22/8/08

Η εθνική μας κακομοιριά

Ριχάρδος Σωμερίτης

Σκηνή στον δρόμο: Ενας επιπόλαιος αδυνατούλης, νομίζοντας πως είναι ισχυρός γιατί είχε μπάρμπα αστυνομικό, χτύπησε το ξαδερφάκι ενός φουσκωτού που φυσικά τον έβαλε κάτω και τον έκανε κιμά. Ο φουσκωτός μπήκε μάλιστα και στο σπίτι του, έκανε κατάληψη στο ισόγειο σπάζοντας ό,τι βρήκε και πετώντας έξω τους συγγενείς του αδυνατούλη. Με ποιον είστε;

Απάντηση πολλών: Με τον φουσκωτό. Εδώ σ΄ αυτή τη χώρα που θα έπρεπε να θυμάται ότι έχει υποστεί μερικά ανάλογα, όπως στην Κύπρο το 1974. Ευτυχώς, κανείς δεν πρόλαβε να στρατευτεί εθελοντικά με τους Ρώσους, όπως κάποιοι πήγαν εθελοντές στο Σαράγεβο και στη Σρεμπρένιτσα να βοηθήσουν τους Βοσνιοσέρβους όταν έσφαζαν Βοσνιομουσουλμάνους.

Οι Γεωργιανοί είναι οι περισσότεροι ορθόδοξοι και ο πληθυσμός της χώρας περιλαμβάνει παλαιές και ταλαίπωρες ελληνικές κοινότητες. Αυτά όμως δεν «παίζουν»: «εμείς» είμαστε με τους Ρώσους, το «ξανθό γένος».

Οπως ήμασταν με τους Ρώσους όταν ξεκλήρισαν την τραγική Τσετσενία. Φυσικά, τίποτε δεν είναι άσπρο σε αυτά τα θέματα και τίποτε δεν είναι μαύρο. Κανένας δεν φαίνεται τελείως ένοχος και κανένας τελείως αθώος. Αλλά έστω, το γεγονός ότι μια υποτελής Γεωργία θα επιτρέψει στη Μόσχα να ελέγχει και τους αγωγούς που δεν είναι δικοί της δεν μας απασχολεί;

Το κακό με μας είναι η τάση απλοποίησης των πραγμάτων με μοναδικό γνώμονα το τι πιστεύουμε ότι συμφέρει την Αμερική και τι όχι. Είμαστε με ό,τι δεν τη συμφέρει. Σεμνά, ταπεινά και με το κουράγιο του σιγουρατζή ψευτολεβέντη. Ακόμα και όταν με λίγο κόστος σε φαιά ουσία θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε εύκολα τι μας συμφέρει εμάς σαν προηγούμενο. Ενα παράδειγμα: αν αύριο μια τρελή Σερβία εισβάλει στο Κόσοβο για να υπερασπιστεί τη μειονότητά της, με ποιον «θα πάμε»; Κι αν στη Θράκη... Αλλά άσε, αυτά δεν λέγονται ούτε για αστείο κι ας προσπαθούν κάθε δεύτερη μέρα οι αιώνια ανήσυχοι υπερπατριώτες μας να μας πανικοβάλουν. «Είναι γνωστό» εξάλλου ότι οι μειονότητες είναι καλές μόνον όπου μας συμφέρει: στην Αμπχαζία, αλλά όχι εδώ!

Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές και νόμιμες αλλά το δράμα είναι ότι άλλα λέμε εδώ και άλλα έξω. Εδώ, όλες οι κυβερνήσεις συνοδεύουν, προσεκτικά ή όχι, μια κοινή γνώμη παθολογικά αντιαμερικανική. Εξω, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ, παντού, και αποδεχόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις ακόμα και όταν, όπως επί Ανδρέα Παπανδρέου, τις συνοδεύαμε με λεκτικές επιφυλάξεις.

Με άλλα λόγια, η διεθνής προσωπικότητα της χώρας μας είναι διχασμένη. Ή, με ιατρικούς όρους, σχιζοφρενική.

Υπάρχει μια λογική ευρωπαϊκή και συμμαχική, που δεν περιλαμβάνει την υποτέλεια όπως το αποδείχνουν τόσες άλλες χώρες, και μια λογική ουδετερότητας και μοναχικής πορείας. Υπάρχει ακόμα και η λογική της ανατροπής των συμμαχιών.

