5/8/08

Συνεχίζεται το πρόβλημα με την επίσκεψη του Αχματινετζάν στην Τουρκία

του Σάββα Καλεντερίδη

Η ιρανική πλευρά απέρριψε τη φόρμουλα που πρότεινε η τουρκική πλευρά, για να ξεπεραστεί η άρνηση των Ιρανών να δεχτούν κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ.
Το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών επιμένει να γίνει η επίσκεψη του Αχματινετζάν στην Άγκυρα και ζητά η συνάντηση με τον πρόεδρο Γιούλ να γίνει στο προεδρικό μέγαρο και όχι σε ξενοδοχέιο ή άλλο χώρο. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής δεν θα υπάρξει επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου στον τάφο του Κεμάλ.
Στη συνέχεια οι Ιρανοί διπλωμάτες ζητούν να επισκεφθεί ο Αχματινετζάν την Κωνσταντινούπολη και να προσευχηθεί σε ένα από τα ισλαμικά τεμένη της Πόλης, ημέρα Παρασκευή.
Όπως φαίνεται, οι Ιρανοί, σε επίπεδο συμβολισμού, επιδιώκουν αφ' ενός την ακύρωση στην πράξη του πρωτοκόλλου που προσπαθούν να επιβάλουν οι Τούρκοι στους ξένους επισήμους, σύμφωνα με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η επίσημη επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Κεμάλ. Να σημειωθεί ότι το "υποχρεωτικό" πρωτόκολλο έχουν ανατρέψει ήδη οι Σαουδάραβες, αφού και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Κεμάλ.
Αφ' εταίρου, με την επίσκεψη του Αχματινετζάν σε ισλαμικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης ημέρα Παρασκευή, θέλουν να δείξουν την πολιτική τους βούληση για ουσιαστική επέκταση του ισλάμ στην παλαιά πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τελικά, μετά την εμπλοκή στα ανωτέρω θέματα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιρανού ηγέτη στην Τουρκία.
Δεν λέμε ότι συμφωνούμε με το καθεστώς της Τεχεράνης, ούτε με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Αχματινετζάν, δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε τη σημασία που δίνουν οι Ιρανοί σε θέματα ιστορίας και συμβολισμών.
Ακούει κανείς στην Αθήνα;

1 σχόλιο:

  1. Βασικά στην Αθήνα δεν υπάρχει κανείς για να ακούσει γιατί όλοι έχουνε παέι διακοπές , αλλά ακόμη και όσοοι βρίσκονται να κοιτάζουνε τις οθόνες υπολογιστών,,,για τους γνψστούς λόγους ασφαλείας, προτιμούν το κοντινότερο παράθυρο ή την καρέκλα κάτω απο το κλιματιστικό.
    όταν γυρίσουν ,πάλι δεν θα ακούνε γιατί απλά τα αυτιά τους είναι στο κουδούνι που όταν χτυπάει στο γραφείο ανάβει το λαμπάκι υπουργός και τρέχουνε σαν τα σκυλάκια του Παβλόφ να πούνε yes sir...
    πιο ορθή ερώτηση θα ήτανε η εξής...
    ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ?
    Φταίει το κλίμα μεταξύ Παπάγου και Πλατείας Συντάγματος το νέφος και ξεχάσανε αυτή την λέξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.