28/8/08

Εγκληματίας πολέμου ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, είναι εγκληματίας πολέμου, κατά τους Κούρδους

του Σάββα Καλεντερίδη
Ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του 25χρονου πολέμου στο τουρκικό Κουρδιστάν είναι η καταστροφή της πόλης Λίτζε, στο νομό Ντιγιαρμπακίρ.
Στις 22 Οκτωβρίου 1993 οι μονάδες του τουρκικού στρατού περικύκλωσαν την κωμόπολη Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ και άρχισαν τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι διήρκεσαν επί πέντε ολόκληρες μέρες. Στη διάρκεια της πολιορκίας και του βομβαρδισμού της πόλης έχασαν τη ζωή τους 38 άτομα.
Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά την καταστροφή, το Νοέμβριο του 1993, επισκέφθηκαν τη μαρτυρική κωμόπολη Λίτζε, αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών. Στην επιτροπή συμμετείχαν οι βουλευτές: Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Ηλίας Παπαηλίας (ΠΑΣΟΚ), Ελεωνόρα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ), Μαρία Μαχαίρα (ΠΟΛΑΝ).
Ένας από τους διοικητές που έδωσαν τη διαταγή θανάτου και συμμετείχε στην ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, με το όπλο στο χέρι, πυροβολώντας ο ίδιος εναντίον του απλού λαού, ήταν ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ, νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας. Στη συνέχεια ήταν αυτός που έλαβε ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις φίμωσης του κουρδικού τύπου, κατατρομοκράτησης των εισαγγελέων και προστασίας των βομβιστών το Σεμντινλί.
Η Şefika Akdemir, που έζησε τα γεγονότα του Οκτωβρίου 1993, εξιστορεί:
"Τα πολυβόλα δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Ο θόρυβος ήταν τέτοιος που χάσαμε την ακοή μας. Επί τρεις μέρες δεν κουνηθήκαμε από το υπόγειο που βρισκόμασταν. Κινδυνέψαμε να πεθάνουμε από τη δίψα και από την πείνα. Κάποια στιγμή δεν αντέξαμε και βρήκαμε το θάρρος να βγούμε έξω. Ανοίξαμε την πόρτα και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Από παντού υψώνονταν καπνοί. Τα βλήματα είχαν χτυπήσει και το σπίτι που κρυβόμασταν. Τα περισσότερα από τα ζώα που ήταν στο στάβλο είχαν σκοτωθεί από τις σφαίρες. Οι στραιτώτες φόρτωναν τις σωρούς των νεκρών ανθρώπων και τα νεκρά ζώα σε στρατιωτκά φορτηγά. Γυρίσαμε πίσω.... Μετά από πέντε μέρες ήλθαν οι στρατιώτες στο σπίτι που μέναμε και μας πήγαν στο φυλάκιο".
Μετά τα τραγικά γεγονότα οι κάτοικοι του Λίτζε προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η δίκη έγινε το 2004 και η Τουρκία καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 265.000 ευρώ. Επιτροπή του ΕΔΑΔ επισκέφθηκε το Λίτζε και έκανε αυτοψία, διαπιστώνοντας ότι τα σπίτια και οι περιουσίες εκείνων που προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ καταστράφηκαν και πυρπολήθηκαν από το τουρκικό κράτος. Η Τουρκία στην υπεράσπισή της ανέφερε ότι κατέστρεψε την πόλη στα πλαίσια των προσπαθειών της για την εξουδετέρωση των ανταρτών του ΡΚΚ.

Πηγή: http://www.rojaciwan.com/haber-39650.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.