30/8/08

Ο ΟΑΣΕ επιρρίπτει ευθύνες στη Γεωργία


Πούτιν και Τεχεράνη επικρίνουν και προειδοποιούν τις ΗΠΑ για τη στάση τους.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιρρίπτουν την ευθύνη στη Γεωργία για την κρίση στον Καύκασο, τονίζοντες πως η ηγεσία της είχε εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για να καταλάβει τη Νότιο Οσετία, σύμφωνα με τη σημερινή προέκδοση του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ.

Σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύεται στην έκδοση της Δευτέρας, τονίζεται πως οι αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάνθηκαν πως οι πράξεις της γεωργιανής κυβέρνησης συνέβαλαν στην ανάφλεξη της κρίσης με τη Ρωσία.

Το Σπίγκελ τονίζει πως οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ στον Καύκασο είχαν περιγράψει τις προετοιμασίες της Γεωργίας για να εισβάλλει στη Νότιο Οσετία.

Οι σφαγές είχαν ξεκινήσει προτού τα ρωσικά τεθωρακισμένα εισέλθουν από τις σήραγγες του Καυκάσου στα νότια της Νοτίου Οσετίας.

Όπως τονίζεται στο ίδιο άρθρο, η έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πράξεις ύποπτες ως εγκλήματα πολέμου από την πλευρά των Γεωργιανών, περιλαμβανομένων και διαταγών για επιθέσεις εναντίον ανύποπτων και κοιμώμενων Οσέτιων κατοίκων.

Σκληρή επίθεση Πούτιν στο Λευκό Οίκο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε χθες Παρασκευή νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έλαβαν ενεργά μέρος στη σύρραξη στη Γεωργία κι επιρρίπτοντας στο Λευκό Οίκο ότι προκάλεσε την κρίση για να βοηθήσει το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζων ΜακΚέην να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι δηλώσεις Πούτιν, που μεταδόθηκαν από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες, αποτελούν επέκταση των θέσεων που παρουσίασε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Πέμπτη και ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εσφαλμένες».

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλοί στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ (στη Γεωργία). Αλλά οι εκπαιδευτές, το προσωπικό που διδάσκει τη χρήση όπλων, πρέπει κανονικά να βρίσκεται στα πεδία βολών και στα κέντρα εκπαίδευσης--και πού βρίσκονταν αυτοί; Βρίσκονταν στις ζώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε τις ενέργειες που προετοιμάζονταν κι επιπλέον είναι πιθανό να έλαβε μέρος σε αυτές. Αν η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πράγματι στήριξε κάτι τέτοιο, τότε υποψιάζομαι ότι το έκανε για να ενορχηστρώσει έναν μικρό και νικηφόρο πόλεμο. Κι αν το σχέδιο αποτύγχανε, να παρουσιαστεί η Ρωσία ως εχθρός κι έτσι να ενωθεί το εκλογικό σώμα γύρω από έναν προεδρικό υποψήφιο, φυσικά του κυβερνώντος κόμματος».
Ο Πούτιν συνέχισε, χωρίς να κατονομάσει τον ΜακΚέην: «σε σημαντικό βαθμό η κρίση προκλήθηκε, και από τους Αμερικανούς φίλους μας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Επρόκειτο για χρήση κυβερνητικών πόρων με καταδικαστέο τρόπο για να αποκτήσει πλεονέκτημα ο ένας εκ των υποψηφίων, στην περίπτωσή μας του κυβερνώντος κόμματος».

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ
Ανώτερος Ιρανός στρατηγός προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ για τις συνέπειες μίας ανάμειξής τους στην κρίση στον Καύκασο, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός Μασούντ Γιαζαγερί δήλωσε πως μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι ΗΠΑ δημιούργησαν άλλη μία κρίση στον Καύκασο.

«Η απληστία της αμερικανικής ηγεσίας οδηγεί σταδιακά τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής», τόνισε ο στρατηγός. Σε μία τέτοια κατάσταση, οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν θα σημάνει «την έναρξη ενός παγκοσμίου πολέμου», προειδοποίησε.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδος και ο ΥΠΕΞ της χώρας Μανουσέρ Μοτακί είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την ανάμειξή τους στην κρίση στον Καύκασο, λέγοντας πως οι δυνάμεις πέραν της περιοχής του Καυκάσου δεν θα πρέπει να μηχανεύονται προφάσεις για μεγαλύτερες εντάσεις κι αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Διαψεύδει ο ΟΑΣΕ την ρίψη ευθυνών στη Γεωργία
    Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διέψευσε τις πληροφορίες του περιοδικού Σπίγκελ, το οποίο επικαλείται εκθέσεις παρατηρητών του οργανισμού που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Γεωργία για την ανάφλεξη της κρίσης στον Καύκασο.

    Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέρριψαν την ευθύνη στη Γεωργία για το ξέσπασμα της κρίσης στον Καύκασο, ανέφερε το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», κάτι που διέψευσε ωστόσο ο ΟΑΣΕ.

    Η Γεωργία προετοίμασε εντατικά τη στρατιωτική δράση εναντίον της Νότιας Οσετίας και εξαπέλυσε την επίθεσή της προτού τα ρωσικά άρματα μάχης εισέλθουν στη σήραγγα του Ρόκι που συνδέει τη Ρωσία με τη Γεωργία, αναφέρει το «Σπίγκελ», το οποίο επικαλείται εκθέσεις στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε αποστολή στον Καύκασο, έγγραφα που περιήλθαν με «ανεπίσημο τρόπο» στην κατοχή της γερμανικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, τα έγγραφα αυτά αναφέρουν την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί ακόμη και εγκλήματα πολέμου από τη Γεωργία, η οποία επιτέθηκε εναντίον πολιτών της Νότιας Οσετίας την ώρα που κοιμόντουσαν.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βιένη, Μάρτιν Νεζίρκι, διέψευσε ωστόσο πως η οργάνωσή του κυκλοφόρησε τέτοια έγγραφα. Οι εκθέσεις που συντάσσονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία αποστέλλονται δια της διπλωματικής οδού στις 56 χώρες-μέλη του, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γεωργίας, διευκρίνισε.

    Συντάσσονται «με διαφανή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο» και είναι περισσότερο «αναφορές γεγονότων παρά αναλύσεις». «Καμία από αυτές τις εκθέσεις δεν περιλαμβάνει πληροφορίες του τύπου που αναφέρεται στο άρθρο του Σπίγκελ», δήλωσε ο Νεζίρκι.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.