5/8/08

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΓΑΖΑ – Δύο ελληνικά πλοία αποπλέουν για να σπάσουν τον αποκλεισμό

Των Γιώργου Πρωτόπαπα και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας ξεκινάνε από την Ελλάδα με σταθμό στην Κύπρο δύο ελληνικά πλοία με δεκάδες αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ραβίνους, ιερείς και ιμάμηδες, δημοσιογράφους του διεθνούς τύπου, υπό την αιγίδα παγκοσμίως γνωστών προσωπικοτήτων όπως όπως ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Νόαμ Τσόμσκι, αλλά και βουλευτών από την Ελλάδα (Σακοράφα, Δρίτσας, Μπεγλίτης) και τη Βρετανία. Κανένα πλοίο δεν έχει προσεγγίσει τη Γάζα μετά το 1967.
«Ελευθερώστε τη Γάζα» είναι το σύνθημα της καμπάνιας που χρησιμοποιεί δύο πλοία 21 και 18 μέτρων αντίστοιχα, όπου θα επιβιβαστούν επιβάτες από 17 διαφορετικές χώρες, ο μικρότερος 22 ετών και η μεγαλύτερη 84 ετών, η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Χέντι Επστάιν. Ο δεύτερος σε ηλικία επιβάτης θα είναι ένας Καθολικός καλόγερος 81 ετών. Μεταξύ των υπολοίπων επιβατών, στους οποίους εξηγήθηκαν οι κίνδυνοι της επιχείρησης, θα συγκαταλέγονται ο Τζες Χέλπερ, επικεφαλής της Επιτροπής εναντίον της Κατεδάφισης Σπιτιών Παλαιστινίων, δύο τρεις Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς και επιζώντες από την εκτόπιση των Παλαιστινίων το 1948. Οι οργανωτές καλούν όποιο πλοίο επιθυμεί να συμπορευθεί μαζί τους. Μεταφέρουν συμβολικά μεταξύ άλλων 135 ακουστικά για παιδιά, που περιλαμβάνονται στα είδη που το Ισραήλ απαγορεύει την εισαγωγή τους στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι οι μπαταρίες του μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βομβών!
Μιλώντας στον «Κ.τ.Ε.» ο συντονιστής της κίνησης Paul Larudee απένειμε εύσημα στην ελληνική ομάδα για την «καταπληκτική δουλειά» που έκανε οργανώνοντας την αποστολή και της οποίας τα ονόματα προς το παρόν δεν ανακοινώθηκαν, για λόγους ασφαλείας. Ο κ. Larudee κατέστησε επίσης σαφές ότι, από τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί η αποστολή, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πράξη δολιοφθοράς θα πρέπει να θεωρηθεί «πολεμική πράξη». Οι οργανωτές έχουν ενημερωθεί και αξιοποιήσει την εμπειρία της Γκρηνπής, που έχει πραγματοποιήσει συχνά παρόμοιες επιχειρήσεις στη θάλασσα, για να αντιμετωπίσουν τους σχετικούς κινδύνους.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από τη Γάζα και δεν έχει επιπλέον κανένα δικαίωμα να ελέγχει τα χωρικά ύδατα των Παλαιστινίων. Τέτοιο δικαίωμα είχε με τη συμφωνία του ‘Οσλο, αλλά και το ίδιο την αποκήρυξε και έχει ήδη λήξει. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα δοκιμάσουν να παρεμβληθούν στο ταξίδι. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα δει ότι δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα γι’ αυτό στο να σταματήσει μια απολύτως ειρηνική αποστολή. Η δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν θα είναι προς ώφελος του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού», μας λέει.
Τα δύο πλοία θα κατευθυνθούν κατ’αρχήν στο σημείο όπου οι Ισραηλινοί βύθισαν, το 1967, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Λίμπερτυ, σε ένα από τα πιο παράξενα επεισόδια των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων, όπου και θα αποτίσουν φόρο τιμής στους 34 ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είχε τότε αποκρύψει το επεισόδιο αυτό και είχε απαγορεύσει στους επιζώντες να μιλήσουν.
Μιλώντας στον «Κ.τ.Ε», ο κ. Larudee διεκτραγώδησε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί επιτρέπουν την εισαγωγή 12 μόνο βασικών τροφίμων (αλέυρι, ζάχαρη, φασόλια κλπ.) και μικρών ποσοτήτων καυσίμων που δεν επαρκούν για τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης. Το αποτέλεσμα είναι τα απόβλητα είτε να παραμένουν στην επιφάνεια, είτε να πηγαίνουν στη Μεσόγειο. Τραγική είναι και η κατάσταση του συστήματος υγείας, μας είπε, επικαλούμενος και τις σχετικές εκθέσεις του ΟΗΕ, καθώς λείπουν παντελώς 107 φάρμακα, ενώ οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν σε αριθμό ασθενών με επείγουσες ή χρόνιες νόσους να τους επιτρέψουν μετακίνηση για νοσηλεία στο Ισραήλ ή στο εξωτερικό. Διακόσιοι άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της μη παροχής κατάλληλης περίθαλψης.
Στο ερώτημά μας ότι το Ισραήλ δικαιολογεί την πολιτική του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται και χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» τη Χαμάς, ο Παλ Λαρούντι τόνισε ότι η δική τους πρωτοβουλία δεν υποστηρίζει ούτε τη «Χαμάς, ούτε τη Φατάχ, ούτε τους Δημοκρατικούς, ούτε τους Ρεπουμπλικάνους», αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

1 σχόλιο:

  1. Το Λίμπερτυ δεν βυθίστηκε.
    Πήγε για επισκευή στην Μάλτα και απο εκεί στις ΗΠΑ.
    Μια μόνο ερώτηση. Οι τρεις δικοί μας (Σακοράφα, Μπεγλίτης, Δρίτσας) γιατί δεν πηγαίναν να υποστηρίξουν μια παρόμοια εκστρατεία στην κατεχόμενη επί δεκαετίες Κύπρο;
    Δεν ρωτάω βέβαια για τους υπολοίπους ξένους υπηκόους (μεταξύ αυτών και η κουνιάδα του Μπλέρ) ,γιατί ως πιονάκια παίζουν το παιχνίδι που τους υποδεικνύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.