16/8/08

Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί στενά τους Αλεβίτες και τη δράση των Προτεσταντών στην Τουρκία

Σε εκθέσεις που συνέταξε το 2004 ο ταγματάρχης πληροφοριών Ζεκέρια Όζτουρκ (Zekerya Öztürk), αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στην Τουρκία υπάρχουν 80 διαφορετικές ομάδες αλεβιτών. Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι η πλειοψηφεία των αλεβιτών είναι πιστοί στο τουρκικό κράτος, ενώ κάποιες από τις ομάδες γίνονται προσπάθειες από οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού να στραφούν σε διασπαστικές ιδεολογίες, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση γερμανικών συλλόγων και χριστιανικών ιεραποστολικών προτεσταντικών οργανώσεων που αποσκοπούν στον προσυλητισμό των αλεβιτών.
Στην έκθεση, που αναγράφεται ότι σύμφωνα με τα μέλη των ιεραποστολών ο αλεβιτισμός είναι "μια θρησκεία κατ' όνομα μουσουλμανική και στην ουσία προτεσταντική", αναφέρονται και τα εξής:
"Η λαθραία προτεσταντική εκκλησία που βρίσκεται στη γειτονιά Μουσταφά Κεμάλ (πρώην 1ης Μαΐου) της συνοικίας Ουμράνιγιε (Ümraniye), ασχολείται σοβαρά με τον αλεβιτισμό και έρχεται σε επαφή με το αλεβιτικό στοιχέιο της περιοχής. Οι ξένες ιεραποστολές χρησιμοποιούν άλλα επιχειρήματα στις περιοχές και τις γειτονιές που κατοικούνται από Κούρδους και διαφορετικά στις περιοχές που κατοικούνται από αλεβίτες. Στις κουρδικές περιοχές μοιράζουν δωρεάν το ευαγγέλιο που είναι γραμμένο στα κουρδικά. Στη συνοικία Γκαζί (Gazi Mahallesi) οι γερμανικοί σύλλογοι δείχνουν ενδιαφέρον στους Αλεβί και την περίοδο αυτή οργανώνουν αλεβίτες συμπατριώτες μας".
Σε μια από τις εκθέσεις γίνεται εκτενής αναφορά στους σιίτες Τζαφερί (Caferi, πιστεύουν στους 12 ιμάμηδες, κατ' αναλογίαν με τους 12 αποστόλους) που ζουν στην Τουρκία, οι οποίοι διαθέτουν 115 τεμένη στους νομούς: Κωνσταντινούπολης, Νικομήδειας (İzmit) Άγκυρας, Γιάλοβας, Προύσας, Μαγνησίας (Manisa), Καρς και Ίγντιρ.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών, σε περίπτωση που το τουκρικό κράτος δεν περιορίσει τη δράση των ξένων ιεραποστολών είναι πιθανόν τις επόμενες δεκαετίες το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας να εκχριστιανιστεί.

Πηγή: http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.