22/8/08

Η άλλη ρωσική επέμβαση…



Του Σταυρου Τζιμα

Ήταν ιστορικό το φετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. Για πρώτη φορά μετά έναν αιώνα, περίπου, ένα αντίγραφο της εικόνας της προστάτιδας των Ποντίων επέστρεψε για λίγο στον θρόνο της. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του ομογενή Ιβαν Σαββίδη, προέδρου του ΣΑΕ Ανατολικής Ευρώπης, βουλευτή της ρωσικής Δούμας και φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Χωρίς αυτόν η γεμάτη συμβολισμούς κίνηση θα ήταν αδιανόητη. Οι Τούρκοι δεν θα επέτρεπαν στους Πόντιους της Ελλάδας ούτε να σκεφτούν κάτι τέτοιο, ούτε φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είχε τη διάθεση να εμπλακεί σε περιπέτειες. Η ρωσική ισχύς ήταν αυτή που έφερε την εικόνα της Παναγίας στο ιερό βουνό. Στο πρόσωπο του πάμπλουτου Πόντιου από το Ροστόβ η τουρκική εξουσία είδε τον εκπρόσωπο της ισχυρής Ρωσίας και ως τέτοιο τον υποδέχτηκε. Εξ ου και οι μάλλον δυσανάλογες για το μέγεθος μιας τέτοιας εκδήλωσης τιμές που του επιφύλαξε και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έλαβε για την προστασία του.

Επιστράτευσε έναν λόχο βαριά οπλισμένων ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας, για να φρουρούν –διακριτικά– την πομπή, τον συνόδευαν θωρακισμένα οχήματα, Ρώσοι πράκτορες κινούνταν αθέατοι μέσα στο πλήθος, ενώ στην είσοδο της χαράδρας που οδηγεί στο μονοπάτι για τη μονή, είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση αψίδας με την επιγραφή «Καλωσόρισες, Ιβαν». Ούτε ο Πούτιν να ήταν…

«Eμάς θα μας είχαν πετάξει στη θάλασσα αν τολμούσαμε κάτι τέτοιο», σχολίαζε στέλεχος του ποντιακού στοιχείου από τη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στον Πόντο προσκεκλημένος του Σαββίδη, ο οποίος ναύλωσε και δύο μεγάλα ρωσικά αεροπλάνα για να μεταφέρει πιστούς από την πατρίδα του. Η ιστορία θα γράψει ότι Ρώσοι ήταν αυτοί που έφεραν την εικόνα–φετίχ για το ποντιακό στοιχείο στον φυσικό της χώρο, το μοναστήρι της Σουμελά, που σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος. Ρώσος βουλευτής ανέλαβε την πρωτοβουλία και τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, αυτός διέθεσε τα ρούβλια για να φιλοτεχνηθεί, Ρώσοι ιερείς τη συνόδευαν –καθόλου τυχαία μάλιστα έβαλαν τις υπογραφές τους στο πίσω μέρος της–, Ρώσοι πιστοί ήταν στην πλειοψηφία τους όσοι την ακολούθησαν έως τη μονή.

Εχει σημασία, θα μου πείτε, αν ήταν Ρώσοι αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία που ενδέχεται να σηματοδοτήσει και άλλες πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο ζήτημα των ορθόδοξων χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία; Από αθώα θρησκευτική σκοπιά, όχι. Ομως, το παιχνίδι της επιρροής στην ευρύτερη περιοχή έχει ανοίξει για τα καλά, και η θρησκεία δεν μένει έξω από αυτό. Δεν είναι μυστικό ότι η Μόσχα διεκδικεί να γίνει το κέντρο της παγκόσμιας ορθοδοξίας –αυτό που αποκαλείται Τρίτη Ρώμη–, προσδοκώντας μέσα από τη θρησκευτική συσπείρωση και οφέλη στην πολιτική και οικονομική εξάπλωσή της… Με δεδομένο αυτό, συνειρμοί για τη «ρωσική απόβαση» στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να γίνουν εύκολα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Οι Ρώσοι είναι ...μανούλες σε κάτι τέτοια κόλπα απο την εποχή του τσάρου Νικόλαου που πατήσανε το πόδι τους στο Άγιο Όρος .

    Φυσικά και η εκκλησία πάιζει το δικό της ρόλο στο παιχνίδι της Νέας Τάξης.

    Όπως όμως κάνω συνειρμούς για τη «ρωσική απόβαση», έτσι κάνω συνειρμούς και για την εξόντωση μέρους του ΕλληνοΚυπριακού λόμπυ και της Εκκλησίας.

    Κρανιδιώτης - Φλωράκης - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Ιεροσόλυμα- Χριστόδουλος - ο φίλος του ο Ρουμανίας..., ο Κύπρου...

    Σε λίγα χρόνια μέσα έμεινε ακέφαλη απο ηγέτες πατριώτες ο Ελληνισμός και χτυπήθηκε ένα δυνατό λόμπυ.

    Τώρα τα σχέδια μπορούνε να περάσουνε ευκολότερα...για τους Ρώσους και τους λοιπούς...

    Πολύ θα ήθελα να μάθω την γνώμη του Μητροπολίτη Δράμας Πάυλου ...την ευλογία σου Δέσποτα...για το θέμα ...τεμετερ ο Δέσποτας και δυνατός πατριώτης ...

    Βέβαια γιατί οι Τούρκοι επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο η Ρωσία ενώ εάν το ζητούσε η Ελλάδα θα έτρωγε ...πόρτα...
    Ρε τι παιχνίδια μας έχουνε ετοιμάσει...
    Που εισαι Χριστόδουλε Μακαριστέ.Δέσποτα της καρδιάς μας κεραυνέ... πού είσαι να δείς τι παίζουνε στην πλάτη του Ελληνισμού οι ...Σύμμαχοι... και οι εχθροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκκλησία έχει τη δική της εκκλησιαστική διπλωματία, που προηγείται αιώνες από αυτή των εθνικών κρατών.
    Δεν είναι εύκολο να περάσουν τα σχέδια του "ξανθού γένους" για την Τραπεζούντα έστω και σε συνεργασία με την Τουρκία, αν υπάρχουν τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι εύκολο , συμφωνώ skal ...όμως ...
    Ιστορικά έχουμε παραδείγματα για την φανερή ή κρυφή συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των προγόνων μας , επίσης έχουμε δεχθεί και παλαιότερες ...εκκλησιαστικές... επιθέσεις εις βάρος των Ελλήνων Ορθοδόξων απο το ...ξανθό γένος... με σκοπό την κάθοδο στην Μεσόγειο...

    Κάτι που έγινε παλαιότερα δεν είναι δύσκολο να ξαναγίνει και σήμερα ή αύριο, ειδικά σε μια περιοχή που δεν έπαψε να ενδιαφέρει την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ligo me endiaferi an itan rosos i elinas egine ayto poy eprepe o bladimiros kai i rosiki argoyda xipnise ke brixate etimi na katasparaxi toys pantes ke toys toyrkoys kala ta kanoyne na to katalavoyn oli ayto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.