23/8/08

Φρένο (;) στην ασυδοσία των στρατιωτικών στην Τουρκία


Όπως είναι γνωστό, στην Τουρκία υπάρχει ένα παράδοξο, σε σχέση με τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και τις δυνατότητες που τους δίδονται εκ του νόμου να ασκούν εξουσία χωρίς στην ουσία να υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτικών.
Για παράδειγμα, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ανώτερος στην ιεραρχία του κράτους από τον υπουργό άμυνας, ενώ η πανίσχυρη στρατοχωροφυλακή (JANDARMA), που διαφεντεύει στην τουρκική επικράτεια, υπάγεται και στο αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, με το δεύτερο να υπερισχύει του πρώτου σε επιρροή επί των στρατιωτικών που απαρτίζουν τη στρατοχωροφυλακή.
Το ζήτημα της προσαρμογής της Τουρκίας στα ισχύοντα στις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τις σχέσεις του στρατού με την κυβέρνηση και την πολιτεία, απασχολούσε για καιρό την Ε.Ε. και την Τουρκία. Τελικώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ταράφ, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στην Ε.Ε.: Η σχέση στρατού - πολιτικών θα προσαρμοστεί στα ισχύοντα στην Ε.Ε., η στρατοχωροφυλακή θα τεθεί υπό τον έλεγχο των πολιτικών.
Οι αλλαγές, που πρόκεται να γίνουν το Φθινόπωρο με σχετικές νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα που έχει συντάξει η τουρκική κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που ψηφιστούν και υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τις σχέσεις στρατού-πολιτείας στην Τουρκία και προσαρμοστούν σε αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε., τότε θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Τουρκία αλλάζει σελίδα και ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό και την εσωτερική -και όχι μόνο- συνεννόηση στη γειτονική χώρα.

Πηγή: http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=15152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.