Ανάλογη της απασχόλησης που δίνεις στο προφίλ (penis) :-)

    @ trantellinas


    Όντως επί πρωθυπουργίας έγινε αυτή η πρόταση από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Η αντιπολίτευση διέρρηξε τα ιμάτιά της, για να επαναλάβει, όμως κι αυτή την ίδια πρόταση όταν έγινε κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, ο Μητσοτάκης ήταν χρόνια μπροστά, αφού ήταν και ο αρχιτέκτων του ξεπουλήματος του ονόματος της Μακεδονίας. Μονάχα που δεν πρόβλεψε σωστά, το πράγμα δεν ξεχάστηκε σε δέκα χρόνια και τώρα το βρίσκουμε μπροστά του με συνεχιστή της οικογενειακής παραδόσεως την κόρη του.

    Η διπλωματία δεν είναι επιστήμη, διαφορετικά θα διδασκόταν. Πολιτική είναι και η διπλωματία και, ως γνωστόν, η πολιτική είναι τέχνη πρακτική που απαιτεί πείρα, γνώσεις και ταλέντο.

    Δεν ξέρω τι γίνεται στην Τουρκία, εδώ πάντως αγοράζουν σπίτια χωρίς όρους και δεσμεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nativist και λοιποί φίλοι
    Οι αγοραπωλησίες ακινήτων και αγροτεμαχίων από ξένους υπηκόους και εταιρείες σε Κρήτη, νησιά, Μακεδονία και Θράκη δεν γίνονται ανεξέλεγκτα. Με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα, οι αγοραπωλησίες υπόκεινται στην έγκριση του υπουργείου εθνικής αμύνης. Φυσικά υπάρχουν παραθυράκια, αλλά, όταν οι παραβάτες αποκαλυφούν, υφίστανται τις συνέπειες, που είναι ποινικές.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. nativist
    Φίλε μου διδάσκονται σαν επιστήμες κάνε μία έρευνα στο internet και θα το διαπιστώσεις... σε ιδιαίτερα ιδρύματα...

    Ο Μητσοτάκης ήτανε αυτός που πρότεινε αυτό που εσύ και δυστυχώς και εγώ έχουμε δεχτεί...το FYROM.
    Δυστυχώς πιστεύω ότι έπεσε όπως πέφτει καθε ένας που πάει να κάνει κάτι καλό σε αυτόν τον τόπο και χαλάει τα σχέδια του αύριο και της Νέας Τάξης...

    Όπως και εμείς έτσι και οι Τούρκοι περνάνε κάθε ...ευαίσθητο... αλισβερίσι... απο το ΥΠΕΘΑ...το ανέφερα έμμεσα στο σχόλιο μου...για ευνόητους λόγους... , και φυσικά ο skal το ξέρει πολύ καλύτερα...απο την θητεία του στις Ελ.Ε.Δ. και στην Σμύρνη και χαίρομαι που με επαληθεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και βέβαια οι αγοραπωλησίες της γης στη σημερινή επικράτεια αλλά και σε ότι παλαιώθεν Ελληνικό, γίνεται βάση σχεδίου. Οργανωμένου σχεδίου. Ακόμα και το αναφερόμενο Π.Δ είναι έτσι δομημένο που σε βάθος χρόνου να ευνοεί το ξεπούλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.