31/8/08

Να τερματιστεί η κατοχή της Κύπρου

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει για τις σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό

Του Αθανασιου Ελλις

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Τζο Μπάιντεν, και ο κύριος λόγος για τον οποίο τον επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, είναι η βαθιά γνώση της διεθνούς πολιτικής. Από τις σχέσεις με τη Ρωσία, έως τον χειρισμό του Ιράν και του Ιράκ, ο Ομπάμα θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στη νηφάλια ανάλυση των εξελίξεων και τις συμβουλές του έμπειρου προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της εξουσίας σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών γνωρίζει τα ελληνικά θέματα όσο λίγοι Αμερικανοί πολιτικοί και η μέχρι τώρα στάση του δείχνει ότι θα τα χειρισθεί με κατανόηση, κάτι που προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του στην «Κ». Αλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει μια ισχυρή συναισθηματική σχέση με την ελληνική ομογένεια, έχει συνυπογράψει ψηφίσματα, και έχει επανειλημμένα προβεί σε ενέργειες υπέρ των ελληνικών θέσεων για το Αιγαίο, την Κύπρο και το Πατριαρχείο.

Ο κ. Μπάιντεν εκτίμησε ότι «οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις πέρασαν κάποιες δύσκολες φάσεις στο παρελθόν, αλλά σήμερα είναι καλές και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί επανέλθουν στον Λευκό Οίκο. Αναφερόμενος στην πολιτική του Κώστα Καραμανλή έναντι της Τουρκίας, τόνισε ότι «η κυβέρνησή σας έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο, ενώ έχει τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία». Γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και ως απόρροια της στενής σχέσης που έχει με την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Αγκυρα, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης».

Λύση τώρα
Ο έμπειρος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου «ανωμαλία» και τη «μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο η οποία παραμένει άλυτη». Παρά τα εμπόδια που δημιουργεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό η ομηρία του Ταγίπ Ερντογάν έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου, ο κ. Μπάιντεν τόνισε στην «Κ» ότι αισιοδοξεί πως μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου η επίτευξη λύσης διαγράφεται περισσότερο πιθανή. «Με τη σταθερή και ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ και μετά την αλλαγή ηγεσίας στην Κύπρο, θα έχουμε μια ευκαιρία, σε συνεργασία με την Ελλάδα, να βρούμε μια λογική λύση στην Κύπρο και να τερματισθεί η κατοχή».

Δηλώνει «μεταξύ αυτών που πίστευαν, και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι μπορούσαμε στο παρελθόν και μπορούμε τώρα, να διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο στην Κύπρο. Το έχω πει και στον Τούρκο πρωθυπουργό όταν είχε έρθει στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και είχε ζητήσει την άποψή μου στο θέμα. Μου είχε ζητήσει να είμαι απόλυτα ειλικρινής, και ήμουν. Με τις ηγεσίες στην Κύπρο, τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στην τουρκική, είμαι περισσότερο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά γιατί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων μερών συγκλίνουν με τρόπο που δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μέρος της διπλωματίας είναι να καθορίζει ποια θέματα υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα, και να τα αναδεικνύουν ώστε να υπάρξει λύση».

Ο κ. Μπάιντεν εκτιμά ότι «η εξέλιξη στην Κύπρο θα επηρεάσει το τι θα συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή», και έχει δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεασθούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, δηλαδή με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας, και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».

Σκληρός με τους Σέρβους
Εκφραστής της ανθρωπιστικής σχολής στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε πολύ σκληρός έναντι των Σέρβων στο θέμα του Κοσόβου και ήταν από τις πιο ισχυρές φωνές της Κεντροαριστεράς εντός της Αμερικής αλλά και διεθνώς που τάχθηκαν εναντίον του Μιλόσεβιτς και υπέρ του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν μπορούσε να επιτρέψει μια γενοκτονία στην καρδιά της Ευρώπης.

