22/8/08

Οι ΗΠΑ αγκαλιάζουν (;) και πάλι τους Κούρδους


O Προεδρος του αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν, Μουσταφά Μπαρζανί, με τον πρώην υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ σε παλιότερη φωτογραφία

του Σάββα Καλεντερίδη
Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον (6 Νοεμβρίου 2007), οι ΗΠΑ διαφοροποίησαν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους του Ιράκ και της Τουρκίας. Το πιο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να πήραν υποσχέσεις για παροχή διευκολύνσεων από πλευράς της Τουρκίας, σε μια πιθανή επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Και επειδή στην εξωτερική πολιτική μετρά το πάρε-δώσε, μάλλον στην προκειμένη περίπτωση οι Κούρδοι είχαν να δώσουν λιγότερα στους Αμερικανούς, απ' ότι οι Τούρκοι. Έτσι, μετά την επιστροφή Ερντογάν από την Ουάσιγκτον είχαμε τις αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον στόχων του ΡΚΚ στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) και στη συνέχεια την εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος του Νοτίου Κουρδιστάν, μια επιχείρηση που απέτυχε παταγωδώς, αφού διακόπηκε κακήν κακώς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέτρησαν πάνω από εκατό νεκρούς. Φυσικά, οι αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, κάθε φορά μετά από άδεια των ΗΠΑ και με την ενεργή υποστήριξη του Ισραήλ, που νοίκιασε στην Τουρκία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON με το προσωπικό που χειρίζεται όλο το σύστημα συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών, μέχρι την παράδοση των 10 ίδιων συστημάτων που παρήγγειλε η Τουρκία στο Ισραήλ, έναντι 180 εκ. δολαρίων.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία προσπαθούσε να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ, εις βάρος του αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν, προσπάθειες που έφθασαν στο αποκορύφωμά τους με την ψήφιση του νόμου που καθιστούσε ισότιμους στο Κιρκούκ Κούρδους, Άραβες και Τουρκομάνους, οι οποίοι τελευταίοι αποτελούν το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό κράτος έχει οργανώσει τους Τουρκομάνους στα πρότυπα των Τουρκοκυπρίων, με οργανώσεις τύπου ΤΜΤ, ραδιορφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό κλπ. Επίσης να σημειωθεί ότι ο ως άνω νόμος ψηφίστηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο από σουνίτες και σιίτες, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές οι Κούρδοι σε Ιράκ και Τουρκία άρχισαν να αναζητούν εναλλακτική λύση, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νέου "αδειάσματος" των Αμερικανών. Και κατά πως φαίνεται, απευθύνθηκαν πού αλλού, στη Ρωσία. Υπάρχουν μάλιστα απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες η δολιοφθορά στον αγωγό Μπακού-Τυφλίς-Τζεϊχάν που έκανε το ΡΚΚ και κόστισε στα δυτικά συμφέροντα εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια (ο αγωγός μεταφέρει 1.000.000 βαρέλια την ημέρα και παραμένει κλειστός από τις 6 Αυγούστου), αποτελεί τον πρώτο "καρπό" της προσέγγισης Κούρδων-Ρωσίας.
Μετά τα γεγονότα στη Νότια Οσετία και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γι' αυτήν στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η Ρωσία στράφηκε προς τη Μέση Ανατολή. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι ανάμεσα στους συνομιλητές της θα είναι και οι Κούρδοι, που ούτως ή άλλως αποτελούν τον ανερχόμενο και ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ΗΠΑ μάλλον υποχρεώθηκαν να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους. Έτσι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ryan Crocker, μετέβη προχθές αυτοπροσώπως στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ και συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί, με θέμα την "Οικονομική Ανάπτυξη των Νομών του Βορά".
Ο πρέβης των ΗΠΑ, μιλώντας στο κανάλι "Kurdistan TV", που είναι κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του Μπαρζανί, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Κουρδιστάν από το 1991 μέχρι την "επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιράκ" και τόνισε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Συγκεκριμένα δήλωσε:
"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κουρδιστάν και στο μέλλον, όπως έκαναν και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γυρίσουν την πλάτη τους στους Κούρδους".
Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε επίσης ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ειδήσεις που λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν αφαιρέσει τη στήριξή τους στο Κουρδιστάν.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των αδυνάτων, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν τη δική τους -έστω και υπό αίρεση- ελεύθερη πατρίδα.
    Καλό θα είναι πάντως οι Κούρδοι "να μην βάζουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.