13/8/08

«Η Ρωσία βλάπτει σοβαρά εμάς και τους γύρω μας»



Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Με αναμμένα κεριά και τυλιγμένοι με γεωργιανές σημαίες, με το σύνθημα στο πανό «Η Ρωσία βλάπτει σοβαρά εμάς και τους γύρω μας» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε», οι Γεωργιανοί μετανάστες που ζουν στην Αθήνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των Ρώσων χθες, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος.

«Η Ρωσία νομίζει ότι βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα. Το σοβιετικό πρόσωπό της τρόμαξε τους Δυτικούς. Τίποτα από την παλιά νοοτροπία δεν άλλαξε στη Μόσχα. Καμιά δυτική χώρα δεν αντιδρά, δεν τολμά να τα βάλει με τόσο στρατό, τέτοιους εξοπλισμούς, τόσο μίσος», φώναζε ο Μιχαήλ Περάτζε, εκπρόσωπος γεωργιανού συλλόγου.

«Ρωσία εμπρηστής και προβοκάτορας», έγραφε το άλλο πανό που ακούμπησαν στα μάρμαρα της πλατείας, ανάμεσα σε δεκάδες αναμμένα κεριά. «Απευθυνόμαστε στους Ελληνες. Γιατί η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθούν μόνο με τα λόγια να σταματήσουν το θηρίο. Μπροστά στη χώρα-Γολιάθ στεκόμαστε μόνοι μας. Δεν μας μένει τίποτε άλλο, παρά να ζητήσουμε βοήθεια», πρόσθεσε μια μαυροντυμένη γυναίκα.

Από τη συγκέντρωση των Γεωργιανών στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΕ)
«Βομβαρδίζουν την πρωτεύουσά μας. Στην Τιφλίδα επικρατεί πανικός. Η Ρωσία μάς τιμωρεί, μας απειλεί. Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, έχουμε ιστορία και πολιτισμό από τον 14ο αιώνα», επαναλάμβαναν όσοι έπαιρναν την ντουντούκα, απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους και τους Ελληνες περαστικούς.

Οι Γεωργιανές, κρατώντας κι αυτές από μια λευκο-κόκκινη σημαία, μιλούσαν διαρκώς στα κινητά τηλέφωνα δακρυσμένες: «Περιμένουμε από την Ευρώπη να κάνει κάτι για να σταματήσει η αιματοχυσία. Νιώθουμε ορφανοί», απαντούσαν, χωρίς ν' αναφέρονται καν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την Ελλάδα ζητούν «υποστήριξη στα ευρωπαϊκά όργανα. Γιατί εδώ ζούμε και εργαζόμαστε τόσα χρόνια. Και είμαστε μικρός λαός». Διανέμοντας τουριστικούς οδηγούς της Γεωργίας έδωσαν ραντεβού για σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος.

Χθες το πρωί, Γεωργιανοί πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ρωσικό προξενείο, στο Χαλάνδρι. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι Γεωργιανοί χθες το απόγευμα και στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Αναδημοασίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.