Είναι όλες σεβαστές, αρκεί να γνωρίζουμε με ακρίβεια το όφελος και το κόστος της καθεμιάς. Και να θέλουμε τις συνέπειες των επιλογών μας. Εξηγώντας τες στην κοινή γνώμη που δεν γνωρίζει παρά τη μονοσήμαντη σκέψη της εθνικής μας κακομοιριάς.

somerit@otenet.gr

Αναδημοσίευση από το http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080821&nid=9543107&sn=&spid=

5 σχόλια:

  1. Σάββα,
    επίτηδες το κάνεις;
    Θέλεις να μας σπάσεις τα νεύρα;
    Δεν τσιμπάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σωμερίτης είναι ένας δημοσιογράφος που κατέχει μια σημαντική θέση σε μια σημαντική εφημερίδα ενός σημαντικού ομίλου επιρροής της ελληνικής γνώμης.
    Πολλές φορές αυτά που γράφει δηλώνουν πολλά. Θυμάμαι την υπόθεση Οτζαλάν και το ρόλο που έπαιξε. Ήμουν θύμα του τότε, αφού συμμετείχε σε μια οργανωμένη ομάδα η οποία επιχειρούσε βάσει σχεδίου που εκπορεύτηκε από την αμερικανική πρεσβεία και από διάφορα τοπικά παραρτήματά της, να αμαυρώσει την προσωπικότητα έντιμων ανθρώπων, για να καλύψουν εκείνους που πρόδωσαν την ιστορία της χώρας μας.
    Όμως, ο Σωμερίτης είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να επηρεάζει.
    Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων, είναι ένα μέσο που μπορέι να εξυγειάνει τη δημοκρατία μας.
    Εδώ, στο διαδίκτυο, υπεύθυνα και επώνυμα πρέπει να απομυθοποιηθούν εκείνοι που χειραγωγούν την ελληνική κοινή γνώμη, χωρίς ύβρεις και υπερβολές.
    Εδώ πρέπει να πάρει την απάντησή του ο Σωμερίτης.
    Επί της ουσίας, ίσως ο αγώνας αυτός να μοιάζει με εκείνον του Δαυίδ με τον Γολιάθ, για να γίνουμε και λίγο συμπαθείς στον Σωμερίτη και τος ομοίους του, όμως θα συνεχίσουμε, για τη χαρά του αγώνα, με την ελπίδα της νίκης.
    Δεν το κάνω επίτηδες λοιπόν και θα ήθελα πολύ να "τσιμπήσεις".
    φιλικά

    Σάββας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eγώ δεν είμαι με τους Ρώσσους αλλά ούτε και με τους Γεωργιανούς ούτε με τους Αμερικάνους ούτε με τους .......
    Και εσείς κ. Σωμερίτη αφού συμπαθείται τους κακόμοιρους ορθόδοξους Γεωργιανούς που υπέστησαν αυτά που υπέστησαν επειδή ανέδειξαν σαν πρώτο άνδρα της χώρας τους αυτό το ανθρωπάκι, εξηγείστε τους τώρα, κατόπιν εορτής γιατί υπέστησαν αυτά που υπέστησαν και παρηγορήστε τους δημοσιοποιώντας τους το πόσο αντικειμενικός είσαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Καύκασος και το Μπακού ήταν το επίκεντρο δυο παγκοσμίων πολέμων. Εκεί είχαν σκοπό να φθάσουν οι Γερμανοί στον Α' αλλά και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τώρα εκεί παίζονται τεράστια πλανητικά συμφέροντα. Εξ αυτού, ουδείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να υπεραπλουστεύει και να λέει ό τάδε έχει δίκαιο και ο δείνα άδικο, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα.
    Εμείς εδώ προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να παραθέσουμε τα γεγονότα, με όση αντικειμενικότητα διαθέτουμε, να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα, χωρίς να παρασυρθούμε από συναισθηματισμούς και χωρίς να παίζουμε παιχνίδια.
    Δεν ξέρω αν αδικώ τον κ. Σωμερίτη, αλλά αν έκανε και εκείνος το ίδιο, δεν θα αθώωνε τόσο εύκολα τους Γεωργιανούς, ούτε θα επικαλούνταν με τον τρόπο που το κάνει την παρουσία των ταλαίπωρων Ελλήνων της Γεωργίας. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί, το ότι είναι ταλαίπωροι, εκτός της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας προς την ύπαρξή τους, οφείλεται και στον τυφλό εθνικισμό των Γεωργιανών, που τροφοδοοτείται από την τυχοδιωκτική πολιτική του αμερικανοτραφή Σαακασβίλι.
    Τώρα όσον αφορά τους αγωγούς που θα ελέγχονται από την Ρωσία σε περίπτωση που..., μήπως τώρα ελέγχονται από την ίδια τη Γεωργία;
    Τέλος πάντων, αν και ο συγγραφέας του άρθρου προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, δεν το καταφέρνει και ..γέρνει, ξέρουμε όλοι προς τα που.
    Είναι αυτό που λέει ο λαός "θέλει η π++++++ να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια
    υπάρχουν εθνικά συμφέροντα"

    Ελευθέριος Βενιζέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.