Παρά την εκτενή ενασχόλησή του με τα Βαλκάνια, ο γερουσιαστής του Ντέλαγουερ δεν έχει εμπλακεί ενεργά στο ζήτημα των Σκοπίων, αν και έχει στηρίξει σχετικές προσπάθειες του γερουσιαστή Μενέντεζ όπως στην πρόσφατη περίπτωση του «παγώματος» του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ. «Σε ό,τι αφορά τη FYROM και την ονομασία, εναπόκειται σε εσάς. Δεν είναι κάτι που ελέγχουμε εμείς, και ελπίζω να μπορέσετε να το λύσετε», τόνισε στην «Κ». Πάντως, ο ίδιος ο Ομπάμα έχει συνυπογράψει τροπολογία υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ο Μακέιν και ο Μπους
Ο Τζο Μπάιντεν έχει συνυπάρξει για δεκαετίες στη Γερουσία με τον Τζον Μακέιν. Σημειώνει στην «Κ» ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του πρώην αιχμαλώτου πολέμου, αλλά διαχωρίζει την εκτίμηση που τρέφει προς τον άνθρωπο, από την κάθετη αντίθεσή του στις πολιτικές του θέσεις. «Ο Τζον Μακέιν είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Είναι πραγματικά προσωπικός μου φίλος. Ομως, στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ρωσία, ο Τζον έχει στην ουσία τις ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο Μπους. Ο πρόεδρος είναι μάλιστα περισσότερο προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα. Χρειαζόμαστε μια πολιτική αποτροπής και όχι προληπτικών επιθέσεων».

Αν και ψήφισε υπέρ του πολέμου, ένιωσε ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, ενώ εκτίμησε ότι έγιναν τεράστια σφάλματα. Ετσι, γρήγορα άλλαξε στάση και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του προέδρου Μπους. «Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική εθνικής ασφαλείας αυτής της κυβέρνησης έχει βυθίσει την Αμερική σε ένα τέλμα. Εχουμε απολέσει τον σεβασμό που είχαμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο για να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράκ χωρίς να αφήσει πίσω ένα χάος. Οι ΗΠΑ πρέπει να επανακτήσουν τις αξίες και τα ιδεώδη τους που αποτελούν μέρος της ήπιας ισχύος μας. Δεν υπάρχει μόνο η στρατιωτική ισχύς. Ο πλανήτης περιμένει μια Αμερική η οποία θα είναι πρόθυμη να ακούσει και δεν θα θεωρεί ότι έχει όλες τις απαντήσεις. Που θα ηγείται, αλλά και θα διαβουλεύεται. Για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια της πολιτικής του Τζορτζ Μπους».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ελλάδα
Ο κ. Μπάιντεν συγκαταλέγεται στις φωνές της λογικής και είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά δεν κρύβει την αντίθεσή του με πολλές από τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν και εάν εκλεγεί αντιπρόεδρος θα δυσφορήσει από το ενδεχόμενο να τηρεί η Αθήνα ίσες αποστάσεις από Ουάσιγκτον και Μόσχα στο θέμα της Γεωργίας. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως όπλο έναντι πολλών χωρών. Ακόμη και έναντι της Γερμανίας, και αναμφισβήτητα έναντι της Ουκρανίας. Η ειρωνεία είναι πως τώρα που υπάρχει όλος αυτός ο πλούτος η χώρα είναι λιγότερο ανοιχτή και περισσότερο αυταρχική» τόνισε στην «Κ» λίγο πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γεωργία, ενώ για την Ελλάδα και τον South Stream πρόσθεσε: «Δεν είναι δουλειά της Αμερικής να πει στην Ελλάδα εάν και πώς θα συνεργασθεί στην κατασκευή ενός αγωγού, αλλά θα ήλπιζα ότι έχουν αίσθηση, και είμαι βέβαιος ότι την έχουν, του τρόπου με τον οποίο ο Πούτιν και η Ρωσία εκμεταλλεύονται τη θάλασσα πετρελαίου στην οποία κάθονται και η οποία έχει αλλάξει όλη τη δυναμική. Δεν γνωρίζω αρκετά σε ό,τι αφορά τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την Ελλάδα και γι’ αυτό θα απέφευγα να τοποθετηθώ με απόλυτο τρόπο».

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.